Влез в акаунта си

немска овчарка

немска овчарка

Немското овчарско куче (немска овчарка) е голяма порода по размер.  То е предпочитан любимец, поради острия си ум, преданост и вярност към стопаните си. 

Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Овчарски и пастирски кучета“.

произход

Германия

Според специалисти породата произхожда от древния индийски вълк. 

Твърди се, че през 80-те години на XIX век, породата е забелязана за първи път. В последствие през 90-те години на същия век се основава и първият клуб за любителите на Немската овчарка.

С времето породата е приела облика на чудесен помощник за полицията и още редица социални дейности.

Представители на породата са използвани за откриване на ранени войници и като пощенски кучета по време на Първата световна война. В последствие, поради своята интелигентност и завиден капацитет, породата се превръща в много желан любимец за почти всяко домакинство.

Тегло:

Мъжки: 30 – 40 килограма

Женски: 22 -32 килограма

Размери:

Мъжки: 60 – 65 сантиметра

Женски: 55 – 60 сантиметра

живот:

13 – 15 години

немска овчарка
немска овчарка

Немска овчарка - външен вид

Козина

При представителите на породата се срещат разновидности при вида на космената покривка. Тя може да бъде късо-, дълго- и острокосместа.

Козината е среднодълга, гъста и сравнително груба. Крайниците на кучето са с по-къс косъм.  Космената покривка е двуслойна. Подкосъмът е гъст и мек, за сметка на по-грубото и дълго външно покритие.

Окраската им обикновено е тъмна. Среща се комбинация от черно и кафяво или черно и жълто.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално, здраво и мускулесто. Главата им е с клинообразна форма и е масивна.

Уши

Ушите им са заострени, изправени и високопоставени. При малките кучета ушите са клепнали.

Опашка

Опашката им е силно окосмена и извита.

Характер и обучение на немска овчарка

Характер

Неслучайно Немското овчарско куче е популярно като домашен любимец. То е популярно със своята отдаденост, жертвоготовност и вярност към стопанина.

Представителите на породата са уверени и спокойни. Те са енергични и много издръжливи, което ги прави чудесни любимци за семейства с деца. А кои са най-подходящите породи кучета за съжителство с деца, може да прочетете в тази статия.

Поради тяхната увереност, преценка, търпение и жертвоготовност, те биват използвани за редица социални дейности.

Обучение

Немската овчарка е от породите кучета, които се славят с добра възприемчивост и изпълнителност. Това прави процеса на обучение по-лесна задача.

Както при всеки етап от дресировката, собствениците на такава порода куче, следва да са изключително последователни и да обръщат достатъчно внимание на своите любимци.

При търпение и постоянство може да се радвате на удивителни резултати. Социализирайте Немската овчарка с други хора и животни от най-ранна възраст. Важно е да я обучите и да не разчитате на нейния нрав, тъй като породата се слави с изключително силната си захапка.

Активност 

Те са изключително енергични, активни и издръжливи. За да поддържате породата в най-добра физическа форма и да вземете превантивни мерки за неговото здравословно състояние, е необходимо се разхожда редовно. Подсигурете на любимеца си пълноценен и здравословен начин на живот.

Грижи и отглеждане на немска овчарка:

Породата е сред подходящите за отглеждане на различни места. Ще се чувства добре и в апартамент, и в къща с двор. Важно е да има достатъчно физическа активност, за да изразходва енергията си и да поддържа добрите си физически дадености.

Тя се социализира чудесно, но все пак бъдете бдителни при срещи с непознати. Поради желанието да защити своето семейство, би могла да прояви признаци на агресия към непознати, особено ако усети опасност.

Козината на тези любимци изисква регулярно, ежедневно разресване със специална четка. Те са от породите кучета, които се скубят много, като за поддържането на добър външен вид, е необходима грижа. Поради своя характер, породата има нужда от много внимание, тъй като създава невероятна връзка със своя стопанин.

немска овчарка

Здравен статус и проблеми при Немска Овчарка

1.Тазобедрена дисплазия

Състоянието е известно като патология, която се изразява в погрешно или неправилно формиране на тазобедрената става. Наблюдава се в процеса на развитие.

Често причините са твърде слаби мускули и тъкани или прекомерно натоварване. Разглежда се като едностранна или двустранна тазобедрена дисплазия, което се определя в зависимост от броя на засегнатите стави.

2.Епилепсия

Това е неврологично заболяване, което причинява пристъпи. Те могат да бъдат генерализирани или частични пристъпи.

За да се предприеме терапия, е необходимо диагностициране и установяване на първопричинителите. Тъй като заболяването е силно прогресиращо и хронично, важна част е полагането на грижи за вашия любимец.

Не забравяйте, че при навременно диагностициране, вашата животинка може да води дълъг и пълноценен живот.

3.Очни проблеми

Често срещани заболявания при породата са катаракта, глаукома и други проблеми в областта на очите. За да избегнете подобни състояния, редовно провеждайте профилактични прегледи при ветеринар.

Развъдници-
немска овчарка

Действащи развъдници за немска овчарка на територията на България: Nuada Rits, v.Manoman, T&IA, Von Goppy, von Alexander, Krasiniy

 

немска овчарка-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

500 – 1 800 лв.

Любопитно

Захапката им е изключително силна и се нарежда в класацията директно след представителите на породата Ротвайлер.

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Немски шпиц

Малка към средна порода куче, популярна като домашен любимец. Породата е част от групата на „Шпицове и примитивен тип“ .
Научи повече

Нюфаундленд

Гигантска порода кучета с трудолюбив и нежен характер. Тази порода кучета има силен стремеж към работа и защита.
Научи повече

Питбул

Съвременните американски питбул териери могат да имат силен стремеж към плячка и невинаги се разбират с други кучета.
Научи повече

Санбернар

Порода с гигантски размери. Интересното е, че кучетата от тази порода обикновено съзряват по-дълго.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!