Влез в акаунта си

Епилепсия при домашните любимци

Епилепсия при домашните любимци

Епилепсия при домашните любимци – неврологично заболяване, което причинява епилептични пристъпи.

Получава се в следствие на несинхронизираната биохимична и електрическа активност на клетките в мозъка.

Това състояние е често срещано при кучета и котки и е потенциално опасно за техният живот, особено ако не се третира.

Разграничават се няколко вида пристъпи:

Генерализирани пристъпи – загуба на съзнание , неволно уриниране и неволно дедекиране.

Частични пристъпи – за него са отговорни различни части от мозъка, в сравнение с генерализирания припадък. Характеризира се с треперене, мускулни спазми и често халюцинации.

Ако сте стопанин, който притежава любимец със подобни симптоми, следва да не се паникьосвате. Колкото и страшно да изглежда това състояние, то не причинява болка на животното ви. Дезориентацията е породена от епилептичния припадък.

Какво да предприемем?

След като приключи кризата за животното, следва да му дадете необходимото време да се успокои, да си почине и да свикне със заобикалящата го среда.

Ние от VetClinics ще опишем симптомите, диагностиката, лечението и превенцията, които вярваме, че ще бъдат изключително полезни за всеки стопанин.

Какви са причините за епилепсия при домашните любимци?

Тя може да бъде разгледана, като симптоматична или когато съществува първично заболяване на белите дробове, черен дроб, мозък, тумори и възпаление. Този вид епилепсия се лекува, чрез неутрализиране и лечение на първичното заболяване.

При липса на първопричина или не се открива заболяване, което да причинява следните припадъци, разглеждаме идиопатична епилепсия. Обикновено тя е обвързана с генетична предразположеност и стимулиране от околни или външни фактори.тол такса

Диагностициране на епилепсия при домашните любимци

За съжаление не съществува тест, който директно да докаже диагностицирането на животинката с епилепсия. При наличието на първична епилепсия, животното се подлага на множество изследвания, като по метода на изключването се пристъпва към откриване на първичното заболяване и разграничаване на припадъци и пристъпи.

Диагностицирането, обикновено се разделя на два етапа:

Първо с търси причина за заболяване извън мозъка, след което се пристъпва към търсене и изключване на заболявания на мозъка.

Първичната епилепсия се наблюдава по-често при млади животинки или такива между 1 и 6 години.

Съществуват породи кучета, които са генетично предразположени към епилептични припадъци и пристъпи, но все още не могат да бъдат определени точните гени, които ги предизвикват.

Лечението на епилепсия при домашните любимци

Както при по-голямата част от неврологичните заболявания, колкото по-раннен етап на заболяването наблюдаваме, толкова по-малко последствия би донесло то със себе си.

Ранното диагностициране би довело до по-дълъг и пълноценен живот на кучето.

Основна цел на прилаганото лечение е честотата и продължителността на пристъпите да се намали с 50% в първият месец от лечението.

Епилепсията се разглежда , като хронично и силно прогресиращо заболяване, въпреки че голяма част от заболелите животни водят пълноценен и спокоен живот.

Ако вашето животно е получило повече от два пристъпа в рамките на половин година, то вече е време да прибегнете към медикаментозно лечение.

За всеки пациент се прилага специфично медикаментозно лечение, което налага да се доверите на ветеринар със богат професионален опит.

При прием на лекарства за лечение на епилепсия се наблюдават следните странични ефекти:

Повишена нужда от прием на течности, глад, несигурност в походката, залитане и тежко дишане.

Тези симптоми са често срещани и с времето се организмът се адаптира и симптомите намаляват или дори изчезват.

Най-важното нещо е да вземете навременни мерки и задължително да се консултирате с ветеринар. Заболяването трябва задължително да се следи и да се контролира.


Ако искате да разберете какви са добрите страни на кастрацията, може да прочетете в нашата статия на тази тема.картини от мъх

Още интересни и полезни статии от Vetclinics.bg:

Паразити при котките

Здравословни проблеми | Бяс при кучетата

Ваксинация на куче| Защо е важно да ги ваксинираме?

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *