Влез в акаунта си

Мопс

featured-image

Тегло:

6

-

9

кг.

5

-

8

кг.

Размери:

25

-

35

см.

25

-

35

см.

Живот:

10

-

12

год.

Мопс е дребна порода кучета с плоска муцуна и навита опашка. Популярна е сред редица стопани, поради компактните си размери и характерната визия, която умилява всеки човек.

Нужда от внимание:

Висока

Интелигентност:

Ниска

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Висока

Време за разходки:

30 минути

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Мопс:

Малка порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Мопс

Китай

През XVI век породата е внесена от Китай към Европа. Членовете на кралското семейство, на чело с кралица Виктория, развиват страст към породата и я предават в рода.

През XXI век породата е изключително популярна и през 2004 година е избрана за най-добра порода на Световно шоу за кучета.

Външен вид при Мопс

Характер и обучение при Мопс

Характер

Мопсовете са изключително енергични и много привързани към стопаните си. Породата обича вниманието и е весел събеседник. Те не подхождат агресивно към хората или други животни.

Не са свръх енергични, но понякога се забелязва своенравност, инат и независимост.

Породата е добър компаньон и трябва да се внимава с прекомерната физическа активност.

Обучение

Породата подлежи на дресировка, като обучението е сравнително лесно. При мопсовете трябва да внимавате с вашия тон, тъй като те са чувствителни и  повишаването в тона може да има противоположен ефект.

Активност

Поради предразположението им към проблеми с дихателните пътища е редно да внимавате с прекомерните разходки и тренировки.

Грижи и отглеждане

Породата изисква минимални грижи за козината. Трябва редовно да се къпе, като козината се подсушава много добре. Изисква се редовно рязане на нокти и поддържането им в добър вид.

Допълнителната им кожа образува характерните за тях гънки. Важно е да се поддържат и почистват редовно, за да се предотврати инфектиране.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Затлъстяване

Поради лакомията си, породата често страда от затлъстяване или прекомерно телесно тегло. За съжаление това довежда до множество ставни проблеми. Редовното движение и контролираното хранене са достатъчни, за да предпазите любимците си от тези проблеми.

За това, ние от VetClinics, смятаме, че е редно да консултирате начина и количеството на хранене за конкретна порода със специалист.

2.Температура и охлаждане

Тяхната характерна муцуна и късите дихателни пътища са предпоставка за проблеми с дишането. Това от своя страна е опасно при прекомерно движение или директно излагане на високи температури. Късите дихателни пътища са и причината за тяхното хриптене и хъркане.

3.Очите

В основата на здравословните проблеми при породата е формата на тяхната муцуна. Тя е и причината очите им да останат незащитени. Мопсовете са предразположени към очна проптоза или одраскване на роговицата.

Развъдници за Мопс

Действащи развъдници за мопс на територията на България: King On a Leash Baskervil

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Мопс - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

800

-

2000

лв.

Любопитно

Кралица Виктория е била собственик на 5 броя от породата. Породата е позната като предпочитан компаньон за кралски особи, монаси и китайски императори в историята.

Галерия

Подходящи статии

Гастрит при куче – как се проявява и как се лекува?

Вътрешно обезпаразитяване

Възстановяване на котка след кастрация | Важни фактори

Обезпаразитяване на куче – НЕ пропускай ТОВА

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!