Влез в акаунта си

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Човешките храни – вредни за нашите любимци | В името на здравето и пълноценния живот на нашите любимци правим всичко възможно, за да ги предпазим от средата, която обитават. Често обаче, забравяме, че съществуват храни, които са напълно безвредни за нас хората и биват консумирани често, но в никакъв случай не бива да се дават на четириногите ни приятели, тъй като са изключително опасни.

Ние от VetClinics се постарахме да опишем някои от най-вредните човешки храни, които нашето куче може да приеме.

Авокадо

Консумацията на авокадо е изключително популярна последните години, защото е вкусно, хранително и полезно за нас хората. От него бихме могли да си набавим едни от най-полезните за здравето ни омега масни киселини.

Изненадващо обаче, консумацията му се оказва токсична за нашето куче. В състава на авокадото се съдържа токсин, по известен като персин. Той не оказва влияние върху човешкият организъм, но влияе сериозно на гърдите или по-специално белите дробове на вашия любимец.

Всички части на авокадото – месестата част, костилката, кората и дори листата на растението, са токсични за животинките и могат да доведат до сериозни проблеми в общото им здравословно състояние.

При консумацията му има голяма вероятност кучето да започне да отделя свободна течност в гръдния кош, като в последствие се получава оток на белите дробове. Състоянието е по-познато като хидроторакс. В следствие на него се натрупват течности, което затруднява физиологичното и клетъчното дишане на кучето и нарушава сериозно обмяната на кислород в кръвта. Състоянието прераства в хипоксия, която често е смъртоносна.тол такса

Бъдете бдителни  и консумирайте авокадо далеч от обсега на вашия любимец.

Шоколад

Любимият десерт за голяма част от хората е изключително опасен за вашето куче. Не се заблуждавайте от факта, че при отваряне на шоколад кучето ви светкавично пристига. Шоколада или миризмата на захар са тяхна слабост.

Но съдържанието на прекомерни количества захар не е единствената причина, поради която да изключим категорично консумацията му от нашия любимец. Шоколадът съдържа вещества, които четириногите ни приятели не могат да метаболизират. Едно от най-токсичните е веществото теобромин. Консумацията му може да предизвика гърчове, ускорено сърцебиене, вътрешни кръвоизливи и дори смърт.

Повръщането, коремни болки и диарията са част от симптоматиката, в следствие на приемането на теобромин от любимеца ви. Това в чести случаи довежда до дехидратация и влошаване на състоянието на кучето.

Симптоматиката е зависима от килограмите и размерите на животното, както и от количеството погълнат шоколад и процентното съдържание на какао.

Какаото е съставката, която съдържа теобромин. Съответно черният шоколад е в пъти по-опасен за вашето куче, тъй като съдържа по-голям процент какао. Усложненията биха настъпили по-бавно ако вашето куче е с по-голяма тежест.

Грозде или стафиди

Дори минималното консумиране на грозде са изключително токсични за кучетата и биха могли да причинят остра бъбречна недостатъчност. Независимо от това дали са сурови или са част от десерт, те могат да бъдат смъртоносни.

Признаци, като отпадналост, диария, повръщане или летаргия. Това би могло да означава, че вашият любимец е консумирал грозде или стафиди. При съмнения, задължително се консултирайте със специалист ветеринар, за да предотвратите възможни усложнения.

Чесън и лук

Не споделяйте храната си с вашият любимец, защото освен гореизброените съставки, тя може да съдържа лук или чесън. Те са изградени от съединения, които са изключително опасни за вашето куче.

Консумацията им би могла да доведе до анемия или нарушения на клетъчното дишане, което да предизвика умора.

За контрол на ситуацията, често се налага кръвопреливане.

Чесънът е по-опасният от двете. Съдържа силно токсични съединения за кучетата. Ако забележите симптоми на анемия или потъмняване на цвета на урината му, задължително посетете ветеринар за преглед и консултация.


Кои храни също трябва да избягваме да даваме на нашия домашен любимец, ще може да прочетете в тази статия.

Още полезна и интересна информация от Vetclinics вижте тук:

Oбезпаразитяване на домашни любимци

Паразити при котките

Ротавируси при кучетата

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Comments (1)

  • Mark
    септември 14, 2022 at 8:06 pm Reply

    Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *