Влез в акаунта си

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | Любителите на животните се стремят да правят всичко възможно да предпазят своите домашни любимци. Често забравяме, че човешката храна би могла да бъде изключително опасна за тях и общото им здравословно състояние.

Ето и някои човешки храни, които оказват сериозно влияние върху тях и не бива да позволяваме тяхната консумация.

Ние от VetClinics се постарахме да опишем някои от най-вредните човешки храни, които нашето куче може да приеме.

Солта е от част от човешките храни – вредни за нашите домашни любимци

Честа грешка при стопаните е подаване на храна от масата, поддавайки се на жалният кучешки поглед. В много ситуации обаче, не се съобразяваме с наличието на сол в човешката храна. Необходимо е да прекратите тези навици, тъй като така вредите на самите тях.

Солта, която използваме за да приготвим храната си, не е полезна за домашният ви любимец. Консумацията на солена храна би могла да доведе до сериозни увреждания и дори отравяне със сол. Обикновено прекомерната употреба на сол довежда до дехидратация и симптоми, като припадъци, треска и  повръщане. В по-редки случай, това може да бъде и смъртоносно.

Вместо да награждавате своите домашни любимци и с човешка храна, използвайте дентални лакомства или обикновени лакомства за кучета.

Осигурете на любимците си прясна питейна вода през цялото денонощие, за да избегнете дехидратирането им.

Ксилитол

Ксилитол или подсладител често се използва в при направата на сладкиши, бонбони и дъвки и дори паста за зъби.

За хората ксилитола не е вреден, но би могъл да бъде токсичен за твоето куче. Употребата на подобен тип храни би могла да доведе до рязък спад в кръвната захар на вашето куче.

Причината за токсичността на ксилитола за кучето е в неговия панкреас. Той го приема, като истинска захар, която съдържа глюкоза и започва да отделя по-голямо количество инсулин за да я разгради. Това би могло да доведе до хипогликемия.

Обикновено симптомите са изявена слабост, припадъци, повръщане и гърчове. Симптомите биха могли да се проявят до 30 /тридесет/ минути. Консумацията на ксилитол от домашния любимец води до сериозни увреждания на черния дроб.тол такса

Именно поради тези причини не следва да използвате човешка паста за зъби, за да поддържате устната хигиена на вашия любимец. Използвайте продукти, които са предназначени за животни и се консултирайте със специалисти. Дръжте сладките на недостъпни места за вашия любимец.

Кокали и кости

Най-разпространеният мит за кучетата, е че е редно да консумират кокали и кости и това е полезно за тях. Някои кокали и кости не се усвояват от храносмилателния тракт и нямат стойност за организма на животното. Опасността идва от острите им краища и голямата възможност да причинят сериозен проблем, чрез пробиване на стомаха, червата и дори хранопровода.

Човешките храни – Алкохол

Разбира се не изключваме възможността, някои да позволи на своя любимец да консумира директно алкохол, но той е често срещана съставка в неща, за които дори не подозираме.

Алкохола намира мястото си в част от състава на парфюми, лакове и бои и продукти за почистване. Уверете се, че вашият любимец няма досег до подобни вещи в дома ви.

Симптоми, които биха могли да се проявят дори при консумация на малко количество алкохол са повръщане, влошено дишане, липса на координация и други.

Кафе или кофеин – част от забранените храни и напитки за домашни любимци

Всяка напитка, съдържаща кофеин е вредна и опасна за опашатите ни приятели . Стимулирането на нервната система на животното подтиква сърцето да бие по-бързо и довежда до състояние на трахикардия.

Симптомите, които можете да забележите след консумацията на кофеин са прекомерната жажда, повръщане, безпокойство и липса на контрол на пикочния мехур. Бъдете внимателни и дръжте животното настрана от кафето ви или зеления чай.

Кои храни също трябва да избягваме да даваме на нашия домашен любимец, ще може да прочетете в тази статия.

Още полезна и интересна информация от Vetclinics вижте тук:

Кастрация на котка

Епилепсия при домашните любимци

Профилактичен преглед при ветеринар

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *