Влез в акаунта си

Дирофилария | Сърдечен червей

Дирофилария | Сърдечен червей

Дирофилария (Dirofilaria immitis) – паразит или кръгъл и тънък червей, който причинява паразитно заболяване при кучета, котки и дори човека или по-познато, като Дирофилариоза.

Кръглите червей са от групата на нематодите и са причина за потенциално смъртоносно заболяване. Основна причина за разпространението на паразита, е фактът, че липсва регулярна профилактика или посещения във ветеринарна клиника при специалист.

При този паразит не важи правилото, че когато любимците ни не излизат и нямат контакт с други животни, не могат да се заразят. Дирофиларията е паразит, който се предава чрез ухапване от комар, като това е основната причина да се предава по лесен начин и нито един бозайник да не е защитен.

Интересното е, че имунната система на хората се справя с този паразит, докато при котките и кучетата е различно. Четириногите ни приятели се разболяват и стават преносители на заболяването, когато бъдат ухапани от комар.

Ние от VetClinics ще опишем симптомите, диагностиката, лечението и превенцията, които вярваме, че ще бъдат изключително полезни за всеки стопанин.

Симптоми при заразяване с Дирофилария

Симптомите не се проявяват бързо, особено при кучетата. Кръглите червей постепенно увеждат белите дробове и сърцето на нашите любимци.

Признаците могат да включат постоянна кашлица, отпадналост или обща слабост, липса на апетит, отказ от движение и загуба на килограми.

При по-напреднал стадии се засягат артериите, което довежда до сърдечна недостатъчност.

Друг основен признак на заболяването е задържането на вода в коремната кухина или подуването на корема.

Състояние, като кавален синдром, се причинява вследствие на развитието на твърде много паразити в организма и блокирането на потока на кръв към сърцето и белите дробове.

Симптоми, като потъмняване на урината, бледи венци или затруднено дишане са показателни и налагат спешното посещение за преглед при ветеринар.тол таксагодишна винетка

Дирофилария

Диагностициране при наличие на дирофилария

Диагностицирането се осъществява, чрез редовни профилактични прегледи и кръвни тестове. При съмнение за  наличието на дирофилария в организма на вашата животинка, ветеринаря би могъл да назначи и ехографско изследване – ехографска снимка.

За профилактика специалистите препоръчват кръвното изследване да се извършва поне един път годишно, в периода март-април.

При пропускане на обезпаразитяване, бихте могли да направите допълнително кръвното изследване, за да сте сигурни, че животинката е здрава.

При диагностициране на Дирофилариозата в ранен етап, лечението е по-леко и усложненията могат да бъдат минимални.

Лечение

Дирофилариозата е сериозно паразитно заболяване, което може да бъде смъртоносно. Това налага чести прегледи при ветеринар и своевременно лечение.

Лечението от своя страна, също крие своите рискове, тъй като мъртвите паразити могат да причинят допълнителни усложнения.

След провеждането на всички необходими изследвания и манипулации, вашият ветеринар ще оцени рисковия фактор за животното и ще назначи лечение, съобразно показателите.

След приключването на медикаментозната терапия, животното задължително трябва да бъде контролно прегледано и изследвано за наличието на дирофилария.

Дирофилария

Превенция

Задължително следвайте назначените дати за провеждане на профилактични прегледи и обезпаразитяване. Обезпаразитяването следва да се извършва задължително на всеки 30 /тридесет/ дни, както вътрешно така и външно.

Консултирайте се със ветеринар, за да изберете правилният препарат и неговата дозировка, в зависимост от теглото на вашия любимец.

Дирофилария

Котките

Мъркащите ни приятели също биват застрашени от дирофилария, като и при тях, паразитното заболяване може да бъде смъртоносно. Лечение на Дирофилариоза при котките все още не е открито, като единствената защита отново е профилактиката.

А какво е тазобедрена дисплазия и как да разберем дали домашния ни любимец страда от тази болест, ще научите от нашата статия на тази тема. картини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Още полезни статии от Vetclinics.bg:

Ваксинация на куче | Защо е важно да ги ваксинираме?

Паразити при кучетата

Катаракта при домашните любимци

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *