Влез в акаунта си

Джак Ръсел

featured-image

Тегло:

5

-

6

кг.

45

-

5

кг.

Размери:

26

-

35

см.

26

-

33

см.

Живот:

14

-

15

год.

Джак Ръсел са порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер (Parson Jack Russel Terrier).

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Средно

Активност:

Висока

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Ниско

Темперамент на Джак Ръсел:

Малка порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Джак Ръсел

Великобритания

Тези дребни териери са установена порода още от XIX век. Развъдени са благодарение на преподобния Джон Ръсел, който е бил любител на лова. Поради природата им съвременният Джак Ръсел териер изглежда по същия начин, както преди 200 години.

Външен вид при Джак Ръсел

Характер и обучение при Джак Ръсел

Характер

Кучетата от породата Джак ръсел териер са свръх активни. Изискват повече внимание и продължителни разходки. Имат необходимост от време, в което максимално да изчерпат енергията си.

Ръселите се привързват към техните собственици и са много любящи.

Поради по-дребните си размери, често намират за необходимо да се защитават. Това в някои случаи се разглежда като проява на агресия към хора или животни.

Ловният им характер е предпоставка за трудно съжителство с други домашни любимци.

Обучение

Всеки любимец разполага със свой собствен характер и различна податливост на дресировка. При липса на възпитание, породата е склонна да сътвори безброй поразии. Бъдете постоянни и започнете обучението на вашия териер във възможно най-ранна възраст. По този начин ще си осигурите спокойствие и ще предотвратите множество главоболия.

Активност

Хиперактивността им изисква по-чести и дълги разходки. Липсата на „отдушник“ на неспирната им енергия поражда възможност за пакости и бели. Ако отглеждате тези любимци в апартамент, е редно да си предвидите ежегодни разходки по минимум един час.

Грижи и отглеждане

Козината им няма нужда от специфично поддържане. Необходимо е при етапа на смяна на козината да се сресват по-често с подходяща гумена четка. Кожата им е чувствителна, за това се къпе при необходимост. Препоръчва се да се нанася слънцезащитен крем, тъй като често изгарят.

Подходете с внимание към тяхната безстрашност. Ловната им природа ги провокира да се впускат без да се замислят. Това е основен елемент в обучението и възпитанието на вашето куче.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Вродена глухота

Породата е предразположена към унаследяване на глухота. Състоянието се причинява вследствие на увреждане на фините косъмчета в ушната мида. Това е процес, който е необратим и трудно се диагностицира дори след профилактично посещение при ветеринар. Проблемите за разчитане на симптоматиката са породени от факта, че породата има много добре развито обоняние.

Възможно е да се разглежда едностранна или двустранна глухота, в зависимост от броя на засегнатите уши.

2. Луксация на пателата

Състоянието е често срещано при кучетата и е проблем, който представлява изместване на коленното капаче. Разглежда се, както унаследяване на проблема, така и провокиране в следствие на травма.

Лечението е оперативно, като сложността на операцията се определя спрямо тежестта, вида на измененията и първопричината.

3. Синдром Лег-Калве-Пертес

Това е дегенеративно заболяване, което засяга тазобедрената става. Първопричината е невъзможността да се осъществи необходимото кръвоснабдяване на костните тъкани при бедрената кост. В следствие на това, ставата е с неправилно прилепване.

Представителите на породата, които са засегнати от синдрома, имат следната симптоматика: болезнено и трудно придвижване, куцота, скованост, мускулна атрофия и други.

Развъдници за Джак Ръсел

Действащи развъдници за джак ръсел териер на територията на България:

– Cumbreck Jack Russells

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Джак Ръсел - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

600

-

1400

лв.

Любопитно

Джак ръсел териерът може да скочи до 5 пъти над собствената си височина.

Галерия

Подходящи статии

Парвовироза | Колко време се лекува, симптоми и лечение

5-те най-опасни кучешки болести | Какви са признаците?

Лептоспироза при кучетата

Лакътна дисплазия при кучетата: причини за появата и лечение

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!