Влез в акаунта си

Oбезпаразитяване на домашни любимци

Oбезпаразитяване на домашни любимци

Обезпаразитяване на домашни любимци – основна и изключително важна манипулация, както за животните, така и за техните стопани.

Домашните любимци са не само най-добрите приятели за своите стопани, но и незаменима част от семейството. Отглеждането на куче или котка освен радост носи със себе си и много отговорности.

Ние от Vetclinics.bg, знаем че животинките се нуждаят от специално обгрижване, редовно хранене, профилактични ветеринарни прегледи и най-вече обезпаразитяване. През лятото домашните кучета и котки прекарват повече време навън и затова е добре да ги предпазим, както от външни така и от вътрешни паразити.

Кога и как трябва да обезпаразитяваме опашатите си приятели?

Днес много хора си мислят, че обезпаразитяването е важно само за кучетата, тъй като котките излизат значително по-рядко или изобщо не разхождат лапички навън.

Това далеч не е така, тъй като много от микробите и опасните за животните паразити можем да внесем у дома чрез дрехите и обувките, които сме носили навън. Точно поради тази причина не трябва да пренебрегваме и котешкото обезпаразитяване.

обезпаразитяване

Какво представлява вътрешното обезпаразитяване на домашни любимци ?

Вътрешното обезпаразитяване има за цел да предпази домашните любимци от глисти, тении и други видове паразити, които могат да бъдат изключително опасни за живота и здравето на котките и кучетата. От значение е и какво количество от вредните паразити са попаднали в тялото на животното.тол такса

При по-голямо количество паразитите могат напълно да запушат червата и сериозно да увредят лигавицата им. Най-честите признаци за наличие на паразити в организма са диария и повръщане.

Както вече споменахме обезпаразитяването е важно както за котките, така и за кучетата, но то се прави по различен начин, тъй като ежедневието на двете животни преминава различно.

Обезпаразитяване на домашни любимци

Какви са видовете препарати за вътрешно обезпаразитяване на домашни любимци?

Във ветеринарните аптеки може да откриете няколко вида препарати, с които да обезпаразитите вътрешно домашните любимци. При избор на правилния продукт е необходимо да се консултирате с ветеринарен лекар, защото трябва да съобзите възрастта, теглото и породата на своето куче или котка.

Препаратите за вътрешно обезпаразитяване на домашни любимци могат да бъдат:

 • Таблетки;
 • Перорална суспензия;
 • Сироп;
 • Противопаразитна паста;
 • Препарати за локално приложение върху кожата;
 • Дъвчащи таблетки.

Кой от изброените видове продукти ще бъде най-ефикасен за вашия домашен любимец зависи изцяло от неговият организъм. Не забравяйте да се консултирате със специалист във ветеринарна клиника.

 Oбезпаразитяване на домашни любимци

Какво представлява външното обезпаразитяване?

Външно обезпаразитяване е изключително важно особено през топлите месеци от март до септември. През този период кожата и козината на домашните любимци е застрашена най-вече от кърлежи и бълхи, както и всякакъв друг вид външни паразити.годишна винетка

Обезпаразитяването трябва да се извършва веднъж месечно, като във ветеринарната аптечна мрежа може да откриете разнообразие от продукти, с които да предпазите своето куче или котка.

Тук отново е добре потърсите консултация от ветеринарен лекар, който най-добре може да прецени какви препарати са най-подходящи за вашето домашно животно и с каква честота е редно да ги прилагате.

Обезпаразитяване на домашни любимци

Какви са видовете препарати за външно обезпаразитяване?

 • Нашийниците са едни от най-рапространените продукти за външно обезпаразитяване със срок на трайност от приблизително 8 месеца. Те, обаче могат да бъдат само допълващо средство и задължително трябва да са комбинирани с още един противопаразитен продукт. Нашийникът е напоен с вещество, което се освобождава бавно и отблъсква паразитите.
 • Някои ветеринари препоръчват използването на комбинирани таблетки, които успешно се борят както вътрешните така и с външните паразити. Всеки препарат, обаче предпазва от различни нашественици, затова не ги прилагайте без предварителна консултация.
 • Шампоаните или спрейовете са чудесно допълващо средство в борбата с външните паразити. Този тип продукти имат много добро действие, което успокоява раздразнената кожа на животинките. Препоръчва се да се прилага веднъж на две седмици, но това зависи от съставките на различните продукти. Според ветеринарите този тип препарати са с най-кратък срок на действие, но това в никакъв случай не ги прави неефикасни.

Кой е продукт е най-популярен?

 • Най-ефикасният продукт за външно обезпаразитяване са пипетите за локално приложение. Те дават най-голяма сигурност, че няма да приберем кучето от разходка с няколко кърлежа по крачето или нападнато от бълхи.

В заключение искаме да ви напомним, че редовното обезпаразитяване с правилните препарати е важно, както за живота и здравето на вашето куче или котка така и за всички членове на семейството. Не забравайте, че опашатите ни приятели се нуждаят от много любов и правилна грижа. картини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Още интересни и полезни статии от Vetclinics.bg:

Тазобедрена дисплазия при кучетата

Кожни проблеми при животните

Епилепсия при домашните любимци

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Comments (2)

 • Коджабашев
  октомври 12, 2021 at 6:53 pm Reply

  1. „От значение е и какво количество от вредните микроорганизми е попаднало в тялото на животното.“ – Паразитите не са микроорганизми. Пон еповечето.
  2. Препарати за тении и глисти могат да бъдат и такива за локално приложение на кожата.
  3. Нашийник за ваншно обезпаразитяванв с трайност /не годност/ 8 месеца е само един известен за мен продукт.
  4. ,,Шампоаните и спрейовете са чудесно допълващо средство в борбата с външните паразити. Този тип продукти имат много добро антисептично действие“ – Антисептично и противопаразитно действие са съвсем разли1чни неща. Няма такъв шампоан с описаното тук продължителност на действие. Спрей и шампоан са съвсем различни неща и не бива да се смесват.
  5. Има пипети и таблетки с действие три месеца.

  • Vet Clinics
   Vet Clinics
   октомври 18, 2021 at 11:21 am Reply

   Благодарим много, д-р Коджабашев. Актуализирахме информацията в статията. Успешен ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *