Влез в акаунта си

Булмастиф

featured-image

Тегло:

55

-

60

кг.

45

-

50

кг.

Размери:

63

-

69

см.

61

-

66

см.

Живот:

8

-

10

год.

Булмастиф е едно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.

Тази порода е еквивалент на немския ротвайлер, но с по-внушителни размери. Във Великобритания вече почти 100 години е сред най-разпространените дворни кучета.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Средно

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Ниско

Темперамент на Булмастиф:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Булмастиф

Великобритания

Произходът на тази порода е след кръстоска между староанглийски булдог и английски дог. Създадена е в помощ на пазителите на горите в островната държава срещу бракониерите. Породата официално е представена през 1924 година и още тогава бива изготвен стандартът ѝ.

Външен вид при Булмастиф

Характер и обучение при Булмастиф

Характер

Булмастифът е изключително лоялен към своя стопанин, а любовта му е безгранична. Точно поради тази причина обаче е готов дори да атакува друг човек, ако усети, че представлява опасност.

Кучето се отличава пред останалите породи със страхотната си бързина, сила и издръжливост. Създадени са с цел да помагат при залавянето на бракониери и имат усета да настигнат жертвата си, да я свалят на земята, но да не я нараняват.

Булмастифите не търпят да не им се обръща внимание. Те са социални и са свикнали постоянно да има хора около тях.

Обучение

При породата булмастиф обучението трябва да започне максимално рано. Те са схватливи кучета и лесно разбират това, което искате от тях. Имайте предвид, че в началото кучето може да покаже, че ви разбира, но да не изпълнява командите. Това е моментът, в който трябва да му покажете кой командва и от този момент насетне ще бъде най-верният Ви другар.

Бъдете внимателни, когато го учите и най-важно е да ви се подчинява, когато искате да прекрати атаката си. Тази порода е изключително едра и може да причини проблеми на човек, или куче, който е сметнало за враг.

Активност

Кучетата от тази порода могат да се отглеждат и в апартамент. Причина за това е, че не са големи любители на движението. По-скоро спадат към „мързеливите“ породи. Тези кучета може да се разхождат без повод, но само на места, където няма други хора. Видът му може да изплаши почти всеки и да предизвика страх и в кучето, което да доведе до атака. Препоръчва се разходката на къс повод.

Грижи и отглеждане

Булмастиф не се препоръчва за отглеждане на двора. Причина за това е, че кожата им е твърде тънка и не може да ги предпази от големи студове или влага. Точно за това повечето представители на породата се отглеждат в апартамент.

Както вече казахме, булмастифът предпочита да си почива и да си лежи, вместо да хаби излишна енергия в разходки.

Булмастифът може да се храни както с гранули, така и с консерви, които трябва да са с много висок процент на протеин. Поради огромните си размери, трябва да имате предвид, че това куче изяжда голямо количество на ден. Говорим за около 1,5 кг. храна дневно.

Може да му предложите и месо. То трябва да е попарено, а не сварено. За породата се препоръчва пилешко и телешко, но в никакъв случай свинско. Твърдо сварено яйде, извара, кисело мляко, ядки, плодове и зеленчуци могат да допълнят менюто на Вашия булмастиф.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Превъртане на стомаха

Подуването и последващото превъртане на този орган се получават при резки движения на пълен стомах. Тази порода има недостатъка стомахът да не е прикрепен към ребрата. При по-резки движения този орган започва буквално да се люлее и да блокира чревния тракт. Ако не се вземат моментални мерки, това може да причини смърт. За това е задължително кучетп да отпочине поне час и половина след хранене и чак тогава да излезе наразходка.

2.Тазобедрена дисплазия

Дисплазията на тазобедрената става при кучетата е генетично състояние, което предполага неправилното формиране на тазобедрената става и буквално се превежда като „нарушение на развитието“. Разглежда се двустранна и едностранна дисплазия, като определящ фактор е броя на засегнатите участъци. В много редки случай, при под 10% от заболелите кучета, заболяването е само едностранно.

Съпътстващи фактори, които усложняват патологията са наднорменото тегло, слабо развита мускулатура или прекомерното физическо натоварване. Повече за тазобедрената дисплазия може да прочетете в нашата статия по темата.

3. Други проблеми

Като цяло представителите на тази порода са здрави. Все пак внимавайте, тъй като може да страдат от инфекции на ушите, катаракта, прогресивна атрофия на ретината.

Развъдници за Булмастиф

Действащи развъдници за булмастиф на територията на България:

– EMILY Gamekeepers of Wuthering Hights един от най-авторитетните развъдници в Европа

– Diabesica

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Булмастиф - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

650

-

1500

лв.

Любопитно

ЛЮБОПИТНО
Любопитно за тази порода е, че е използвана дори в далечна Южна Африка, където охраняват диамантени мини. Дори именитият милиардер Джон Рокфелер е разчитал на услугите на това куче, за да охранява огромното му имение.

Галерия

Подходящи статии

Лептоспироза при кучетата

Видове териери | Научете повече за всички 10 вида

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Бъбречна недостатъчност при куче – какви грижи да полагаме

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!