Влез в акаунта си

Катаракта при куче | Що е то и как да ги предпазим

Катаракта при куче | Що е то и как да ги предпазим

Катаракта при куче е проблем със зрението, причинен от замъгляване на лещата в окото и е често срещано заболяване, както при хората, така и при кучетата. Въпреки че най-често се развива при кучета на средна възраст или възрастни, катаракта може да се появи и при по-малки кученца.

Това състояние не е болезнено, но може да доведе до значителна загуба на зрението. Често единственият забележим симптом е замъгляване в очите на кучето ви, въпреки че ако загубата на зрение е тежка, кучето ви може да се блъсне в мебели или да покаже други признаци, че не вижда добре.

катаракта при куче

Катарактата при кучетата най-често е наследствен проблем и някои породи, включително кокер шпаньол, пудел, бостънски териер, лабрадор и голдън ретрийвър, са по-податливи на това заболяване, въпреки че всяко куче потенциално може да ги развие.

Ние от VetClinics.bg, подбрахме селектирана информация, която ще ви помогне да се запознаете по-подробно със състоянието!

Какво представлява катаракта при кучетата?

Очната ябълка е сложна структура от няколко части. Разположен зад роговицата (прозрачното покритие над предната част на окото) и цветния ирис е дебела, прозрачна леща, изработена от протеин и вода. Лещата отразява светлината върху ретината (светлочувствителните клетки в задната част на очната ябълка), която предава сензорната информация към мозъка, създавайки зрение. Кучетата, котките и много други бозайници също имат слой от клетки зад ретината, наречен tapetum lucidum, който допълнително помага за отразяване на светлината.

катаракта при куче

Ако лещата се повреди или не може да отразява правилно светлината, настъпва загуба на зрението. Катарактата са промени в лещата на окото, които я карат да стане мътна или млечна на вид. Тази облачност блокира адекватното навлизане на светлината в окото и следователно се отразява негативно на зрението на кучето. Катарактата се определя от това колко от лещата е блокирана и обикновено преминава през четири етапа с течение на времето:

 • Начална катаракта: Този ранен стадий на катаракта покрива по-малко от 15% от лещата.
 • Незряла катаракта: Тези катаракти могат да покрият 15 до 100% от лещата, но все още присъства отражение от tapetum lucidum, за да позволи на светлината да се отразява върху ретината.
 • Зряла катаракта: Известна още като напълно развита катаракта. Тя покрива 100% от лещата и няма отражение от tapetum lucidum.
 • Хиперзряла катаракта: На този етап катарактата покрива 100 процента от лещата и лещата е набръчкана и леко втвърдена. Няма отражение от tapetum lucidum.

Катарактата обикновено става по-зряла с течение на времето, но при някои млади кучета те могат да регресират и да изчезнат. Това забляване може да се появи само в едното око, но най-често се развива и в двете.

катаракта при куче

Симптоми на катаракта при куче

Често единственият признак, че кучето ви страда от катаракта, е мътен или млечен вид в очите, когато кучето ви гледа на ярка светлина. Тъй като кучетата зависят силно от обонянието си, те често могат да компенсират лека загуба на зрение в ранните етапи на развитие на катаракта.

Ето кои са останалите симптоми:

 • Мътност или непрозрачност в окото;
 • Удряне в неща;
 • Затруднено намиране на купи за храна или вода;
 • Проблеми с намирането на лакомства или играчки, особено когато се хвърлят на кучето;
 • Колебание да върви нагоре или надолу по стълбите.
катаракта при куче

Кои са най-често срещаните причини за появата на катаракта при куче?

Някои кучета се раждат с катаракта, но повечето домашни любимци я развиват като възрастни. Има различни причини, поради които може да се образува катаракта. Ето кои са най-често срещаните:

 • Генетика: Най-честата причина за катаракта при куче е генетиката. Тези катаракти се наричат ​​​​наследени катаракти, въпреки че може да не се появят, докато кучето не е възрастно.
 • Захарен диабет : Диабетът е втората най-честа причина, поради която кучето развива катаракта и най-честата причина за кучешка слепота. До 75 процента от кучетата с диабет ще развият катаракта, а от тези кучета три четвърти ще ослепеят в рамките на една година, ако диабетът не се лекува.
 • Травма: Тежкото увреждане на очната леща може да доведе до образуване на катаракта.
 • Заболяване на ретината: Въпреки че не е често срещано явление, късният стадий на дегенерация на ретината може да причини катаракта при куче.
 • Възраст: С възрастта идват свързани с възрастта промени, които могат да допринесат за образуването на катаракта.

Диагностика и лечение на катаракта при куче

Ако подозирате, че вашия домашен любимец има катаракта, е необходимо да го заведете на очен преглед при ветеринарен. Той може също да проведе тестове, за да търси основни здравословни проблеми, особено диабет. Има вероятност Вашият ветеринарен лекар да ви насочи ветеринарен офталмолог, тъй като тези очни специалисти разполагат с оборудването и знанията, необходими за пълно изследване на очите на кучето.

Хирургията за отстраняване на увредената леща е единственият доказан вариант за възстановяване на зрението на кучето. Тя може да предотврати прогресирането на катарактат! Не всички кучета са кандидати за операция и това може да бъде непосилно скъпо за много собственици.

Ако се чудиш какви са най-често срещаните здравословни проблеми за твоята порода куче, провери ТУК!

Как да предотвратим катаракта при куче

Често не е възможно да се предотврати развитието на катаракта в очите на вашето куче. Това заболяване най-често е генетично. Но за кучета с катаракта, причинена от диабет, поддържането на строг контрол върху нивата на кръвната захар е много важно. То може да помогне за предотвратяване или забавяне на този често срещан проблем с очите.

И при всяко куче поддържането на добро здраве помага за предотвратяване на потенциални здравословни проблеми. Често пъти могат да доведат до развитие на катаракта с напредването на възрастта на вашето куче.картини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *