Влез в акаунта си

Лакътна дисплазия при кучетата: причини за появата и лечение

Лакътна дисплазия при кучетата: причини за появата и лечение

От скоро имате кученце у дома и с удоволствие наблюдавате лудориите на този очарователен нов член на семейството. То е здраво и расте бързо, а около 5 месечна възраст започва да показва признаци, че ще се превърне в много голямо куче. Почакайте! Има ли моменти, в които имате чувство, че вашият домашен любимец леко накуцва и предпочита единия от предните си крака? Ако куче на възраст от 4 до 8 месеца проявява признаци на куцота и необичайна походка, вероятно причината е лакътна дисплазия.

Лакътна дисплазия

Средните и големите породи кучета са особено уязвими към нея. Лакътната дисплазия по-често се диагностицира при следните породи: лабрадор ретривър, голдън ретривър, немска овчарка, бернско планинско куче, ротвайлер, нюфаундленд, басет хаунд и английски кокер шпаньол.

Повече за грижата за здравето на различните породи кучета, може да видите ТУК!

Някои кученца имат специални изисквания към храненето и се нуждаят от храна, специално разработена за кученца от големи породи. Тези храни помагат да се предотврати прекомерният растеж, който може да доведе до скелетни нарушения, като тазобедрена дисплазия, лакътна дисплазия и др.

Прочетете цялата статия на vetclinics.bg, за да се запознаете в детайли с този така важен ставен проблем и възможностите за лечение.

Какво представлява лакътната дисплазия при кучетата?

Ветеринарната медицина описва лакътната дисплазия като анормално развитие на лакътната става при млади, големи и бързо растящи кучета. Това заболяване е свързано с неправилен растеж на костите, развитие на хрущяла или натоварване на ставите.

Лакътната става на кучето е съставена от три кости: лъчева, лакътна и раменна. Когато тези три кости не пасват идеално една към друга поради аномалии в растежа, резултатът е неравномерно разпределение на тежестта върху областите на ставата, което причинява болка, куцота и развитие на артрит.

Лакътна дисплазия

Причини за появата на лакътна дисплазия при кучетата

Дисплазията на лакътя се развива в резултат на някое от посочените по-долу анормални състояния или на комбинация от тях:

 • Патология, засягаща медиалния короноид на лакътната кост. Една от двете малки костни изпъкналости в края на лакътната кост се напуква и се отделя от останалата част на костта;
 • Когато младите кучета растат, хрущялът се превръща в кост, като единственият хрущял остава на краищата на костта, за да образува ставите. Когато костта не се образува, има по-дебел слой хрущял върху лакътната става.
Лакътна дисплазия

Как се диагностицира лакътна дисплазия при кучетата

Ранната диагноза на лакътната дисплазия при кучета е от изключително значение. Това е защото състояниетото е добре да се пекува, преди да причини остеоартрит в ставата на животното.

Понякога лакътната дисплазия е трудно да се диагностицира първоначално, тъй като кучето показва само леки или периодични признаци на куцота. Клиничните признаци на дисплазия на кучешки лакът обикновено включват куцота, която може да остане незначителна за дълги периоди от време, което затруднява диагностицирането.

Специалистите съветват, ако видите някой от посочените по-долу признаци, веднага да посетите вашия ветеринар:

 • Кучето понякога накуцва, особено след енергично бягане навън или когато за първи път се изправи;
 • Единият или двата предни крака се въртят навътре, а лактите се въртят навън;
 • Лакътната става изглежда скована или не може да се движи свободно;
 • Чувате пукане, когато лакътната става се движи;
 • Вашето куче започва внезапно да изразява колебание да излезе на разходка, да гони топка или друго действие, свързано с бягане.

Като превенция, ние от vetclinics.bg, бихме посъветвали да провеждате рег

Видове лечение на лакътна дисплазия

Има доста възможности за лечение на дисплазия при кучета, вариращи от промени в начина на живот до хирургия. Ако това състояние се открие на време и не е в тежка форма, вероятно вашият ветеринар ще препоръча нехирургичен подход. В зависимост от случая на вашето куче, ветеринарният лекар може да предложи някои от следните решения:

 • Намаляване на теглото за премахване на стреса от лакътя;
 • Ограничение на упражненията, особено на твърди повърхности;
 • Физиотерапия;
 • Включване на противовъзпалителни лекарства (нестероидни противовъзпалителни лекарства, кортикостероиди), модификатори на ставната течност;
 • Добавки за стави- често се препоръчват за подобряване на функцията, намаляване на възпалението и забавяне на прогресията на увреждането на ставите. Добавките за стави често се използват като ранна интервенция и по време на прогресията на остеоартрит, тъй като са безопасни за дългосрочна употреба при повечето пациенти.
картини от мъх
За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още полезна информация от Vetclinics.bg:

 Катаракта при домашните любимци

 Ротавируси при кучетата

 Здравословни проблеми | Бяс при кучетата

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *