Влез в акаунта си

Тазобедрена дисплазия при кучетата

Тазобедрена дисплазия при кучетата

Тазобедрена дисплазия при кучетата – Какво представлява и съществува ли начин да предпазим нашите опашати приятели?

В тази статия ние от VetClinics ще запознаем стопаните с тазобедрената дисплазия и всичко, което трябва да знаем за нея. Какви са причните за възникване? Какви са симптомите? Какви са методите за превенция?

Какво е тазобедрена дисплазия при кучетата?

Заболяването води до сериозни здравословни проблеми и отклонения в общото здравословно състояние на нашите любимци.

Думата „Dysplasia“ идва от старогръцки и се състои от две думи – „dys“-„грешно,ненормално“ и „plassein“-„формирам,образувам“.

Дисплазията е нарушение в развитието при формирането на тазобедрената става. Разглежда се като генетично състояние при  кучетата и тенденциозно се развива в ранна възраст. Състоянието не е вродено при кучетата, тъй като те се раждат с нормални бедра.

Обикновено меките тъкани, като сухожилията, стабилизират тазобедрената става, но в първите седмици са свободни. Това състояние създава предпоставка за сплескване и деформиране на ставата и изграждащите я части.

Тазобедрената дисплазия или деформирането на стави в последствие прераства във вторичен остеоартрит на ставата. Дисплазията може да се разглежда като едностранна или двустранна, в зависимост от засегнатия брой стави. Двустранната тазобедрена дисплазия е по-често срещана в практиката.

Тазобедрена дисплазия

Какви са причините за нейното възникване?

Състоянието се предизвиква от генетична предразположеност в комбинация със съпътстващи фактори, като  наднорменото тегло и прекомерно натоварване при физическа активност или обратното.

В следствие на съвкупността от тези фактори, възможността за развитие на тазобедрена дисплазия е висока.тол такса

Външните или влияещите околни фактори, сами по себе си не биха могли да създадaт тазобедрена дисплазия, но при животни с генетична предразположеност, те пряко влияят на прогресивното влошаване на здравoсловното състояние и са повод за създаване на клиничен проблем.

Каква е симптоматиката?

Клиничните признаци в основна степен се забелязват в ранен стадии от развитието на животното или от 6 до 12 месечна възраст. В началният стадии се забелязват с,

ъстояния на скованост, затруднения при движение, аномалии в походката. Реакция при издърпване на бедрата от специалист ветеринар.

Често срещана симптоматика за състоянието е трудност при изкачване и слизане по стълби, куцане с един или два крака, болка и скованост, непоносимост към упражнения и предпазване от животното при къпане и други.толпас

Ако забележите някои от изброените симптоми, непременно се обърнете към ветеринарен лекар за обстоен клиничен преглед. При диагностициране на проблем се назначава рентгенографско изследване под обща анестезия. Извършват се специфични изследвания за установяване на хлабавостта на тазобедрените стави.

Тазобедрена дисплазия при кучетата

Какви са методите за превенция на тазобедрена дисплазия при кучетата?

За превенция, при животни, чийто тегло в напреднала възраст е около 20-25 кг., при 6 /шест/ месечна възраст, рентгеновата снимка на ставите е препоръчителна.

Правилният хранителен режим, изцяло съобразен с породата и нейните специфики, намаляват риска от затлъстяване или неконтролирани промени в телесното тегло на животното.

В голяма степен контрола над теглото ограничава риска от деформация на ставите. При вече развита дисплазия, наднорменото тегло би могло да стимулира по-бързото прогресиране на дегенеративите промени в ставите и влошаване на клиничните признаци.

Двигателната активност е друг основен фактор. При предразположените породи, прекомерната физическа активност следва да допринесе по негативен начин за развитието на дисплазия.

От друга страна развитието на мускулите на задните крака при всяко куче е предпоставка за по-малък шанс за развитие на състоянието. За това контролирайте активността на животното, като изцяло се съобразите с изискванията и нуждите на вашия любимец.

Лечение при вече настъпила тазобедрена дисплазия при кучетата:

Лечение се назначава в зависимост от състоянието и етапа на настъпилия клиничен проблем.

Обикновено не нехирургичните методи се изразяват в контролиране на телесното тегло, упражнения и физиотерапия, медикаментозна терапия или чрез хранителна добавка.

Ако наблюдавате някои от следните симптоми, задължително се консултирайте със специалист, за да предотвратите възможни усложнения.Тол Пас

Тазобедрена дисплазия при кучетата


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Още интересни статии от Vetclinics.bg:

Кастрация на котка

Паразити при котките

Катаракта при домашните любимци

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *