Влез в акаунта си

Паразити при котките

Паразити при котките

Паразити при котките – Често срещан проблем поради факта, че повечето от тях не излизат на разходка и собствениците им неглижират обезпаразитяването.

Котките са едни от най-предпочитани животни, които семействата отглеждат у дома и стават пълноправни членове на семействата им.

Обикновено котките, които живеят в апартаменти в града рядко излизат навън и повечето стопани си мислят, че по този начин те са достатъчно добре предпазени от всякакви вредители и зарази. Това, обаче далеч не е така, тъй като животинките може да не се разхождат ежедневно навън, но да се заразят с паразит внесен от нашите дрехи или обувки.

За целта е важно редовно да обезпаразитяваме пухкавите ни приятели, за да бъдат здрави и игриви. Както при кучетата, така и при котките се срещат два основни типа паразити – вътрешни и външни.

Днес, ние от Vetclinics.bg, ще ви запознаем с някои от тях, за да си дадете още по-ясна представа за това колко важно е обезпаразитяването.

Външни паразити при котките

Външните паразити при котките могат да бъдат изключително досадни и да причинят огромен дискомфорт на домашния ви любимец. Те са много упорити и лесно се предават от животинка на животинка.

Ето и кои са най-често срещаните:

бълхи

Бълхи

Това са най-познатите и най-често срещаните външни паразити при котките. Обикновено се предават при пряк контакт между животните и могат да причинят различни кожни раздразнения и бактериални инфекции. Бъдете особено внимателни с малките котенца, тъй като могат да развият анемия в следствие от зараза с бълхи по кожата.

кърлежи

Кърлежи

Те са същинска напаст, както за животните, така и за хората. Срещат се в тревните площи и мочурищата, където се разхождат диви животни.

Кърлежите се прикрепят към кожата на котките и се хранят с кръвта им. Опасното тук е, че кърлежа пренася зарази чрез слюнката, която отделя и това може да е пагубно за домашния ви любимец.

В случай, че котката ви често излиза навън не пропускайте да проверявате козината ѝ ежедневно, защото при навременно открит кърлеж можете да спасите животното си от дни дори седмици на дискомфорт.

акари

Акари

Този вид външни паразити при котките се срещат често и засягат ушите. Те причиняват силно дразнене, болка и бактериална инфекция. В по-редки случаи засягат кожата и козината като могат да доведат до загуба на окосмяване и силен сърбеж.

Вътрешни паразити при котките

Вътрешните паразити неминуемо са по-опасни и дори животозастрашаващи. Те могат да доведат до редица усложнения, ако не се лекуват навреме. Срещат се под най-различна форма като кръгли червеи, едноклетъчни микроскопични организми и тении.

Ето и какви здравословни неразположения причиняват някои от най-често срещаните вътрешни паразити при котките.

Тения

Този паразит се предава чрез ухапване от бълха или чрез лов на мишки. Тенията представлява плосък червей с дължина от 10см. до 70см. Според ветеринарните специалисти всички малки котенца трябва да бъдат лекувани от тении поне веднъж, а възрастните се лекуват според индивидуалното здравословно състояние.

Паразити при котките

Кръгъл червей

Паразитът се среща, както при малки котенца, така и при възрастните. Той може да се предаде от майката на новородените, така че трябва да бъдете изключително внимателни и да следите стриктно сроковете за обезпаразитяване.

Кръглите червеи са едни от най-лесно разпространимите вътрешни паразити, които застрашават сериозно дори домашни котки, които не излизат навън.

Дирофилариоза

Така нареченият сърдечен червей се разпространява чрез ухапване от кърлеж или комар. Това прави и изцяло домашните котки, които не излизат на открито силно застрашени. Опасният вътрешен  паразит причинява заболяване на белите дробове.

Превенцията срещу сърдечния червей е изключително важна, тъй като лечението може да е много продължително и скъпо. По-възрастните котки не винаги успяват да се справят с болестта и в не малко случаи се стига до фатален край за животното.

Паразити при котките

Не забравяйте редовното обезпразитяване, защото съществуват и не малко стомашно-чревни паразити, които се предават от животни на хора. Бъдете максимално отговорни към здравето на животното, а и към своето собствено, тъй като паразитите се навсякъде около нас, въпреки че не ги виждаме.е-винеткакартини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *