Влез в акаунта си

Цистит при котките – причини и лечение

Цистит при котките – причини и лечение

Цистит при котките или котешки идиопатичен цистит е вид възпаление на пикочния мехур. Цистита е често срещан при хората, но обикновено и при животните. За да реагирате своевременно и коректно е необходимо да знаете, какви биха били симптомите при проявата на идиопатичен цистит.

Симптомите на заболяването биха могли да се забележат в начален стадии. Наблюдава се безпокойство в животното и ходенето до тоалетната изглежда болезнено. Навременните мерки и бързата реакция – преглед и консултация с ветеринар, биха могли да решат проблема в изключително кратък срок.

Ние от VetClinics ще опишем основните причини за появата на цистит и какво лечение е необходимо и вярваме, че ще бъдат изключително полезни за всеки стопанин:

Цистит при котките

Как протича възпалението?

Циститът може да бъде първичен или вторичен. Често се среща при женските котки, поради специфичната им уретра или по-конкретно нейната дължина. Видовете възпаление се различават по продължителността на симптоматиката и нейната интензивност.

Началната фаза се лекува лесно и не изисква специфики, но при вече хронично заболяване се изисква по-сложно и продължително лечение.тол такса

Възпалението се развива бързо и води до осезаемо неспокойство в животното, болки при уриниране. Симптомите често се проявяват няколко часа след проникване на инфекцията.

Хроничният цистит обикновено се наблюдава при неправилно лечение или лечение с недостатъчна продължителност. Съответно, това довежда и до спад в котешкия имунитет и това влияе негативно на общото му здравословно състояние.Каква е глобата, ако ППС-то Ви няма платена винетка, може да проверите тук

Лечение на цистит при котките

Посещението при специалист е от голямо значение за правилното и своевременно диагностициране на заболяването. Необходимо е да се назначи правилно медикаментозно лечение, но за да е абсолютно коректно трябва да се назначи изследване на кръвта и урината. Съответно следва да се определи степента на поражения на отделителната система и да се стартира лечение.

За да поддържате добър общ здравословен статус е необходимо да водите периодично любимеца си на профилактични прегледи при ветеринар и да следите развитието му по-най-добрия начин.

Цистит при котките

А какви храни не бива да позволяваме на нашите котки да ядат, може да прочетете в статиите на Vetclinics по темата:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *