Влез в акаунта си

Ваксинация на куче| Защо е важно да ги ваксинираме?

Ваксинация на куче| Защо е важно да ги ваксинираме?

Ваксинация на куче – основна манипулация, за да подсигурим здрав и пълноценен живот за четириногите ни приятели.

Опасни ли са ваксините за тях?

Днес темата с ваксините отново е изключително актуална сред обществото. От една страна хората, които имат доверие в медицината смятат, че здрваето и живота ни зависи от редовната ваксинация, а според другите т.нар. антиваксъри ваксините са вредни и опасни, както за хората така и за животните.

Няма да навлизаме в тази полемика, а ще изложим факти, с които да ви покажем колко важна е ваксинацията на вашето куче. В момента на своето раждане то получава всички необходими антитела от майчиното мляко, но щом го приютите в дома си отговорността за неговото здраве пада изцяло върху вас.

Да отглеждаш домашен любимец е почти същото като да имаш дете. Трябва да го обсипеш с много внимание и да му дадеш всичко, от което се нуждае за един пълноценен и здравословен живот. Ваксинирането на кучето е най-доброто, което може да направите за него, предпазвайки го от множество опасни заболявания.

Ваксинация на куче

Ваксинация на куче, но срещу кои болести?

Болестите срещу, които противодействат ваксините са силно заразни и много от случаите фатални, затова ви съветваме в никакъв случай да не подценявате ваксинацията на кучето си. Ето и някои от най-опасните заболявания:

Бяс

Това е едно от най-опасните и нелечими заболявания при всички бозайници (вкл. и човека). Ваксинацията на кучето срещу бяс е задължителна и в никаъв случай не бива да я пропускате. Болестта се предава чрез слунка в следствие на ухапване от заразено животно. В резултат, на което се причиняват трайни последици на централната нервна система.счетоводни услуги Обеля

Лептоспироза

Най-податливи към заболяването са ловджийските кучета. То се предава от диви мишевидни животни, които заразяват домашният любимец с бактерии, атакуващи бъбреците и черния дроб.

Симптомите, по които може да познаете, че вашето куче е заразено с лептоспироза са диария, нефрит, промяна в настроението, треска, повръщане и повишена жажда. Ваксинацията е изключително важна както за здравето на опашатия ви приятел така и за вас, тъй като болестта е опасна и за човека.

Парвовирозата

Eдно от най-опасните заболявания, срещу които трябва да вксинирате кучето си. То се предава чрез заразени изпражнения, а симптомите са изключително плашещи за стопаните, които са пропуснали ваксинацията.

Кучето ви може да получи кървава диария, да вдигне висока температура или да повръща в големи количества. Болестта е опасна както за възрастните така и за най-малките кученца, затова не пропускайте да ги ваксинирате.годишна винетка

Ваксинация на куче

Инфекциозен хепатит

Това е едно от заболяванията, което може да доведе до фатален край,  вслучай че не сте ваксинирали кучето си. Болестта се предава между кучетата чрез слюнката и секретите, които отделят.

Затова е важно преди да оставите вашето домашно животно да си играе със съседското да попитате стопанина дали то има всички налични ваксини. Инфекциозния хепатит може да причини чернодробна недостатъчност, увреждане на зрението и множество дихателни проблеми.

Гана

Една от най-опасните болести, срещу които е напълно задължително да ваксинирате кучето си. Заболяването се предава чрез секрети, които животните отделят от очите и носът си. Симптомите, които може да забележите са кашлица, диария, висока температура дори парализа. При липса на ваксина някои от органите на кучето ви могат да останат трайно увредени.

Ваксинация на куче | Как всъщност действат ваксините?

След като ви запознахме с някои от най-опасните заболявания нека разгледаме как точно действат ваксините. Те съдържат малко количество „убити“ вируси, бактерии и други микроорганизми, които стимулират организма на ваксинираното куче да приозвежда антитела.

По този начин при следваща среща със заболяването животното лесно може да се пребори с него без сериозни симптоми и последици за живота и здравето си.

Ваксинация на куче | Кога се поставят ваксините?

Ваксинацията е процес със строго определен график както за хората, така и за животните. Различните препарати се прилагат на различна възраст и затова е важно стриктно да следите за това или да помолите ветеринарната клиника, която посещавате да ви изпраща редовни напомняния.

ваксинация на куче

Ваксинацията на кучето започва малко след неговото раждане. Първата ваксина трябва да бъде поставена между 45-ия и 50-ия ден от раждането му.

Втората ваксина се поставя между 8-ма и 9-та седмица, а третата на 12-та седмица. Защитата от първите три имунизации отслабва постепенно във времето и е необходима редовна и ежегодна реимунизация. електронен фиш за винетка

В случай, че пропуснете някоя от ваксинациите на кучето си го излагате на риск срещу множеството вируси и бактерии в природата. Освен това при необходимост то няма да бъде прието нито в училище за кучета, нито в хотел. Едно от основните изисквания на тези места е пълния набор от ваксини.

Ваксинацията на кучето е от изключителна важност и е един неотложен ангажимент. Следете това стриктно, защото животинката може да расте безгрижна и щастлива, само ако получава нужните грижи и е защитена от множеството коварни заболявания.електронен фиш за винеткакартини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

ваксинация на куче

Профилактичен преглед при ветеринар

Повече информация, можете да прочетете ТУК!

Още полезни и интересни статии от Vetclinics.bg:

Катаракта при домашните любимци

Паразити при кучетата

Ротавируси при кучетата

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *