Влез в акаунта си

Паразити при кучетата

Паразити при кучетата

Паразити при кучетата – малки индивиди, които живеят върху или в тялото на животните. Те ги възприемат като територия за местообитание и източник на храна.

Паразитите могат да бъдат сериозна напаст и затова трябва да вземем мерки своевременно, за да предпазим максимално своите домашни любимци.

Паразитите при кучетата могат да бъдат два вида – вътрешни и външни като и двата вида могат да бъдат изключително опасни и да застрашат не само здравето, но и живота на кучетата.

За целта най-доброто решение, което можете да предприемете е да обезпаразитявате кучетата от паразити редовно, за да растат здрави и щастливи.

В днешната статия, ние от Vetclinics.bg, сме подготвили подробна информация за паразитите при кучетата.

Паразити при кучетата

Кои са външните паразити при кучетата?

Външните паразити, които могат да повлияят негативно на вашето куче са кърлежите, мухите, бълхите и комарите. Те се прикрепят към кожата или козината на домашния ви любимец и живеят там до момента, в който не ги отстраните.

Те причиняват значителен дискомфорт на животните, а в случай че не ги открием навреме последиците могат да бъдат фатални. Външните паразити могат да пренасят опасни заболявания и да причинят кожни алергии.

Бъдете много внимателни и оглеждайте добре козината, кожата и лапичките на кучето си след всяка разходка на открито, защото колкото по-скоро откриете вредителя, толкова по-добре ще бъде за здравето на вашето куче.е-винетка

Паразити при кучетата

Какви мерки трябва да предприемем срещу външните паразити при кучетата?

Редовното обезпаразитяване на домашни любимци срещу външни паразити се случва след консултация с ветеринар, който спрямо породата и здравословното състояние на кучето може да предпише съответния медикамент. Към момента, във ветеринарните аптеки може да откриете широко разнообразие от препарати някои, от които такива с много дълго и продължително действие, а други не до там ефективни.

Голяма част от стопаните избират и специални нашийници, които държат досадните паразити на старана, но не забравяйте, че те имат определен срок на годност и щом изтече трябва да бъдат подменени с нови.

Паразити при кучетата

Кои са вътрешните паразити при кучетата?

Вътрешните паразити се считат за по-опасния вид, тъй като те живеят вътре в тялото на животните и не можем да разберем за тяхното съществуване до момента, в който кучето ни не прояви определено неразположение.

Различните видове вътрешни паразити при кучетата засягат един или повече органи. Единствения начин да предпазите кучето си от тях е чрез редовно обезпаразитяване в специализирани ветеринарни клиники.

Кои са видовете вътрешни паразити при кучетата?

глисти

Глисти

Те са най-често срещания вид вътрешни паразити при кучетата. Те се откриват и при малките деца като заразяването става през устата и при липса на достатъчна хигиена.

глисти

Тении

Това са вид плоски червеи, които достигат до организма на животните, чрез консумация на сурово месо. Животинките се заразяват едно друго по паркове и градинки, затова обезпаразитяването е важно.

Гиардии

Тези паразити виреят във вода, така че внимавайте, когато кучето ви скача в локвите или иска да пие вода от някоя река или язовир.

Дирофиларии

Познатите като сърдечни червеи до скоро бяха непознати за нашите ширини, но вече се срещат все по-често. За навременна превенция се считат редовните тестове и редовното обезпаразитяване.

Какви заболявания причиняват вътрешните паразити при кучетата?

Както вече споменахме вътрешните паразити при кучетата са много по-опасни, тъй като не можем да ги видим и симптомите се проявяват след дни или дори седмици. Те причиняват и някои от най-животозастрашаващите заболявания. Ето и кои са те:

  • Кучешка тения.
  • Дирофилариоза.
  • Аскаридоза.
  • Дипилидиоза.
Паразити при кучетата

Единственият начин да опазим живота и здравето на опашатите си приятели е чрез редовно посещаване на ветеринарния кабинет.

Не пропускайте нито посещение при ветеринар и се информирайте постоянно какви нови препарати се предлагат и дали са се появили нови паразити, които нападат животните.

Мислете за кучето си така както бихте мислили за собственото си здраве. Все пак всеки човек иска да се радва на здрав и щастлив домашен любимец.картини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Вижте полезни и интересни статии от Vetclinics.bg:

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *