Влез в акаунта си

Дирофилария | Сърдечен червей

Дирофилария | Сърдечен червей

Дирофилария (Dirofilaria immitis) – паразит или кръгъл и тънък червей, който причинява паразитно заболяване при кучета, котки и дори човека или по-познато, като Дирофилариоза.

Кръглите червей са от групата на нематодите и са причина за потенциално смъртоносно заболяване. Основна причина за разпространението на паразита, е фактът, че липсва регулярна профилактика или посещения във ветеринарна клиника при специалист.

При този паразит не важи правилото, че когато любимците ни не излизат и нямат контакт с други животни, не могат да се заразят. Дирофиларията е паразит, който се предава чрез ухапване от комар, като това е основната причина да се предава по лесен начин и нито един бозайник да не е защитен. Интересното е, че имунната система на хората се справя с този паразит, докато при котките и кучетата е различно. Четириногите ни приятели се разболяват и стават преносители на заболяването, когато бъдат ухапани от комар.

Ние от VetClinics ще опишем симптомите, диагностиката, лечението и превенцията, които вярваме, че ще бъдат изключително полезни за всеки стопанин.

Симптоми при заразяване с Дирофилария

Симптомите не се проявяват бързо, особено при кучетата. Кръглите червей постепенно увеждат белите дробове и сърцето на нашите любимци.

Признаците могат да включат постоянна кашлица, отпадналост или обща слабост, липса на апетит, отказ от движение и загуба на килограми.

При по-напреднал стадии се засягат артериите, което довежда до сърдечна недостатъчност.

Друг основен признак на заболяването е задържането на вода в коремната кухина или подуването на корема.

Състояние, като кавален синдром, се причинява вследствие на развитието на твърде много паразити в организма и блокирането на потока на кръв към сърцето и белите дробове.

Симптоми, като потъмняване на урината, бледи венци или затруднено дишане са показателни и налагат спешното посещение за преглед при ветеринар.тол таксагодишна винетка

Дирофилария

Диагностициране при наличие на дирофилария

Диагностицирането се осъществява, чрез редовни профилактични прегледи и кръвни тестове. При съмнение за  наличието на дирофилария в организма на вашата животинка, ветеринаря би могъл да назначи и ехографско изследване – ехографска снимка.

За профилактика специалистите препоръчват кръвното изследване да се извършва поне един път годишно, в периода март-април.

При пропускане на обезпаразитяване, бихте могли да направите допълнително кръвното изследване, за да сте сигурни, че животинката е здрава.

При диагностициране на Дирофилариозата в ранен етап, лечението е по-леко и усложненията могат да бъдат минимални.

Лечение

Дирофилариозата е сериозно паразитно заболяване, което може да бъде смъртоносно. Това налага чести прегледи при ветеринар и своевременно лечение.

Лечението от своя страна, също крие своите рискове, тъй като мъртвите паразити могат да причинят допълнителни усложнения.

След провеждането на всички необходими изследвания и манипулации, вашият ветеринар ще оцени рисковия фактор за животното и ще назначи лечение, съобразно показателите.

След приключването на медикаментозната терапия, животното задължително трябва да бъде контролно прегледано и изследвано за наличието на дирофилария.

Дирофилария

Превенция

Задължително следвайте назначените дати за провеждане на профилактични прегледи и обезпаразитяване. Обезпаразитяването следва да се извършва задължително на всеки 30 /тридесет/ дни, както вътрешно така и външно.

Консултирайте се със ветеринар, за да изберете правилният препарат и неговата дозировка, в зависимост от теглото на вашия любимец.

Дирофилария

Котките

Мъркащите ни приятели също биват застрашени от дирофилария, като и при тях, паразитното заболяване може да бъде смъртоносно. Лечение на Дирофилариоза при котките все още не е открито, като единствената защита отново е профилактиката.

А какво е тазобедрена дисплазия и как да разберем дали домашния ни любимец страда от тази болест, ще научите от нашата статия на тази тема. картини от мъх

Още полезни статии от Vetclinics.bg:

Ваксинация на куче | Защо е важно да ги ваксинираме?

Паразити при кучетата

Катаракта при домашните любимци

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *