Влез в акаунта си

Пателарна луксация | Всичко, което трябва да знаете

Пателарна луксация | Всичко, което трябва да знаете

Пателарна луксация или известна още като луксация на пателата е често срещан проблем, особено при малки кучета. Състоянието може да причини проблеми като увреждане на хрущяла, възпаление, болка и дори разкъсване на връзки. Разпознаването на признаците на пателарна луксация и търсенето на лечение може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно увреждане. То дава отражение в коленете на вашето куче. Превенцията ще му помогне да живее щастлив и активен живот.

Прочетете статията на „Vetclinics.bg„, за да се запознаете с този често срещан проблем при кучетата.

пателарна луксация

Какво представлява пателарната луксация?

Пателарната луксация се отнася до състояние, при което капачката на коляното (пателата) на кучето се изплъзва от жлеба, в който е предназначена да остане. Бедрената кост (голямата кост на горната част на крака) има жлеб в средата, в който капачката на коляното и неговата свързани връзки седят. При луксация на патела, капачката на коляното изскача от този жлеб в костта на крака, често защото жлебът е по-плитък, отколкото трябва да бъде. Този проблем може да бъде очевиден при кученца на възраст от осем седмици.

Понякога пателата ще се изплъзне и след това ще се върне в жлеба. В други случаи може да остане навън. Луксациите могат да се появят или медиално (към вътрешната страна на коляното), или странично (към външната страна на коляното), могат да бъдат само в единия или в двата крака едновременно.

пателарна луксация

Симптоми и причини за появата на пателарна луксация при кучета

Причини

Има две основни причини за появата на пателарна луксация, всяка от които може да стане симптоматична във всеки момент от живота на кучето, в зависимост от тежестта:

  • Вроден анатомичен дефект (най-често);
  • Травма (напр. автомобилен сблъсък или падане).

Симптоми

Куче, което страда от пателарна луксация често задържа нагоре засегнатия заден крак при ходене. Това може да се случи за няколко крачки, след което отново да започне да ходи нормално. Други често срещани симптоми при това състояние:

  • Кракът е огънат под необичаен ъгъл;
  • Пателата се движи свободно напред-назад при докосване;
  • Куче, често ближещо коляното си;
  • Накуцване.

Имайте в предвид, че едно куче може да има необичайно подвижна патела без очевидни признаци на болка, ако луксацията е започнала наскоро или кучето е много младо. Признаците на болка- накуцване и непрекъснато облизване- обикновено се появяват, след като състоянието е прогресирало в продължение на месеци или години и е причинило увреждане на околните тъкани.

Кучешки породи, които са предразположени към пателарна луксация са Померан, Дакел, Мини Пинчер, Джак ръсел териер и други.

пателарна луксация

Диагностика на пателарна луксация при кучета

Ако подозирате луксация на патела при вашето куче, Вашият ветеринарен лекар ще проведе физически преглед и рентгенови снимки, за да потвърди диагнозата. Съществува система за оценяване на луксация на патела, която описва етапите и тежестта на състоянието. В зависимост от проведените изследвания, ветеринарният ви лекар ще разработи план за лечение:

  • Степен 1: Пателата може да бъде изместена от жлеба, но лесно се връща обратно сама. Това е особено често срещано при дребни породи като йоркширски териери, померан и др.
  • Степен 2: Пателата се движи често от жлеба и може да накара кучето да държи нагоре засегнатия крак от време на време, но може лесно да бъде преместен обратно на правилното място. Тъй като пателата се изплъзва и излиза от жлеба толкова често, с течение на времето може да се получи травма в коляното.
  • Степен 3: Пателата е извън жлеба на коляното през повечето време, а пищялът, една от костите на подбедрицата, е умерено усукана. Жлебът, където трябва да седи пателата, е много плитък. Някои кучета може да продължат да използват крака, но в необичайна позиция.
  • Степен 4: Пателата е постоянно извън жлеба на коляното, а пищялът е силно усукан. Жлебът, където трябва да седи пателата, не съществува или дори е изпъкнал вместо вдлъбнат. Кучето обикновено държи крака нагоре.

Лечение на пателарна луксация

Тъй като операциите на коляното са основна процедура, ветеринарните лекари могат да посъветват изчаквателен подход за първостепенна или дори лека степен на пателарна луксация. Ако куче с пателарна луксация показва признаци на болка, развило е луксация поради травма на коляното или има затруднения при ходене, тогава вероятно ще се наложи операция за коригиране на проблема. В най-тежките сценарии ампутацията може да е единствената възможност, но това е рядка необходимост.

Въпреки че операцията в крайна сметка е единственият начин за коригиране на луксация на патела, можете да поддържате здравето на коляното на вашето куче чрез използването на ставни добавки . Добавките могат да помогнат на хрущяла да остане здрав и да намалят възпалението в ставите. Може също да се наложи облекчаване на болката и с друг вид лечение.


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!картини от мъх

Прочетете още от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *