Влез в акаунта си

Профилактичен преглед при ветеринар

Профилактичен преглед при ветеринар

Профилактичен преглед при ветеринар – манипулацията, която поддържа опашатите ни приятели здрави. Толкова е хубаво да имаш домашен любимец!

Кучетата са едни от най-милите и най-чистосърдечни същества в природата. Забелязали ли сте колко уют и топлина лъха от дом, в който живее куче. Семейството е някак по-пълно, по-ведро и по-забавно особено, ако наоколо щъкат и дечица, пълна идилия.

Профилактичен преглед при ветеринар – Задължителен ли е?

Не трябва да забравяме, че освен редовно посещение на близкия парк или градинка кучето ни се нуждае и от рутинни профилактични прегледи във ветеринарната клиника, за да бъдем сигурни, че полагаме достатъчно добри грижи за неговото здраве. Особено внимателни трябва да бъдем към по – възрастните домашни любимци на възраст между 7 и 8 години.

Излагаме ли любимеца си на риск?

Всяка една порода има своите нужди и слабости, на които трябва да вземем под внимание, за да не изложим кучето си на риск, само защото сме забравили да посетим ветеринарната клиника.

Важно е да научим кученцето си от малко, че посещението при ветеринар е важно и приятно. Кучетата са изключително умни животни и след няколко срещи със своя лекар те ще му гласуват доверие и ще го оставят да им направи необходимите изследвания без да чувстат страх и притеснение.

Профилактичен преглед при ветеринар

Как протича профилактичен преглед при ветеринар във ветеринарната клиника?

У нас има множество ветеринарни клиники всяка, от които има свой метод на работа. Едно, обаче е общовалидно за всички и то е начинът, по който протича профилактичният преглед. Той е обстоен и засяга внимателно преглеждане на всяка зона от тялото на кучето, както и поглед над вътрешните му органи.

Ето и какво включва прегледа:

Измерването на теглото

Теглото е от ключово значение за здравето на кучето ви. В зависимост от породата и възрастта си то трябва да се вмества в определени рамки. Наднорменото тегло при кучетата е изключително опасно и води след себе си риск от развитие на различни болести най-вече на опорно-двигателната система. При необходимост, от ветеринарната клиника могат да ви изготвят хранителен режим, по който да храните опашатия си приятел, за да стопирате своевременно процеса на затлъстяване.

Преглед на кожата и козината

Тези зони от кучешкото тяло издават наличието на външни или вътрешни паразити. Сухата или прекалено мазна кожа и рехавата козина са сигнал за здравослен проблем.

Профилактичен преглед при ветеринар

Зрение

Обстойният преглед на зрението е от особена важност най-вече при породи, които имат вродени проблеми с очите, като катаракта. Тя причинява замъгляване на зрението и ако не й бъде обърнато внимание може да причини слепота на животното.

Всяка добре оборудвана ветинарна клиника разполага с апаратура, която проверява чувствителността на очите при светлина и изследва структурата на задната част на окото. Важно е да се обърне внимание за слуха и цялостното състояние ушната мида и ушния канал. Проверява се за наличие на инфекция, тумори и паразити.тол таксагодишна винетка

Профилактичен преглед при ветеринар

Нос и уста

Ветеринарните лекари проверяват носът за наличие на необичаен секрет и преглеждат обстойно устната кухина. Прави се преглед и на зъбите за наличие на парадонтоза, рани или подувания. При необходимост от ветеринарната клиника ще ви предпишат схема, по която да почиствате качествено и редовно зъбите, за да гарантирате здравето да домашния любимец.

Цялостен преглед на тялото

Голяма част от ветеринарните клиники и специалистите, които работят в тях държат на прегледа на цялото тяло на животното дори да не са налични оплаквания. Те преглеждат обстойно всеки крайник, заедно с неговите стави и сухожилия.

Сърце и бели дробове

В големите ветеринарни клиники рутинния профилактичен преглед включва и специално изследване на сърцето и белите дробове за нетипични шумове и аномалии.

Кръвни изследвания

Кръвните изследвания са задължителни веднъж или два пъти годишно. Така може да лесно да предотвратите развитие на различни вътрешни болести или анемични състояния.

Ехографски изследвания

При наличие на сериозни оплкавания ветеринарните лекари назначават ехографско изследване на конкретната област.

От момента, в който кучето престъпи прага на дома ви трябва да знаете, че ще си обсипе с цялата обич, на която е способно, а от вас ще иска само любов и адекватна грижа.

Добре е в самото начало да изберете ветеринарна клиника и специалист, на когото имате максимално доверие, за да следи осбстойно здравето на новия член във вашето семейство.картини от мъх

Защо е важно да ваксинираме домашния любимец?

Повече за това защо е необходимо да ваксинираме четириногите си приятели, можете да научите ТУК!

Още полезна информация от Vetclinics.bg:

 Катаракта при домашните любимци

 Ротавируси при кучетата

 Здравословни проблеми | Бяс при кучетата
 

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *