Влез в акаунта си

Превъртане на стомаха – що е то и как да предпазим четириногите?

Превъртане на стомаха – що е то и как да предпазим четириногите?

Бихте ли искали да сте добре информирани за потенциално смъртоносно, но предотвратимо състояние, като превъртане на стомаха, което може да засегне вашето куче?

Разбира се! За съжаление, често се случва така, че собствениците на кучета с това заболяване не са имали представа, че то изобщо съществува, преди реално да застраши живота на четириногите им любимци.

Целта на днешната ни статия е да помогнем на собствениците на домашни любимци да се информират навреме за това опасно състояние, което се нарича превъртане на стомаха, преди те да се сблъскат с критично болен четириног и скъпата операция, която ще бъде необходима за спасяването на живота на кучето.

Всички собственици на кучета трябва да са запознати със състоянието превъртане на стомаха, включително как да разпознават и реагират на признаци на подуване, защото всички породи кучета могат потенциално да страдат от него. Въпреки това, има породи, които са наистина податливи на този проблем. Тези от вас, които притежават една от високорисковите породи, е наистина важно да се запознаят със съветите и информацията в тази статия.

Превъртане на стомаха – какво представлява?

Стомашна дилатация-волвулус (GDV), известно още като превъртане на стомаха, е сериозно състояние и може да бъде фатално, ако не се лекува навреме. Превъртането възниква, когато стомахът на кучето се напълни с газ, храна или течност и впоследствие се усуче. Това състояние се развива без предупреждение и може да прогресира бързо. Винаги е спешен случай.

Самото раздуване на стомаха се нарича „просто подуване“ или дилатация. Това просто подуване на корема може да се появи от само себе си и може да премине от само себе си. Подуването без усукване също може да бъде животозастрашаващо, но рискът зависи от тежестта и продължителността. В някои случаи може да продължи с часове, без да е животозастрашаващо.

превъртане на стомаха

Усукване и превъртане на стомаха е животозастрашаващо състояние за вашето куче. Когато стомахът се раздуе силно от газове, течности или храна, той оказва натиск върху околните органи и намалява притока на кръв към и от тези органи. Усуканият стомах е по-тежък, тъй като напълно възпрепятства кръвоснабдяването на основните органи и може да повлияе на кръвния поток в цялото тяло, което води до шок. Именно това състояние се нарича стомашна дилатация-волвулус или превъртане на стомаха. 

Когато стомахът се разширява, той оказва натиск върху няколко големи артерии и вени. Кръвоснабдяването на стомаха се прекъсва, токсичните продукти се натрупват и тъканите започват да умират. Кучетата могат да изпаднат в шок много бързо, след като се появи това състояние и всяка минута без лечение увеличава риска от по-нататъшно увреждане и потенциална смърт.

Превъртане на стомаха – причини

Подуването и превъртане могат да се появят на всяка възраст, но най-често се наблюдава при кучета на средна възраст. Рискът се увеличава с 20% на всяка година от възрастта на кучето. Американският колеж по ветеринарна хирургия отбелязва, че почти всички породи могат да страдат от стомашна дилатация (със или без превъртане), но състоянието се наблюдава най-често при големи породи кучета.

превъртане на стомаха

Тези кучета обикновено са много по-високи, отколкото широки, създавайки високо съотношение височина към ширина. Според Американския киноложки клуб, договете са 5 до 8 пъти по-склонни да се подуят, отколкото куче с ниско съотношение на височина към ширина.

Въпреки продължаващите изследвания, конкретната причина за това състояние не е известна. Рисковите фактори, за които се смята, че допринасят за подуване и превъртане, включват:

 • Бързо ядене
 • Преяждане
 • Пиене на голямо количество вода за кратък период от време
 • Повдигнати на високо купички за храна
 • Стрес (смята се, че тревожните кучета са по-предразположени, както и кучетата в стресови ситуации или среди)
 • Активност след хранене
 • Генетични фактори
 • Напреднала възраст
 • Превъртане на стомаха – признаци

Превъртане на стомаха – признаци

Състоянието се развива без предупреждение и може да прогресира много бързо. Разпознаването на ранните признаци е от съществено значение за увеличаване на шансовете вашето куче да оцелее. Признаците в ранните етапи на подуване могат да включват:

 • Безпокойство
 • Невъзможност да стои на едно място
 • Подут или раздут корем
 • Болезнен корем
 • Видимо страдание
 • Повръщане или опити за повръщане без успех
 • Прекомерно слюноотделяне
 • Задъхване или учестено дишане
 • Колапс/неспособност да се изправи
 • Превъртане на стомаха – лечение

Помощ при това състояние трябва да се потърси възможно най-скоро, за да се увеличи шансът на кучето да оцелее. Тежестта на случая определя препоръката за лечение на засегнатото куче. Започва се с освобождаване на възможно най-голямо налягане на газа и прилагане на лекарства за болка, което води до бързо стабилизиране и подготовка за операция. Кучета, които са подути без волвулус, обикновено могат да бъдат лекувани нехирургично.

Необходима е операция за разгъване на стомаха и връщането му в правилната позиция. Операцията също така позволява на ветеринарния лекар да оцени размера на щетите, причинени от липсата на кръвен поток поради усукания стомах.

Ако има увредена тъкан, тя ще бъде отстранена. В екстремни случаи, когато състоянието е оставено нелекувано за по-дълъг период от време, може да има твърде малко жива тъкан за спасяване. С подходяща предоперативна диагностика, собствениците на домашни любимци могат да бъдат информирани за този риск в повечето случаи преди извършването на операция.

Обикновено по време на хирургическата процедура се извършва и гастропексия. По време на гастропексия стомахът се зашива към коремната стена. Това е нужно за поддържане на стомаха на място и за предотвратяване на усукване на стомаха, ако подуването се появи отново. Степента на успех за предотвратяване на рецидив е 95%.

Превъртане на стомаха – превенция

Могат да се предприемат превантивни мерки за намаляване на риска от подуване. Някои стратегии, които се препоръчват са:

 • Режим на хранене с по-малки хранения по-често и ограничаване на активността 1-2 часа след хранене.
 • Купата с храна да е разположена ниско
 • Не позволявайте на кучето да изпие голямо количество вода наведнъж.
 • Избягвайте тежки упражнения на пълен стомах.
превъртане на стомаха

За да се намали тежестта на подуването, гастропексията е отлична превенция. Гастропексията ще помогне да се предотврати усукването на стомаха, ако се появи подуване в 95% от случаите. Много собственици на големи породи кучета рутинно избират да направят операцията, когато кучетата им са млади. Тази процедура често се извършва по време на кастрация или стерилизация.

Нито една от тези мерки няма да гарантира, че кучето няма да се подуе, но може да помогне за намаляване на тежестта на проблема, ако възникне.

За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *