Влез в акаунта си

Кучешка тения | Що е то и как да предпазим нашите любимци?

Кучешка тения | Що е то и как да предпазим нашите любимци?

Кучешка тения – паразит при кучетата, който рядко представлява сериозен риск за здравето на кучето. Може да създаде проблеми, вариращи от дразнене и сърбеж до недохранване и загуба на тегло. Тези паразити са по-чести при кученцата, особено тези, които са бездомни.

Въпреки че унищожаването на кучешката тения е сравнително лесно, има вероятност от повторно заразяване, освен ако не се вземат допълнителни мерки за избягване на експозиция.

Прочетете статията на „VetClinics.bg“ докрай, за да научите как да разпознавате симптомите на това състояние, какви са причините за появата му и какво лечение и профилактика трябва да се прилага.

кучешка тения

Какво представлява кучешката тения?

Тенията са лентовидни  паразити от плоски червеи , които живеят в червата на кучета, котки и други животни. Има няколко разновидности, но видовете Dipylidium caninum и Taenia са най-често срещани при кучета.

Незрелите червеи трябва да прекарат време за развитие в междинен гостоприемник, преди да могат да заразят вашето куче. Бълхата служи за тази цел за Dipylidium caninum, докато видовете Taenia изискват време в гръбначно животно – често гризачи, зайци и други подобни.

Главата на тенията е снабдена с кукички и смукатели, които се използват за закрепването й към стената на тънките черва. Тенията няма уста или храносмилателна система. Вместо това тя абсорбира хранителни вещества през телесните си сегменти. Възрастните червеи продължават да добавят сегменти, докато живеят, понякога достигайки дължина до 20 метра.

Всеки сегмент съдържа както мъжки, така и женски репродуктивни органи. Когато узрее, един сегмент може да произведе стотици или дори хиляди яйца. Сегментите, които са най-отдалечени от главата, са най-зрели и веднъж „узрели“, те се отделят от тялото на червея и преминават в изпражненията на кученцето или кучето, където могат да бъдат изядени от междинен гостоприемник.

кучешка тения

Какви са симптомите на кучешката тения?

Веднъж излезли извън тялото на кучето, сегментите на кучешката тения могат да се движат независимо като малки червеи, докато изсъхнат и се втвърдят, изглеждайки като зърна от бял ориз. Тези изсушени сегменти често са един от първите признаци на инфекция с тения. Ако намерите такива в изпражненията на кучето, върху козината му близо до ануса или върху постелката, върху която спи, добре е да се свържете с Вашия ветеринар.

В крайна сметка сегментите изсъхват и се разкъсват, освобождавайки съдържащите се в тях яйца в околната среда. Яйцата на кучешката тения се предават и отделят спорадично.

Тенията рядко представлява медицински проблем и обикновено се счита за неприятно досадно. Движещите се червеи могат да раздразнят аналната област, което може да подтикне кучетата и малките кутрета да се облизват прекомерно. В редки случаи кученцата могат да развият стомашно-чревно неразположение поради наличието на голям брой червеи.

При нов домашен любимец, следва да се запознаем изключително обстойно с възможните състояния, които могат да повляят отрицателно върху здравето на опашатите ни приятели.

кучешка тения

Причини за появата на кучешката тения

Ако вашето кученце е заразено с бълхи, има вероятност също да има Dipylidium caninum. Това е най-честата инфекция. Съществуват две често срещани причини за появата на този вид кучешка тения:

  • Яйцата на тения се поглъщат, когато куче случайно погълне бълха, докато дъвче кожата и козината си поради сърбеж.
  • Яйцата и/или сегментите на тения се поглъщат, когато кучето яде гризачи или зайци, които съдържат червеи на тения.

Диагностика на тении при кучета

Ветеринарният фекален преглед на изпражненията на кученце може да не разкрие никакви яйца поради спорадичния характер на жизнения цикъл на тения. Въпреки това, дори ако тестът е неубедителен, може да се постави положителна диагноза въз основа на наблюдението на собственика на сегменти (мокри или сухи).

Лечение и профилактика на тении

Има няколко безопасни и високоефективни лечения за тения , които могат да се прилагат като хапче, инжекция или капки за локално приложение, препарати за вътрешно обезпаразитяване. Някои трябва да бъдат предписани от ветеринарен лекар, докато други се предлагат без рецепта.

Лечението с една доза ще елиминира тенията, но кучетата могат да бъдат заразени незабавно.

Контролирането на бълхите и предотвратяването на вашето куче да ловува на открито са най-добрите начини за предотвратяване на заразяване с кучешка тения. Профилактичният преглед при ветеринар е основна стъпка, която често пъти е най-добрата превенция.картини от мъх

За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *