Влез в акаунта си

Бишон фризе

featured-image

Тегло:

3

-

5

кг.

3

-

4

кг.

Размери:

28

-

30

см.

27

-

30

см.

Живот:

14

-

16

год.

Бишон фризе е дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.

Според Международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в секция „Бишони и подобни“.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

30 минути

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Бишон фризе:

Малка порода

Подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Бишон фризе

Франция, Белгия

Още през Ренесанса, породата е внесена на територията на Франция от пределите на Италия. В началото на XVIII век породата присъства в художествени произведения като компаньони на благородници, което гарантира популярността ѝ.

През 70-те години на XX век, Международната федерация по кинология признава френско-белгийската порода.

Външен вид при Бишон фризе

Характер и обучение при Бишон фризе

Характер

Кучетата от породата Френска болонка са малки, енергични и изразителни.
Съдейки от групата, в която попадат, те са чудесни компаньони. Характеризират
се със спокойствие и общителност. Адаптивни са и са изключително привързани към
стопаните си.

Популярни са като избор за домашен любимец, тъй като са дружелюбна порода,
не проявяват агресивно поведение и обичат децата.

Обучение

По отношение на обучението и дресировката на представителите на породата, Бишон фризе се откроява с остър ум и бързо възприемане на команди. При дресировката, ако връзката между стопанина и кучето е добра, следва да се разбирате с една дума.

Френската болонка се поддава на дресировка и е изключително привързана към стопанина си. Препоръчва се да избягвате физически методи за възпитание и да наблегнете на поощряването на любимеца си с мили думи и лакомство.

За да удовлетворите очакванията си към породата, е необходимо да социализирате любимеца си от най-ранна възраст.

Активност

Представителите на породата са активни, но не във висока степен. Необходима им е разходка в рамките на един час дневно. Те са адаптивни и приспособими към начина на живот на своя стопанин.

Грижи и отглеждане

Породата е много подходяща за отглеждане в апартамент. Предвид техния размер, те са лесно приспособими към много малки пространства и не изискват високо физическо натоварване.

Те са от породите, които имат специфична космена покривка. Тя не линее и не отделя характерната кучешка миризма. Именно това е и причината този любимец да е сред най-търсените компаньони за апартамент.

Козината им изисква редовно поддържане, тъй като при прекомерно израстване следва да се подстригва. Обикновено се налага процедурата да се извършва на всеки 2 месеца. Задължителна манипулация е и ежедневното разресване, в противен случай се образуват фитили и сплъстявания.

Поради снежно белия цвят на козината му, те са предразположени към лесно замърсяване. Честото им къпане може да доведе до проблеми с кожата и за това се препоръчва използването на сух шампоан.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Дерматит

Дерматитът е често срещано заболяване при голям процент от породите. Кожното заболяване се характеризира със сърбеж, зачервяване на кожата, сухота и наличие на различни кожни образувания. Най-често са засегнати зоните около корема, очите, крайниците и слабините. Разглеждат се различни видове дерматит: Контактен дерматит, Атопичен дерматит, Себореен дерматит и други.

2.Алергии

Френската болонка е предразположена към алергии. Те са имунна реакция на организма при навлизане на чужди тела в организма. Алергиите се разделят на кожни, хранителни и остри.

Често срещани симптоми при алергична реакция на организма: Сърбеж, подуване, повръщане, хронични инфекции на очите и ушите, диария и други. За пристъпване към лечение на реакциите е необходимо диагностициране на първоизточника и установяване на причинителите.

При хранителни алергии се прибягва към елиминиране на различни храни, докато се установи или изолира проблемната храна или съставка. При причинен алергичен дерматит, като последствие от наличието на бълхи, се прибягва към медикаментозно лечение. Ако забележите някои от изброените симптоми, се свържете с ветеринарен лекар.

3. Атрофия на роговицата

Представителите на породата са предразположени към очни заболявания и прогресивна ретинална атрофия. Това състояние се среща при чистокръвни и смесени породи кучета. Ретината е част от очната ябълка и служи за проекция на изображение. Съставена е от колбички и пръчици, като в следствие на патологията, пръчиците се умъртвяват.

Симптоматиката се свежда до проблеми със зрението през нощта и разширени зеници. Състоянието може да прогресира до пълна слепота.

Развъдници за Бишон фризе

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Бишон фризе - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

450

-

1399

лв.

Любопитно

Бишон фризе е порода кучета, която бива използвана да разведрява и успокоява хората в домовете за възрастни.

Галерия

Подходящи статии

Първо раждане при кучетата – какво е необходимо да знаем

Рахит при кучетата | Как да се справим и защо е опасен?

Здравословни проблеми | Бяс при кучетата

Катаракта при куче | Що е то и как да ги предпазим

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!