Влез в акаунта си

Ротавируси при кучетата

Ротавируси при кучетата

Ротавируси при кучетата се срещат сравнително често в днешни времена. Домашните любимци са нашите най-верни приятели и неизменна част от семейството. Те ни дават много любов като очакват същото в замяна от нас както и не малко грижи, за да растат здрави и щастливи.

Знаете ли, че опашатите ни приятели страдат от множество вируси и инфекции точно като нас хората?

Ротавирусните инфекции застрашават както здравето на нашите деца така и това на малките кученца. Те са много упорити и единствения начин да предотвратим заболяването е чрез ваксинация и спазване на отлична хигиена.

В днешната статия, ние от Vetclinics.bg, ще ви дадем повече информация за онези ротавируси, които засягат домашните любимци като се надяваме да ви бъдем максимално полезни в превенцията.

Ротавируси при кучетата

Ротавуриси при кучетата – Що е то?

Ротавирусите са част от голямото семейство Reoviridae, причиняващи остра диария и интоксикация на организма. Вирусът не е опасен за възрастните кучета, но малките кученца преминават през него значително по-тежко.

През живота си всеки един от опашатите ни приятели се сблъсква с него поне веднъж въпреки ваксинацията. Това е така, защото ротавирусите мутират много бързо и веднъж имунизирани към вече познатите щамове не може да предпази организма от новопоявилите се.

Обикновено заболяването отшумява за около 10 дни и не е необходима хоспитализация. Неприятен момент е, че често кученцата още от 12 седмици стават жертва на заразата и биват крайно изтощени от продължителната диария и повръщане.

Ротавируси при кучетата – Причини

Една от главните причини за заразяване с ротавирус е лошата хигиена. При кучетата заболяването се предава по фекално – орален път.

Вирусът живее отлично и извън тялото на гостоприемника, така че лесно може да бъде погълнат от друго животно и да попадне в чревния му тракт, което да доведе до  сериозен здравословен дисбаланс в организма. Ротавирусите засягат зрелите епителни клетки в лигавицата и въсите на тънките черва, което води до слаба до умерена атрофия на въсите.

Ротавируси при кучетата – Диагностициране и симптоми

След като вече разяснихме накратко какво представляват повечето ротавируси при кучетата е време да поговорим и за симптомите, по които вие ще разпознаете, че нещо не е наред в вашия домашен любимец, за да го заведете час по-скоро при ветеринар. Той от своя страна след обстоен преглед и обсъждане на симптомите ще диагностицира животното.е-винетка

Симптоми:

  • Водниста диария;
  • Слуз в изпражненията;
  • Отслабен апетит;
  • Летаргия;
  • Треска.
Ротавируси при кучетата

Тези симптоми често са признак и за други видове инфекциозни заболявания. Ротавирусът се открива във фекалиите на кученцата и при не навременна диагностика могат да са причинител и за заразяването с по-сериозни инфекции. Заболяването обикновено продължава между 8-10 дни.  

Диагностицирането за наличие на ротавирусна инфекция става чрез специални тестове, които се използват и за откриването на човешки ротавирус. Друг начин е чрез взимане на проба от изпражненията на кучето. След като лабораторните резултати са на лице ветеринарния лекар спокойно може да премине към предписване на лечение.

Ротавируси при кучетата – Лечение и превенция

По-голяма част от кучетата се възстановавяват сами, а в други случаи се предписва симптоматична терапия. Антибиотиците не са за предпочитане и се предписват само при по-тежка фаза на заболяването. Важно е да се погрижите да хидратацията на животното, което неминуемо ще се обезводни след продължителна диария.

Друг важен аспект е храненето, тъй като стомашната флора е станала в пъти по-чувствителна. Добре е да храните кучетата си с по-лека храна, която могат да храносмилат по-лесно. В периода на лечение апетитът на животното ще се завърне постепенно, но в никакъв случаи не го насилвайте да се храни, ако няма желание.

На около 10-тия ден от началото на заболяването кучето трябва да е напълно излекувано, а за да бъдете абсолютно сигурни, че инфекцията е отшумяла е добре да посетите ветеринарен лекар за профилактичен преглед. 

Ротавируси при кучетата

Както споменахме и в уводната част на статията най-важната превенция е хигиената. На позволявайте на кучето ви да се доближава до изпражнение на други животни или пък да яде случайно изхвърлени храни навън.

За да научите към кои заболявания са предразположени различните породи, вижте ТУК. Бъдете максимално бдителни, за да предпазите домашния си любимец от всевъзможни инфекции.картини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Вижте полезни и интересни статии от Vetclinics.bg:

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Comments (1)

  • Mark
    септември 15, 2022 at 9:20 am Reply

    Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *