Влез в акаунта си

Кастрация на куче – Кога е наложителна?

Кастрация на куче – Кога е наложителна?

Кастрация на куче – въпрос на личен избор и виждания на стопанина. Днес ще систематизирaме информацията на специалистите, които подробно обясняват защо, кога и как трябва да кастрираме домашния любимец.

Знаете ли, че кастрацията не става наложителна в определен период от живота на кучето, а е препоръчителна още преди пъвото разгонване?

Наред с ваксинирането и обезпаразитяването, кастрацията също предпазва животното от тежки здравословни проблеми. Тази процедура  е изключително дискутирана в обществото и със сигурност сте срещали или ви предстои да се сблъскате с множество разнопосочни мнения по темата.

Предстои и да разбием някои от най-често срещаните митове по въпроса и да дадем повече яснота на стопаните, които все още се колебаят дали да подложат кучето си на тази интервенция.

Кастрация на куче. Що е то?

Кастрацията е хирургична коремна операция, при която се отстраняват редпродуктивните органи на животното под пълна упойка.

При женските кучета се отстраняват матката и яйчниците (или само яйчниците) като интервенцията е инвазивна, включваща хирургически разрез по дължината корема.

Съществуват и методи по минимално инвазивна хирургия, но те не се прилагат от всички специалисти и са на значително по-висока цена от старндартната процедура. Манипулацията при мъжките индивиди може да бъде както инвазивна така и неинвазивна в зависимост и позицията на тестисите.

Кастрация на куче

Следоперативни грижи след кастрация на куче.

След успешната кастрация на кучето Ви ветеринарният лекар ще му предпише необходимите медикаменти, които трябва да приема през следоперативния период. В повечето случаи се назначава лечение с антибиотик, противовъзпалителни и обезболяващи лекарства. Медикаментите се примаемат по схема като при женските кучета за период от около  три дни, а при мъжките между един и три дни.

При излизането от упойката е възможно кучето да вие и скимти, което е напълно нормална реакция в следствие на анестезията.

Първите няколко хранения на кучето от женски пол трябва да бъдат с много лека храна, тъй като е извършена стомашна хирургична интервенция.

На всички домашни любимци се поставя яка около врата за няколко дни, за да нямат достъп до раната си.

В случай, че забележите необичайно поведение след кастрацията на кучето незабавно се свържете с ветеринарния му лекар.

Кастрация на куче

Защо е важна кастрацията на кучето?

Специалистите по ветеринарна медицина изтъкват множество ползи за животните след кастрация, които карат повечето стопани да предприемат тази интервенция.

Множество статистики сочат, че кастрираните кучета живеят по-дълго от некастрираните. Разбира се, това все още не е напълно научно доказано, но се дължи на факта, че след операцията животните са защитени от развитието на редица заболявания.годишна винетка

Ето и ползите, които носи кастрацията за кучетата:

 • Елиминира риска от нежелана бременност.
 • Предотвратява животозастрашаващи заболявания на пикочната система.
 • Намалява риска от рак на яйчниците и рак на гърдата.
 • Рискът от развитие на херния или тумор в областта на ануса намалява значително.
 • Предотвратява развитието на рак на тестисите и простатата.
 • Елиминира възможността от образуване на кисти на яйчниците и развитие на Пиометра, която е животозастрашаваяа за женските индивиди.
Кастрация на куче

Кога е най-добре да кастрираме кучето си?

Ветеринарните лекари съветват да кастрираме кучето си възможно най-рано, за извлечем максимални ползи за домашния любимец в следствие на интервенцията, тъй като с напредването на възрастта те намаляват.

Кучетата обикновено достигат половата си зрялост на около десети или дванадесети месец, в зависимост по породата си и седмиците преди това е идеалния момент за кастрация. Освен това малките кученца се възстановяват много по-бързо след интервенцията и следоперативния период обикновено минава без усложнения.

Кучето ще се промени ли след кастрацията?

Много стопани се притесняват, че след като кастрират кучето си то няма да е същото. В интернет може да изчетете купища информация, която определено би ви разколебала, но тя не е научно обоснована.

Едно от най-често срещаните заглавия в мрежата е, че след кастриране кучето ви непременно ще напълнее. Този довод лесно може да бъде оборен, тъй като домашния ни любимец може да надвиши препоръчителното тегло в следствие на неправилно хранене и ограничени разходки, а не в следствие на рутинна операция.

Според някои не добре информирани стопани кучето им трябва да роди поне веднъж преди да предприемат процедура по кастрирането му. Това твърдение е необосновано и ветеринарите съветват точно обратното, възможно най-ранна кастрация на куче.

Кастрирането на кучето е наложително и спомагащо да запазим живота и здравето на верният си другар. Не е необходимо да се притесняваме, че подобен тип операция би навредила на опашатия ни приятел, напротив. Чрез нея ние му гарантираме по – дълъг и пълноценен живот.

Съществуват и редица нежелани реакции при извършване на кастрация на нашите любимци, консултирайте всички манипулации с вашия ветеринар.


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Още полезни и интересни статии от Vetclinics.bg:

Катаракта при домашните любимци

Паразити при кучетата

Ротавируси при кучетата

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Comments (2)

 • Коджабашев
  октомври 12, 2021 at 6:58 pm Reply

  ,,Кучетата обикновено достигат половата си зрялост на около пет или шест месеца“ – Това не е вярно!
  Има и много нежелани и неприятни последствия от кастрация, които в никакъв случай не бива да се игнорират и стопаните трябва да са запознати и с тях!

  • Vet Clinics
   Vet Clinics
   октомври 18, 2021 at 11:20 am Reply

   Благодарим много, д-р Коджабашев. Компетентното ви мнение е важно за нас! Актуализирахме статията. Успешен ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *