Влез в акаунта си

Катаракта при домашните любимци

Катаракта при домашните любимци

Катаракта е едно от най-разпространените заболявания на очите при домашните любимци, особено в по-напреднала възраст или такива над 6 години. Любимите ни опашати приятели често страдат от различни вродени заболявания, инфекции и травми.

Точно като нас хората през определен етап от живота си организмът им става по-податлив на здравословни неразположения. Едно от най-често срещаните заболявания както при котките така и при кучетата се нарича катаркта. Тя не е характерна за всички представители на кучетата, но се среща при не малка част от тях и стопаните им трябва да обръщат внимание на зрението им особено при по-късна възраст.

Катаракта

Ето и кои, според нас от Vetclinics.bg, са най-засегнатите породи кучета, предразположени към патологията – катаракта:

Причина за появата на катаракта

Една от главните причини за развитието на заболяването e възрастта. С течението на времето влакната в лещите на окото се променят и се появява млечна течност.

Тя пречи на животното да вижда и фокусира добре както наблизо така и надалеч. Друга причина за появата на катаракта е в случаите, в които кучето или котката са диагностицирани с диабет. Причинители на заболяването могат да бъдат генетична обремененост, травма, тежка инфекция или вродени дефекти.

Как да разберем, че кучето ни има катаракта?

Разбира се, диагнозата се поставя от ветеринарен лекар, но има някои признаци и симптоми, по които можете да разпознаете заболяването. Дори при най-малкото колебание за наличието на какъвто и да е здравословен проблем веднага посетете ветеринарна клиника.

Най-често срещания симптом е мътната леща. Промяната ѝ може да започне както от централната част на окото, така и в периферията. В случай, че не забележите промяната в очите на животното навреме, то ще започне да изпитва силен дискомфорт изразяващ се в болка в главата. Колкото по-дълго време отлагате посещението при ветеринар, толкова по-голям е шансът кучето ви да развие слепота.

Катаракта

Диагностициране на катаракта

Диагностицирането на заболяването се осъществява посредством обстоен преглед на животното. Прави се цялостно изследване на двете очи, проверява се до колко са се развили мътните петна и се взима проба от бялата млечна течност.

В случай, че ветеринарят  действително има съмнение, че неразположението на кучето е причинено от наличието на катаракта го поставя на електроретинограма. Чрез това изследване се снема информация относно заболяването и стадия на развитие. То дава подробни данни за увреждането и какво би било най-подходящото лечение.

Лечение на катаракта

Катарактата е изключително специфично заболяване, което трудно се поддава на консервативно лечение с медикаменти. То е възможно само в случаите, в които е открито в много ранен стадий. В подобни случаи развитието на болестта се спира чрез витамини, лекарствени препарати и ензимни разтвори. Ветеринарната медицина все още не е напреднала достатъчно и лекарство срещу катаракта на практика няма.е-винетка

Най-добрият метод за борба със заболяването е хирургичният.  Ветеринарните лекари използват два основни метода – факоемулсификация и отстраняване, чрез операция.

Катаракта

Какво е факоемулсификация?

Това един от най-иновативните и ефективни методи в съвременната медицина, който може да отстрани катарактата и в късен етап на развитие. По време на процедурата в очаната ябълка се поставя специално офтамологично устройство наречено ултразвуков дефектоскоп.

То изсмуква катарактата и на мястото на увредената леща се поставя нова. През годините хирургичната интервенция е използвана като метод номер едно за по-сериозни случаи. В ситуации, в които и двете очи са диагностицирани с катаракта се оперира първо едното , а след около 3 месеца и другото око.

Превенция срещу катаракта

Най-важното нещо, което се изисква от вас е да почиствате добре очите на животното и да използвате капки, в случай че са по-сухи. Информирайте се относно родословието на кучето си, за да разберете дали има генетична предразположеност към заболяването.

Най-важната от всички стъпки е редовно да посещавате кабинета на ветеринарния лекар, особено след като кучето ви навърши 6 години. Давайте на домашния си любимец качествена храна и не пропускайте ваксинация или обезпаразитяване.картини от мъх

За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Вижте полезни и интересни статии от Vetclinics.bg:

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *