Влез в акаунта си

Ортопедични проблеми при куче – характеристики и как да ги предотвратим

Ортопедични проблеми при куче – характеристики и как да ги предотвратим

Ортопедични проблеми при куче, което означава проблеми, които засягат костите, ставите или мускулите, могат да варират от незначително неудобство до инвалидизиращи и могат да засегнат всяко животно.

Ортопедичните състояния, които често се наблюдават при кучета, включват разкъсване на кръстни връзки, дисплазия на бедрата или лакътя и артрит. Но нашите четириноги приятели могат да страдат и от редица други болести и състояния. 

Ортопедични проблеми при куче

Въпреки че животни от всеки пол, порода или възраст могат да бъдат повлиян от ортопедични проблеми при куче, тези компоненти могат да бъдат фактор, при който болестното състояние е по-вероятно да засегне вашия домашен любимец.

Лечението на тези видове болести може да включва лекарства, промени в диетата и режима на упражнения и дори хирургична интервенция.

Ортопедични проблеми при куче – симптоми

Симптомите на ортопедични проблеми при куче ще варират донякъде в зависимост от това кое основно заболяване е отговорно за дискомфорта и по-сериозното състояние на домашния ви любимец. Състоянията обаче често имат няколко общи симптома. Често срещаните симптоми на ортопедични проблеми при куче могат да включват:

 • Нетипична стойка или походка
 • Невъзможност за ставане
 • Раздразнителност
 • Куцане, понякога периодично
 • Летаргия
 • Загуба на апетит
 • Деформирани крайници
 • Нежелание за движение
 • Скованост
 • Подуване на ставите
 • Качване на тегло

Ортопедични проблеми при куче – видове

Всички проблем с костите, ставите или мускулите могат да се считат за ортопедични проблеми при куче. Някои от най-често срещаните ортопедични състояния, които се наблюдават при кучета, включват:

Ортопедични проблеми при куче

Артрит

Артритът може да бъде разделен на две категории: възпалителен артрит, причинен от имунни нарушения или инфекции, и по-често срещаният остеоартрит, прогресивно и дегенеративно заболяване на ставите

Разкъсвания на кръстни връзки

Разкъсвания на кръстни (коленни) връзки при кучета могат да бъдат изключително болезнени и обикновено изискват хирургична интервенция за коригиране

Дисплазия на тазобедрената и лакътната става

Дисплазия на тазобедрената и лакътната става е необичайно развитие на тазобедрената или лакътната става и се наблюдава най-често при големи и гигантски породи кучета

Луксираща патела

Известно също като плаващи капачки на коляното, това е състояние, при което капачката на коляното изскача от ямката, която я държи на място. Това състояние засяга по-често по-малки животни, тъй като тази ямка е по-плитка при по-малките кучета

Остеохондрит

Заболяване на развитието на костта, което причинява различни несъвършенства и деформации в скелетната система, обикновено засягащи растежните пластини в краищата на костите на четириногия пациент

Ортопедични проблеми при куче – причини

Има много заболявания и травми, които могат да причинят увреждане на костните, ставни или мускулни тъкани. Някои характеристики или обстоятелства могат да увеличат шансовете за развитие на тези заболявания, като например:

Ортопедични проблеми при куче

Генетична предразположеност

Много от тези заболявания имат генетичен компонент. Нарушения като дисплазия и остеохондрит са по-чести при големи и гигантски породи кучета, а луксиращата патела има тенденция да се проявява по-често при малки породи, отколкото други породи кучета.

Затлъстяване

Затлъстяването може да предизвика или влоши много заболявания на костите и ставите поради допълнителния натиск върху тях. Нарушения като артрит и разкъсвания на връзки са по-чести и по-тежки при животни с наднормено тегло и затлъстяване.

Лошо хранене

Това е от особено значение по време на етапите на развитие на растежа на костите и дефицитните или прекомерните нива на калций могат да имат отрицателен ефект.

Ортопедични проблеми при куче – лечение

Основното състояние, което отключва ортопедичните затруднения, които се проявяват при вашето куче, ще ръководи методите на лечение. Състояния като разкъсвания на кръстни връзки, дисплазия на тазобедрената става и остеохондрит често изискват операция за коригиране.

Но операцията не е ефективна за всички ортопедични състояния , затова могат да бъдат използвани други методи за облекчаване на болката и увеличаване на обхвата на движение на животното.

Терапевтичните методи, които могат да бъдат използвани, могат да включват не само противовъзпалителни лекарства, но също и терапевтичен масаж, хидротерапия и акупресура и акупунктурни техники.

Тези алтернативни терапевтични методи често са особено полезни за облекчаване на болката от хронични заболявания като артрит и тазобедрена дисплазия, както и са полезни за храносмилането, кръвообращението и чувството за баланс на четириногия пациент.

Ортопедични проблеми при куче

Количеството упражнения, от които кучето има нужда, ще варира в зависимост от ситуацията и трябва да се следват препоръките на ветеринарния лекар за вашия домашен любимец.

Твърде много активност или упражнения, които са твърде интензивни, могат да доведат до допълнително увреждане на костите и ставите, а липсата на упражнения може да доведе до цялостно лошо здраве и загуба на мускулна маса.

Ортопедични проблеми при куче – възстановяване

За да сте сигурни, че вашата домашна среда е по-удобна за вашия болен домашен любимец, има някои прости стъпки, които могат да се проследите за животни, които са засегнати от ортопедични заболявания. Някои от често използваните методи могат да включват:

Ортопедични проблеми при куче

Поставяне на килими за подобряване на сцеплението върху хлъзгави подове

Дръжте подходящи количества храна и вода наблизо

Поддържайте умерена температура на закрито

Осигурете топло и меко легло за облекчаване на болките и дискомфорта в ставите

Редовно подрязвайте ноктите, за да предотвратите подхлъзване

Допълнете храненето на кучето с глюкозамин и омега-3

Използвайте антихлъзгащо се покритие за стъпалата на стълбите, за да предотвратите падания

Използване на специализирани рампи или стълби за избягване на нараняване поради скок

Устойчиви на плъзгане чорапи/обувки, които вашето куче да носи върху хлъзгави повърхности


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

Превъртане на стомаха – що е то и как да предпазим четириногите?

Пателарна луксация | Всичко, което трябва да знаете

Парвовироза | Всичко, което собственикът на куче трябва да знае

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *