Влез в акаунта си

Парвовироза | Колко време се лекува, симптоми и лечение

Парвовироза | Колко време се лекува, симптоми и лечение

Парвовироза е силно заразен вирус, който се наблюдава все по-често при кучетата. Това отчасти се дължи на метеорологичните условия са толкова благоприятни за оцеляването на вируса, но също така вероятно поради по-ниските от нормалните нива на ваксинация на куче по време на локдауните през последните две години.  

Ако имате нов домашен любимец, важно е да знаете за кучешкия парвовирус, как да предпазите домашния си любимец от заразяване и какво да направите, ако подозирате, че то може да се е заразило с вируса.

Прочетете статията от „VetClinics.bg„, за да се запознаете със същността на вируса и методите за превенция.

Как да помогнем на нашия любимец с парвовироза?

Поддържайте хидратация: Парвовирозата може да доведе до сериозна дехидратация поради честите повръщания и диария. Дайте на кучето си достатъчно вода или електролитни разтвори, като следвате указанията на ветеринарния лекар.

Не се опитвайте на се лекувате сами: Не се опитвайте да давате лекарства или да го самолекувате. Лечението на парвовироза изисква професионални медицински наблюдения и терапия.

Спазвайте хигиенни мерки: По време на лечението и след него спазвайте стриктни хигиенни мерки. Измийте и дезинфекцирайте всички предмети и места, които са били в контакт с болното куче.

Подкрепете имунната система: Следвайте съветите на ветеринарния лекар за подпомагане на имунната система на кучето си с подходяща храна и добавки.

Колко време се лекува парвовироза?

Парвовирусът при кученца е състояние, което може да бъде успешно лекувано. С активно лечение и обширни грижи, вирусът обикновено напуска тялото на кученцето в рамките на 1 до 15 дни. Въпреки това, през този период тялото на кученцето е слабо и уязвимо към вторични инфекции, които също ще трябва да бъдат лекувани, ако кученцето ги развие. Дори след като вирусът изчезне от организма, интензивното лечение на парво може да остави вашето куче изключително слабо и раздразнително. Ще отнеме още 2 до 3 седмици строга и хранителна диета, с много търпение от ваша страна, за да помогнете на кучето да се върне към оптимално здраве.

Около месец и половина след възстановяването (въпреки че може да е различно за различните случаи) и след консултация с ветеринарния лекар, кучето трябва да бъде ваксинирано, за да се гарантира пълната му безопасност.

Какво представлява парвовирозата?

Парвовирозата е силно заразен вирус, който причинява повръщане, диария, коремна болка и в много случаи смърт. Предава се чрез излагане на замърсени фекалии на земята. Парвовирозата е изключително издръжлив вирус, който може да оцелее с години в околната среда. Непряко предаване може да възникне и ако човек, който е бил със заразено куче, гали или се радва на вашия домашен любимец.

Парвовирозата (известна още и като парвовирус) най-често се смята за стомашно-чревно заболяване, атакуващо стомаха и червата. Освен това този вирус има афинитет към бързо растящата тъкан, което е една от причините да се смята за много по-опасен при малките кученца. Може да засегне и други органи като сърцето и нервната система.

парвовироза

Кой може да се разболее от парвовироза?

Всяко куче, което не е ваксинирано, може да хване парвовирус, но кученцата на възраст между 6 седмици и 6 месеца са изложени на най-висок риск към това заболяване. Ваксината е много ефективна за предотвратяване на това състояние и затова трябва да се даде приоритет.

Докато вашето кученце не е напълно ваксинирано, то е податливо и не трябва да се социализира на открито.

Кучетата от всички възрасти могат да се заразят с парвовирус и всъщност по-възрастните кучета с добра имунна система могат да отделят вируса, но нямат симптоми. Така че за защита на вашите собствени и други кучета е важно кучетата от всички възрасти да бъдат ваксинирани.

Симптоми на парвовирозата при кучетата

Парвовирусът може да се задържи и да разболее кученцето много бързо, така че колкото по-скоро получите медицинска помощ, толкова по-добре. Симптомите на парвовирус включват:

  • повръщане и диария, особено с кръв;
  • загуба на апетит;
  • треска и летаргия;
  • слабост;
  • дехидратация.

Тези симптоми не са специфични и има други заболявания, които могат да ги причинят, но ако вашето кученце има някой от симптомите по-горе, обадете се на Вашия ветеринарен лекар.

парвовироза

Лечение на парвовироза

Ако кучето ви е диагностицирано с парвовирус, колкото по-скоро той или тя може да получи лечение, толкова по-добре. Ако не се лекува, парвовирозата почти винаги ще прогресира до много сериозно заболяване при малките кученцата. Без лечение перспективите са много по-мрачни, особено ако са били болни от няколко дни. За това получаването на медицинска помощ възможно най-бързо може да направи разликата между живота и смъртта.

Не всички кучета, които страдат от този вирус, трябва да бъдат хоспитализирани. Много от тях се лекуват с ежедневни лекарства и течности и с добри грижи от техните собственици могат да се справят наистина добре, особено ако лечението започне рано в хода на заболяването.

Какво да направите, ако смятате, че кучето ви има парвовироза?

Обадете се на Вашия ветеринарен лекар (или служба за спешна помощ за животни, ако е извън работното време) и ги уведомете за симптомите на вашето куче. Те ще Ви посъветват за най-добрите възможности за диагностика и лечение.

Когато пристигнете при ветеринарите, е много важно да останете в колата с кучето си и да им се обадите, за да им уведомите, че сте там. Това е както за предотвратяване на разпространението на вируса, ако го имат, така и за предотвратяване на потенциално излагане на него. Ето няколко малки но много важни съвети за вашето куче.

парвовироза

Как да се предпазим от парвовирус

Превенцията е най-доброто лечение и ваксинацията срещу парвовирус е много ефективна за предотвратяване на заболяването. Превенцията в основата си се изразява при регулярното провеждане на профилактичен преглед при ветеринар.

Ако вашето куче или кученце не е напълно ваксинирано, свържете се с Вашия ветеринарен лекар днес и си уговорете час, за да започнете курс на лечение.картина със скандинавски мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!картини от мъх

Прочетете още от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *