Влез в акаунта си

Артрит при куче | Как да му помогнем?

Артрит при куче | Как да му помогнем?

Артрит при куче е състояние, което би могло да причини сериозен дискомфорт за нашите опашати приятели.

Несъмнено с напредъка на ветеринарната медицина и доброто хранене и грижа, животът на кучетата се удължава. С напредването на възрастта обаче, нещата, които някога са били лесни за домашния ви любимец, сега се превръщат в усилие. А с увеличеното дълголетие идва и увеличеният шанс за появата на артрит при кучетата.

Поради тази причина, ние от VetClinics.bg, сме подготвили ползна и интересна информация, която да ви помогне в грижата за здравето на четириногия приятел.

артрит при куче

Какво представлява артрит при куче?

Артритът при кучетата е заболяване, което може да засегне всяка става, причинявайки болка и дискомфорт. Най-често засегнатите стави при четириногия ви приятел включват:

 • Хип
 • Лакът
 • Рамо
 • Колянна става;
 • Китка;
 • Глезен;
 • Междупрешленни стави (гръбначен стълб или гръбначен стълб).
артрит при куче

Кучетата, страдащи от артрит, изпитват болка в резултат на увреждане в ставата. Наблюдаваните симптоми са пряк резултат от болката, но могат да бъдат незначителни, особено в ранните етапи.

Как да разпознаем, че кучето ни страда от артрит?

Първи признаци, които подсказват за артрит при кучетата са:

 • Накуцване;
 • Ненормална походка;
 • Нежелание за издигане или затруднено издигане от легнало в изправено положение;
 • Нежелание да се качва и слиза по стълби;
 • Наличие на скованост в крайниците;
 • Ненормални поведения като раздразнителност, отдръпване или агресия;
 • Облизване или дъвчене на болезнената става.
артрит при куче

Причини за появата на артрит при куче

Артритът започва с увреждане на хрущяла в засегнатата става. Увреждането възниква поради износване на ставата от стареене, вродени аномалии, затлъстяване, спортни наранявания или травматични наранявания. При нормална става хрущялът действа като амортисьор, осигурявайки възглавничка между костите, които образуват ставата.

Когато хрущялът в ставата е повреден, клетките умират и освобождават ензими, които причиняват възпаление в ставата и производството на прекомерна, нискокачествена ставна течност. Могат да се развият допълнителни костни израстъци, наречени остеофити. Когато хрущялът изтъни силно, ставното пространство става тясно и костта под хрущяла се влошава. Без хрущял, който да абсорбира удара, костите и другите структури в ставата се увреждат, а резултатът е – артрит при кучетата.

Как да помогнете, ако открият артрит при куче

Въпреки че няма лек за това състояние, медикаментите, добавките и заобикалящата го среда могат да подпомогнат качеството на живот на вашето куче.

Наблюдавайте теглото на вашето куче

Загубата на килограми е сред най-важните фактори, които трябва да следите. Говорете с вашия ветеринарен лекар за теглото на вашето куче. Обсъдете хранителните и физически нужди на вашия домашен любимец и направете промени, ако е необходимо.

Поддържайте активен начин на живот

За кучетата, които са склонни към артрит, е важно да се движат, за да се предотврати скованост и да се намали болката. Имайте в предвид, че ако вашия домашен любимец страда от това състояние, много е вероятно да има по-малко ентусиазъм относно разходките, както и намалена издръжливост. Въпреки това, упражненията все още са от съществено значение. Специалистите съветват вместо една дълга ежедневна разходка да опитате да правите няколко кратки, бавни разходки на ден.

Вземете добро легло за домашния си любимец

Ако ставите на вашето куче са възпалени, много е вероятно то да не се чувства удобно ако спи на пода. За щастие на пазара вече се предлагат ортопедични легла и за кучета. Те са по-скъпи, но обикновено си заслужават цената.

Съвет: Избягвайте издигнати легла и тези за гнездене, от които кучето ви ще бъде трудно да влезе или да излезе. В по-студените месеци помислете за отопляемо легло, което ще осигури още по-голям комфорт при болни стави. Когато проучвате кучешки легла, не забравяйте да прочетете отзивите от други потребители, преди да купите.

Покривни подове за проходимост

Кучетата с артрит могат да загубят мускулна маса и да станат слаби, което затруднява сцеплението с твърда дървесина, ламинат, мрамор или други хлъзгави подове. Поставянето на постелки за баня, гумени пътеки, постелки от пяна или дори постелки за йога в зоните, където вашето куче се разхожда, може да му осигури основата, от която се нуждае, за да се придвижва безопасно и удобно.

Поддържайте ноктите на вашето куче къси

Както стана ясно, кучетата, които страдат от артрит може да имат проблеми със сцеплението. Следователно, ако ноктите им са дълги, това ще затрудни процеса на ходене.

Решението е редовно подрязване на ноктите на кучето или изпилването им с пила. Ако вие не можете да го правите, закарайте домашния си любимец на груминг.карт

ини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *