Влез в акаунта си

Мини пинчер

featured-image

Тегло:

6

-

6

кг.

4

-

4

кг.

Размери:

30

-

30

см.

25

-

25

см.

Живот:

13

-

14

год.

Мини пинчер – известен още като куче-играчка – много прилича на доберман поради прилика в някои отличителни характеристики – заострени уши, дълъг нос и къса лъскава козина.  Това, което различава двете породи е техният размер. Мини пинчерът притежава много по-дребно тяло от добермана.

Наричан с обич „кралят на играчките“, мини пинчерът е лоялна, умна и упорита порода. Въпреки малките си размери, тази порода кучета са изключително атлетични.

Нужда от внимание:

Висока

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

30 минути

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Мини пинчер:

Малка порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Мини пинчер

Германия

Смята се, че мини пинчерът е стара порода, но по документи може да се проследи достоверно само няколкостотин години назад. Породата  идва от Германия и целта ѝ е да унищожава плъхове в домове и конюшни.

 

Много хора смятат, че миниатюрният пинчер е създаден като минидоберман, но въпреки че изглежда подобно, той е отделна и много по-стара порода.

 

Развитието на мини пинчера започва през 1895 г. , когато германски развъдчици създават Клуб на пинчерите, по-късно преименуван на Клуб на пинчерите и шнауцерите. Тогава е написан първият стандарт за породата. Мини пинчерите са показани за първи път на изложбата в Щутгарт, Германия, през 1900 г. Тогава те са почти непознати извън родината си.

Външен вид при Мини пинчер

Характер и обучение при Мини пинчер

Характер

Тъй като първоначално са били отглеждани за лов на плъхове, мини пинчерите често нападат малки предмети, които могат да представляват
опасност за задушаване.

Обучение

Правилното обучение е абсолютно задължително за тази порода, което може да започне с основни уроци по послушание, когато кученцата са на около осем седмици. Мини пинчерите са изключително интелигентни кучета и имат склонност да реагират добре на обучение. Обърнете внимание, че без ефективно обучение породата може да стане упорита и непокорна.

Активност

Жизнерадостното поведение и динамичната личност на мини пинчера го правят чудесен компаньон за подходящия дом. При подходяща социализация тази порода кучета могат да се разбират добре с деца, ако се отглеждат заедно.

Грижи и отглеждане

Мини пинчери са издръжливи малки кучета, но могат лесно да се наранят при груба игра. Поради това те са по-подходящи за домашни любимци за по-големи деца, които са се научили да се грижат правилно за кучето.

Имайте в предвид че мини пинчерите са много чувствителни към студа. Не
забравяйте да сложите пуловер или палто
на вашия домашен любимец
,
когато го извеждате навън в много студено време.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Подобно на другите чистокръвни породи, мини пинчерите могат да бъдат податливи на генетични здравословни проблеми. Отговорните развъдчици се стремят да поддържат най-високите стандарти за породата, установени от развъдните клубове като AKC. При кучетата, отглеждани по тези стандарти, вероятността да развият наследствени заболявания е по-малка. Ако възнамерявате да осиновите миниатюрен пинчер като кученце, помолете развъдчика да ви предостави медицинската документация на кучилото.

При породата могат да се появят някои наследствени здравословни проблеми:

  • Луксация на пателата: Това състояние води до изскачане на коляното на кучето ви от мястото му. В тежки случаи вашият ветеринарен лекар може да препоръча операция.
  • Ортопедично заболяване причинява дегенерация на тазобедрените стави и може да наложи коригираща операция.
  • Прогресивна атрофия на ретината, която засяга ретината на очите на кучето ви и в крайна сметка води до слепота.

Развъдници за Мини пинчер

Действащи развъдници за чихуахуа на територията на България:

Fury Dragonfly Fiery

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Мини пинчер - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

250

-

1450

лв.

Любопитно

Мини пинчерът е безстрашно куче и въпреки малкия си размер, то е способно да атакува по-едро куче. Интересен факт е, че доберманът произлиза от пинчера.

Галерия

Подходящи статии

Видове териери | Научете повече за всички 10 вида

Евтаназия на куче – какво да очаквате от процеса?

Възстановяване на котка след кастрация | Важни фактори

Паразити при котките

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!