Влез в акаунта си

Кастрация на котка

Кастрация на котка

Кастрация на котка – безопасна манипулация с цел положително влияние върху здравето и пълноценния живот на нашия любимец.

Кастрирането е процес за стерилизация на женска или мъжка котка. Извършва се от ветеринар или квалифициран специалист, чрез оперативна намеса.

Какво представлява?

Кастрация на котка е често срещана манипулация при домашни и бездомни котки, за които не предвиждате репродуциране в бъдеще. Кастрирането се прилага за предотвратяване на нежелани котила, предотвратяване на вероятността за агресия към други котки, намаляване на възможността за предаване на полови инфекции, ограничаване на броя на бездомните котки, вследствие на раждане на нежелани котила и липса на превенция, за намаляване на симптомите при разгонване.

 С еволюцията, хабитатът и физиологичните нужди на опитомените диви животни се променя. Аналогично, техните инстинкти и възпроизводителните им способности започват да изчезват. В следствие на човешката намеса кастрацията е една от манипулациите, които се явяват като нужда за котешкия организъм.

Ние от VetClinics ще опишем всичко, което вярваме, че ще бъде изключително ползено за всеки стопанин на котка.

Кастрация на котка

Кастрация на котка, като превенция от заболявания на половата система

Манипулацията – кастрация на котка, намалява до 90% риска от развитие на заболявания пряко свързани с половата система. При некастрирани котки, разпространени заболявания на половата система са гнойни възпаления на матката или пиометра, туморни образувания на яйчници, млечни жлези или матка, Фалшива или лъжлива бременност и други.

Кога да извършим кастрация на котка?

Физиологично, половата зрялост при мъжките и женски котки, настъпва по различно време. Полов акт и заплождане при женските котки, би могло да се осъществи два пъти годишно, тъй като те се разгонват в определен период. Докато при мъжките котки не се наблюдават признаци за еструс. Обикновено при женските котки половата зрялост настъпва между 5-ти и 6-ти месец, докато при мъжките след първата година.тол такса

Превенцията е най-ефективна, когато кастрацията се извърши преди първото разгонване.

Кастрация на котка

Кастрация на котка

Манипулацията или кастрирането на женските индивиди, би могла да се извърши по два начина. Първият включва лапароскопско отстраняване на яйчниците, докато вторият вариант обхваща премахването на яйчниците и матката. Операцията е рутинна и е под пълна анестезия, като след приключване са необходими 24 часа под наблюдение за усложнения.

При мъжките индивиди, манипулацията по кастриране на котка протича, чрез отстраняване на тестисите от скроталната торба.

Какво трябва да знаем?

За да кастрирате домашният си любимец е необходимо да се спрете на точната ветеринарна клиника и да изберете ветеринар, на който да се доверите.

Запазете час и имайте предвид, че животното следва да не е консумирало храна в рамките на 24 часа преди операцията.  Необходимо е животинката да премине през обстоен преглед, включително и пълна кръвна картина и биохимичен анализ, с оглед на превенция от рискове от анестезията и операцията.

Възстановяването

Операцията е рутинна, като след нейният край, на животното се поставят противовъзпалително обезболяващо и антибиотик. В зависимост от състоянието на любимеца се предписва медикаментозна терапия, при нужда.

При някои животни се предписва и носенето на предпазна яка във възстановителният период.

За нормализиране на хормоналните нива в кръвта е необходимо известно време. Обикновено, след приключване на операцията, котките, при които се наблюдават поведенчески проблеми и признаци на агресия са по-спокойни и уравновесени.

Има ли рискове за животното?

Интервенцията не крие почти никакви рискове, особено ако животинката е в добро общо здравословно състояние. Проблемите, както и при голяма част от оперативните интервенции е анестезията. За да намалите рисковете се доверете на специалист ветеринар, който да назначи предварително всички необходими изследвания, за безпроблемното преминаване през кастрацията.

Кастрация на котка

Всичко най-важно за котешкия цистит може да прочетете в нашата статия по темата.картини от мъх

Прочетете още от Vetclinics.bg:

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *