Влез в акаунта си

Парвовироза | Всичко, което собственикът на куче трябва да знае

Парвовироза | Всичко, което собственикът на куче трябва да знае

Парвовироза е силно заразен вирус, който се наблюдава все по-често при кучетата. Това отчасти се дължи на метеорологичните условия са толкова благоприятни за оцеляването на вируса, но също така вероятно поради по-ниските от нормалните нива на ваксинация на куче по време на локдауните през последните две години.  

Ако имате нов домашен любимец, важно е да знаете за кучешкия парвовирус, как да предпазите домашния си любимец от заразяване и какво да направите, ако подозирате, че то може да се е заразило с вируса.

Прочетете статията от „VetClinics.bg„, за да се запознаете със същността на вируса и методите за превенция.

Какво представлява парвовирозата?

Парвовирозата е силно заразен вирус, който причинява повръщане, диария, коремна болка и в много случаи смърт. Предава се чрез излагане на замърсени фекалии на земята. Парвовирозата е изключително издръжлив вирус, който може да оцелее с години в околната среда. Непряко предаване може да възникне и ако човек, който е бил със заразено куче, гали или се радва на вашия домашен любимец.

Парвовирозата (известна още и като парвовирус) най-често се смята за стомашно-чревно заболяване, атакуващо стомаха и червата. Освен това този вирус има афинитет към бързо растящата тъкан, което е една от причините да се смята за много по-опасен при малките кученца. Може да засегне и други органи като сърцето и нервната система.

парвовироза

Кой може да се разболее от парвовироза?

Всяко куче, което не е ваксинирано, може да хване парвовирус, но кученцата на възраст между 6 седмици и 6 месеца са изложени на най-висок риск към това заболяване. Ваксината е много ефективна за предотвратяване на това състояние и затова трябва да се даде приоритет.

Докато вашето кученце не е напълно ваксинирано, то е податливо и не трябва да се социализира на открито.

Кучетата от всички възрасти могат да се заразят с парвовирус и всъщност по-възрастните кучета с добра имунна система могат да отделят вируса, но нямат симптоми. Така че за защита на вашите собствени и други кучета е важно кучетата от всички възрасти да бъдат ваксинирани.

Симптоми на парвовирозата при кучетата

Парвовирусът може да се задържи и да разболее кученцето много бързо, така че колкото по-скоро получите медицинска помощ, толкова по-добре. Симптомите на парвовирус включват:

  • повръщане и диария, особено с кръв;
  • загуба на апетит;
  • треска и летаргия;
  • слабост;
  • дехидратация.

Тези симптоми не са специфични и има други заболявания, които могат да ги причинят, но ако вашето кученце има някой от симптомите по-горе, обадете се на Вашия ветеринарен лекар.

парвовироза

Лечение на парвовироза

Ако кучето ви е диагностицирано с парвовирус, колкото по-скоро той или тя може да получи лечение, толкова по-добре. Ако не се лекува, парвовирозата почти винаги ще прогресира до много сериозно заболяване при малките кученцата. Без лечение перспективите са много по-мрачни, особено ако са били болни от няколко дни. За това получаването на медицинска помощ възможно най-бързо може да направи разликата между живота и смъртта.

Не всички кучета, които страдат от този вирус, трябва да бъдат хоспитализирани. Много от тях се лекуват с ежедневни лекарства и течности и с добри грижи от техните собственици могат да се справят наистина добре, особено ако лечението започне рано в хода на заболяването.

Какво да направите, ако смятате, че кучето ви има парвовироза?

Обадете се на Вашия ветеринарен лекар (или служба за спешна помощ за животни, ако е извън работното време) и ги уведомете за симптомите на вашето куче. Те ще Ви посъветват за най-добрите възможности за диагностика и лечение.

Когато пристигнете при ветеринарите, е много важно да останете в колата с кучето си и да им се обадите, за да им уведомите, че сте там. Това е както за предотвратяване на разпространението на вируса, ако го имат, така и за предотвратяване на потенциално излагане на него. Ето няколко малки но много важни съвети за вашето куче.

парвовироза

Как да се предпазим от парвовирус

Превенцията е най-доброто лечение и ваксинацията срещу парвовирус е много ефективна за предотвратяване на заболяването. Превенцията в основата си се изразява при регулярното провеждане на профилактичен преглед при ветеринар.

Ако вашето куче или кученце не е напълно ваксинирано, свържете се с Вашия ветеринарен лекар днес и си уговорете час, за да започнете курс на лечение.картина със скандинавски мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!картини от мъх

Прочетете още от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *