Влез в акаунта си

Кожни проблеми при животните

Кожни проблеми при животните

Кожни проблеми при животните – една от главните причини да заведем домашният си любимец на ветеринар. Собствениците обикновено прибягват до домашно лечение, което в чести случай води до по-задълбочен проблем.

Какво предизвиква кожни проблеми при животните?

Обикновено кожата на домашния любимец е отражение на вътрешни проблеми. Начина на хранене и определена диета, биха могли да причинят зачервена кожа и алергични реакции.

За съжаление в много от случаите, това довежда до отклонения в общия здравен статус на животното и е необходима консултация с ветеринар за неутрализиране на проблема.

Кучетата и котките могат да бъдат алергични или просто да имат непоносимост към много неща в средата, която обитават. Те често могат да бъдат по-чувствителни и могат да реагират на произволен брой неща.

Основни  причини са храненето или диетата им,  обикновена непоносимост към бълхи или алергия към нещо в околната среда. Тревата и прашецът на двора или в парка за кучета, или директен контакт с химикали в дома, като например препарат за пране, свещи, почистващи препарати, плевели и др.

Съществува ли превенция срещу кожни проблеми при животните?

На първо място е необходимо да установите промените по кожата на животното наличие на проблем. Задачата за е да откриете произхода и да намерите ефективно лечение, като се консултирате с ветеринар.

Най-често срещаното лечение при кожен проблем и хронични ушни инфекции е използването на тежки лекарства, които в крайна сметка причиняват странични ефекти. Предписва се цикъл от антибиотици, както и стероидни инжекции и често някои кремове, пълни с химически локални съставки, неподходящи за облизване.

Ние от VetClinics ще опишем основните причинители на кожни проблеми, които вярваме, че ще бъдат изключително полезни за всеки стопанин:

Паразити

Разбира се, една от най-честите причини за непрекъснато драскане, облизване и дъвчене са бълхите, кърлежите и акарите. Често бълхите могат да останат невидими, паразита не се размножи многократно. Акарите са мънички и микроскопични, често приличат просто на замърсяване. Обикновено кърлежите лесно се забелязват, ако проверявате домашния любимец поне веднъж на ден.

Не мислете, че вашият домашен любимец не страда от паразити, само защото не можете да ги видите. Винаги правете ежедневна проверка и се уверявайте, че не пропускате нещо. Използвайте необходимите препарати, задължително по препоръка на ветеринар.

Алергии

Когато драскането и нараняванията на вашия домашен любимец излезе извън контрол, това често е резултат от алергии към храна или други действащи фактори, включително полени, треви и плесени.

Домакинските почистващи продукти са друга често срещана причина. Нашите домашни любимци също могат да развият дразнене на кожата, като горещо място, което може да бъде причинено от съединения като пестициди или неестествени съставки в шампоани.

Ако случаят е такъв, трябва да направите някои промени и да използвате препарати или домакински продукти с естествен състав.

Кожни проблеми при животните

Безпокойство

Точно както при хората, при изявена тревожност и неспокойство, домашните любимци също могат да имат физическа реакция на психологически проблеми. Факт е, че някои кучета и дори котки всъщност могат да страдат от вид обсесивно-компулсивно разстройство на животните.

Проявата обикновено е прекомерно облизване, надраскване и странно дъвчене, което може да причини силни щети, ако не се контролира. Някои домашни любимци изразяват своята несигурност, като надраскват или хапят кожата или лапите си.

Разглеждането на форми на лечение като масаж, цветни есенции, може да бъде полезно, но винаги се консултирайте със специалист.тол такса

Кожни проблеми при животните

Суха кожа

Комбинация от влияния, включително сухо, зимно време и дефицит на мастни киселини, диетата им, прекалено чести измивания, могат да причинят суха кожа на вашия домашен любимец. Той реагира на дискомфорта чрез дъвчене, надраскване или облизване на кожата или козината му.

Бъдете внимателни и се доверете на специалист, който има необходимият опит и отношение към домашните любимци.


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Отбрани ветеринарни клиники, бихте могли да откриете тук!

Още интересни статии от Vetclinics.bg:

Тазобедрена дисплазия при кучетата

Цистит при котките – причини и лечение

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *