Влез в акаунта си

Здравословни проблеми | Бяс при кучетата

Здравословни проблеми | Бяс при кучетата

Бяс при кучетата –  зооноза, която се среща при всички бозайници и би могла да засегне дори човека. Определя се като вирус, който предизвиква остра инфекциозна болест, разпространена при четириногите.

Засяга нервната система и се локализира в слюнката на приемчика си. Състоянието се разглежда като застрашаващо живота на нашите любимци.

Вирусът е изключително устойчив на замразяване, размразяване и изсушаване. Може да бъде открит и в трупове на животни до след 30 дни.

Днес, ние от Vetclinics.bg, решихме да ви запознаем по-подробно със заболяването.

бяс при кучетата

Бяс при кучетата | Заразяване

Заразяването обикновено се предизвиква при ухапване от заразено куче, Друга възможност е контакт на отворена рана със слюнката на вече заразено животно. Често инкубационният период е в рамките на 90 дни, като се срещат единични случаи с проявяване на симптоми след първата година.

Важно е да се отбележи и натрупването на голямо количество вирус се определя в зависимост от вида на ухапване и степента на травматизиране. При разкъсване на тъкани и дълбоки ухапвания количеството вируси е по-голямо. Ако след ухапване, кожата не е наранена няма възможност за заразяване с вируса.

Като най-опасно се разглежда ухапването в областта на главата. Там се намират голям брой нервни пътища и това е предпоставка за по-бързо придвижване на вируса до мозъка.

бяс при кучетата

Бяс при кучетата | Симптоматика и етапи на протичане

Буен бяс

При буйния бяс продължителността е от 6 до 11 дни и се разделя в няколко етапа.

  • Първият етап е от 12 часа до 3-4 дни. При животното се забелязва променливо настроение и сърбеж в областта на ухапването. Характеризира  се с прекомерна възбуда, засилено слюнкоотделяне и други.
  • Втори етап е в рамките на 3-4 дни. Признаците от първи етап са с повишена интензивност. Забелязва се агресивно поведение в комбинация с депресивни състояния. Често се променя звукът от кучешкия лай, като се наблюдава дрезгавост и загуба на глас.
бяс при кучетата

Агресията на животното се разглежда като необуздана и е насочена към животни, предмети и хора. Частична парализа на долната челюст и невъзможност при гълтане са други симптоми.

  • Третия етап е с продължителност между 2 и 4 дни. Характеризира се с парализа на челюстта, задницата и постепенно останалите части на тялото. За съжaление, болестта е нелечима.
бяс при кучетата

Тих бяс

При тихия бяс се наблюдава депресия и парализиране на долната челюст. В последствие парализата се пренася към другите части на тялото, като подобно на буйния бяс се забелязва слюнкоотделяне и трудност при гълтане.е-винетка

Бяс при кучетата | Диагностициране

При съмнение за заразяване с бяс е необходимо кучето да бъде изолирано и да се наблюдава. Обикновено при заразяване симптомите следва да се проявят в рамките на 14 дни.

За диагностицирането му е необходимо да се направят лабораторни изследвания.

Към момента не е открито лечение за бяс при животните.  При хората то е симптоматично и се прилага различна методика.е-винетка


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да ваксинирате вашите любимци регулярно.картини от мъх

Прочетете още от Vetclinics.bg:

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *