Влез в акаунта си

Кожни заболявания при куче | Причини и превенция

Кожни заболявания при куче | Причини и превенция

Кожни заболявания при куче могат да причинят значителен дискомфорт на домашния ви любимец- от сърбеж до болка. Ветеринарите споделят, че кожни заболявания при куче се срещат по-често през топлите сезони. Тогава е по-вероятно да се появят сезонни алергии (като тези към полени и растения), ухапвания от насекоми и други алергични симптоми.

За да ви помогнем да разберете в детайли обхвата на кожните проблеми при кучетата, ние от VetClinics.bg, сме подготвили подробна статия по темата.

Ето как да идентифицирате симптомите на тези състояния в следните 8 от най-често срещаните кожни заболявания при куче.

кожни заболявания при куче

#1 Алергии към околната среда | Кожни заболявания при куче

Внезапната поява на сърбеж- особено по муцуната, краката, гърдите и стомаха – може да означава алергия към околната среда. Тя е предизвикана от контакта на кучето с причинителя на дразненето. Този специфичен вид алергия при кучетата се нарича „атопия“. Тя е подобна на тази като при хората, които имат сенна хрема, с тази разлика, че при кучетата се проявява с раздразнена, сърбяща кожа, а не със сълзене на очите и кихане.

Някои от най-често срещаните алергени при кучетата, които предизвикват кожни алергии, са трева, прахови акари и полени. Лечението на алергиите към околната среда понякога може да бъде трудно. В най-тежките случаи изисква шампоани, таблетки или дори инжекции.

кожни заболявания при куче

#2 Хранителни алергии

Засиленият сърбеж, който често обхваща муцуната, лапите, ушите и ануса, е признак за потенциална алергия към кучешка храна. Това е едно от най-често срещаните кожни заболявания при кучетата. Кучетата могат да развият хранителни алергии от вида на протеините, които консумират в храната си. Например говеждо месо, яйца, пилешко месо и млечни продукти – въпреки че някои кучета са алергияни към пшеница или зеленчуци.

Подобно на хората с непоносимост към храни, домашните любимци трябва да преминат през елиминационна диета в продължение на 8-12 седмици. Така се изключват различни причини за алергиите. Вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва стъпка по стъпка за този вид лечение и как най-добре да го проведете. Изключително важно е да не храните кучето си с предполагаемите алергени по време на процеса на елиминиране. Така ще получите ясен резултат и да гарантирате, че вашият ветеринарен лекар може да предпише ефективен процес на лечение.

кожни заболявания при куче

#3 Фоликулит | Кожни заболявания при куче

Фоликулитът е вид кожно заболяване при кучетата, което се свързва с възпаление на космените фоликули. Това състояние често е придружено от от други кожни проблеми, като например краста или кожни алергии, тъй като космените фоликули се инфектират от основното кожно заболяване.

Фоликулитът се появява по тялото под формата на ранички, подутини и струпеи по кожата. Обикновено ветеринарният лекар предписва шампоани, перорални антибиотици и антибактериални мехлеми, за да помогне лечението и успокояването на инфекцията.

кожни заболявания при куче

#4 Импетиго

Кученцата са по-предразположени към импетиго, което също може да показва основно състояние на кожата. Както при всички заболявания при младите животни, експертното лечение се препоръчва веднага щом заподозрете, че нещо не е наред.

Лезиите от импетиго могат да се появят по корема на кучето като мехури, които могат да се спукат и да се покрият със струпеи. Кучетата могат да бъдат лекувани от импетиго с антибиотици или промивки. Вашият ветеринарен лекар вероятно ще направи няколко теста, за да диагностицира съществуващия проблем.

#5 Гъбички | Кожни заболявания при куче

Гъбичната инфекция е често срещано кожно заболяване при кучетата. Тя се проявява под формата на хлътнали кръгли петна по главата, лапите, ушите и предните крака на кучето. Кожата на кучето ви може да изглежда възпалена и зачервена от мястото, където то е раздразнило областта от чесане. Ако забележите признаци на дразнене, трябва незабавно да се свържете с ветеринарния лекар. Той може да предпише локално лечение, за да унищожи гъбичките и да предотврати разпространението им.

#6 Инфекции с дрожди

Топлите места по тялото на кучето привличат инфекции с дрожди, които обичат да се развиват в труднодостъпни зони. Такива са ушният канал, между пръстите на краката, слабините и перинеума на кучето. При това кожно заболяване кожата може да се удебелява, което кара домашния ви любимец да се чеше и да хапе инфектираната област.

Инфекциите с дрожди и други подобни кожни заболявания при кучетата могат да доведат до промяна на цвета на кожата и да предизвикат неприятна миризма. Локалният крем, промивките и таблетките ще помогнат за облекчаване на симптомите и за излекуване на заразеното място, което ще доведе до здрава кожа. Разбира се винаги първо се съветвайте с Вашия ветеринар, какво лечение да приложите.

кожни заболявания при куче

#7 Пърхот | Кожни заболявания при куче

Подобно на хората, кучетата могат да получат пърхот или и суха кожа. Това може да е признак на скрит проблем. Някои кучета са склонни към суха кожа, особено през зимата, и това може да се дължи на начина им на хранене.

Висококачествените източници на протеини, омега 3 и 6 мастни киселини могат да помогнат за поддържане на козината здрава. Обикновените случаи на пърхот обикновено се лекуват лесно с шампоани, но ветеринарният лекар ще иска да провери дали няма нещо скрито.

#8 Лупус

Лупусът е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на организма атакува собствените си клетки. За съжаление на нашите домашни любимци, отворените, хлътнали рани по кожата, чието заздравяване отнема твърде много време, могат да означават имунно разстройство, което често се наблюдава около носа, очите и лапите.

Ако не се лекува, лупусът може да бъде много сериозен, така че е много важно ветеринарният лекар да се увери, че състоянието на кожата, което не се подобрява, е от съществено значение за грижа за здравето на вашия домашен любимец.

Като превенция за кожни заболявания се уверете, че редовно провеждате профилактичен преглед при ветеринар.картини от мъх

Прочетете още: Паразити при котките, Паразити при кучетата

Вижте полезни и интересни статии от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *