Влез в акаунта си

мини пинчер

Мини пинчер

Мини Пинчер

Мини пинчер – известен още като куче-играчка – много прилича на доберман поради прилика в някои отличителни характеристики – заострени уши, дълъг нос и къса лъскава козина.  Това, което различава двете породи е техният размер. Мини пинчерът притежава много по-дребно тяло от добермана.

Наричан с обич „кралят на играчките“, мини пинчерът е лоялна, умна и упорита порода. Въпреки малките си размери, тази порода кучета са изключително атлетични.

произход

Германия

Смята се, че мини пинчерът е стара порода, но по документи може да се проследи достоверно само няколкостотин години назад. Породата  идва от Германия и целта ѝ е да унищожава плъхове в домове и конюшни.

 

Много хора смятат, че миниатюрният пинчер е създаден като минидоберман, но въпреки че изглежда подобно, той е отделна и много по-стара порода.

 

Развитието на мини пинчера започва през 1895 г. , когато германски развъдчици създават Клуб на пинчерите, по-късно преименуван на Клуб на пинчерите и шнауцерите. Тогава е написан първият стандарт за породата. Мини пинчерите са показани за първи път на изложбата в Щутгарт, Германия, през 1900 г. Тогава те са почти непознати извън родината си.

Тегло:

Мъжки: 6 килограма

Женски: 4 килограма

Размери:

Мъжки: 30 сантиметра

Женски: 25 сантиметра

живот:

13 – 14 години

мини пинчер
мини пинчер

външен вид при Мини пинчер

Козина

Мини пинчерите притежават къса и гладка козина. Окраската ѝ може да варира между черно, тъмнокафяво или цвят ръжда.

 

Тяло и глава

Спрямо размерите си мини пинчерите имат голяма глава и късо и стегнато тяло. Кожата на
тази порода е стегната, без гънки.

Уши

Ушите на мини пинчерите са малки заострени или клепнали.

Опашка

Опашката е завита. Все още има случаи, когато стопаните решават да купират опашката на своя мини пинчер. Това действие се извършва след преглед при ветеринарен лекар, докато кученцето все още е по-малко.

мини пинчер

Мини пинчер - Характер и обучение

Характер

Тъй като първоначално са били отглеждани за лов на плъхове, мини пинчерите често нападат малки предмети, които могат да представляват
опасност за задушаване. 

 

Обучение

Правилното обучение е абсолютно задължително за тази порода, което може да започне с основни уроци по послушание, когато кученцата са на около осем седмици. Мини пинчерите са изключително интелигентни кучета и имат склонност да реагират добре на обучение. Обърнете внимание, че без ефективно обучение породата може да стане упорита и непокорна. 

Активност

Жизнерадостното поведение и динамичната личност на мини пинчера го правят чудесен компаньон за подходящия дом. При подходяща социализация тази порода кучета могат да се разбират добре с деца, ако се отглеждат заедно. 

Грижи и отглеждане:

Мини пинчери са издръжливи малки кучета, но могат лесно да се наранят при груба игра. Поради това те са по-подходящи за домашни любимци за по-големи деца, които са се научили да се грижат правилно за кучето.

Имайте в предвид че мини пинчерите са много чувствителни към студа. Не
забравяйте да сложите пуловер или палто

на вашия домашен любимец
,
когато го извеждате навън в много студено време.

мини пинчер

Здравен статус и проблеми

Подобно на другите чистокръвни породи, мини пинчерите могат да бъдат податливи на генетични здравословни проблеми. Отговорните развъдчици се стремят да поддържат най-високите стандарти за породата, установени от развъдните клубове като AKC. При кучетата, отглеждани по тези стандарти, вероятността да развият наследствени заболявания е по-малка. Ако възнамерявате да осиновите миниатюрен пинчер като кученце, помолете развъдчика да ви предостави медицинската документация на кучилото.

При породата могат да се появят някои наследствени здравословни проблеми:

·         Луксация на пателата: Това състояние води до изскачане на коляното на кучето ви от мястото му. В тежки случаи вашият ветеринарен лекар може да препоръча операция.

·         Ортопедично заболяване причинява дегенерация на тазобедрените стави и може да наложи коригираща операция.

·         Прогресивна атрофия на ретината, която засяга ретината на очите на кучето ви и в крайна сметка води до слепота.

Развъдници-
мини пинчер

Действащи развъдници за чихуахуа на територията на България:

Fury Dragonfly Fiery

мини пинчер -
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

250 – 1 450 лв.

Любопитно

Мини пинчерът е безстрашно куче и въпреки малкия си размер, то е способно да атакува по-едро куче. Интересен факт е, че доберманът произлиза от пинчера.

Още породи

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Йоркширски териер

Дребна декоративна порода с козина, която в голяма степен наподобява човешката коса.
Научи повече

Испанско водно куче

Използва се в Испания като овчарско куче с общо предназначение на пазач. Понякога се използва и като ловджийско куче.
Научи повече

Кавказка овчарка

Впечатляващи размери и войнствен характер.Породата се класифицира като част от групата на „Пинчери и шнауцери.
Научи повече

Кангал

много големи размери, която към момента не е получила признание от Международната федерация по кинология.
Научи повече

Каракачанка

Една от най-старите овчарски породи за в Европа. Има различни синоними, сред които най-популярни са Овчарско куче и Вълкодав.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!