Влез в акаунта си

доберман

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.

Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Пинчери и Шнауцери. Догообразни и швейцарски пастирски кучета“ в подсекция „Пинчери“. 

произход

Германия

Първоначално, породата е създадена като кръстоска между ротвайлер, овчарско куче, пинчер и немска овчарка. В последствие са добавени и породи от групата на териерите и шнауцери.

Породата е селектирана като надежден пазач с респектираща и едновременно с това елегантна стойка. Стандартът на представителите на породата Доберман е утвърден още през 10-те години на XX век.

Тегло:

Мъжки: 32 – 45 килограма

Женски: 32 – 45 килограма

Размери:

Мъжки: 26 – 35 сантиметра

Женски: 26 – 33 сантиметра

живот:

10 – 14 години

доберман
доберман
доберман
доберман

Доберман - външен вид

Козина

Космената покривка на представителите на породата е много къса и плътно прилепнала по тялото. Тези характеристики я правят лесна за поддържане

Окраската им е характерна. Те са двуцветни като основният им преобладаващ цвят е черен. Вторият цвят е червеникаво-кафяв и се намира на гърдите, долната част на крайниците, предната част на шията, муцуната и над очите.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално и мускулесто и много елегантно. Осанката им е внушителна и излъчва благородство. Главата им е пропорционална спрямо тялото, по-тясна и с леко издължена муцуна. Доберманите са фини и изящни и разполагат с грациозна походка.

Уши

Ушите им са триъгълни и много големи. Те са високопоставени и изправени. Често ушите им биват скъсявани още след раждането.

Опашка

Опашката им е изправена и обикновено се купира. Множество собственици предпочитат да я оставят в естествения ѝ вид, поради факта, че се смята за „нехуманна“ манипулация.

Характер и обучение на Доберман

Характер

Доберманите са едри, мускулести и внушителни кучета. За тяхната породя се носят легенди за повратната им седма година и израстването на кост в черепа, която довежда до поведенчески проблеми и признаци на агресия.

Породата е изключително умна, безстрашна и изпълнителна. Използва се като полицейско куче и е много привързана към стопаните си.

Тези кучета са много активни, енергични и внимателни. Не забравяйте, че
поведението на вашия любимец е „огледало“ на вашето отношение, желание и внимание. Важно е породата да се социализира и възпита по-най-добрия начин.

Обучение

Поради доста изявения им темперамент и интелигентността им, съветваме да стартирате процесите по обучение на кучето още в ранните седмици. Социализирайте животното от малко с непознати животни и хора, за да притъпите евентуална упоритост и признаци на агресия.

Проявата на агресия, както при повечето породи кучета, е в следствие на усещане за опасност и силното им желание да защитят себе си и техния стопанин. Те са лоялна порода, която има склонността да се изявява като защитник.

Стимулирайте кучето посредством лакомства и поощрение. Доберманът не възприема физическите наказания по най-добрия начин.

Активност

Доберманът е голямо куче и съответно има нужда да изразходва енергията си. Важно е да му подсигурите, както физически, така и психологически упражнения, за да избегнете поведенчески проблеми и проява на неподчинение. 

Грижи и отглеждане на Доберман:

Породата е подходяща за отглеждане и в апартамент. Но бъдете сигурни, че животинката има възможността да води пълноценен начин на живот. Подсигурете ѝ продължителни и активни разходки всекидневно. По този начин си гарантирате компанията на спокойно, уравновесено и изпълнително куче, което ще е ваш лоялен спътник и компаньон.

За поддържането на добро здраве е важно да получава качествена и балансирана храна. Поради тази причина ви съветваме да доверите изготвянето на специализиран хранителен режим на специалист.

Козината им, предвид дължината, не е трудна за поддържане. Нуждаят се от умерено изчеткване със специализирана гумена ръкавица, за да отстраните линеещите косми.

Здравен статус и проблеми

1.Тазобедрена диспалазия

Доберманите са изключително здрави и издръжливи породи кучета. Но както всички кучета, страдат от заболявания, които са генетично унаследени.

Дисплазията на тазобедрената става се разглежда като неправилно формиране на ставите в областта на таза. Патологията довежда до редица проблеми като накуцване, трудно и болезнено придвижване и други.

В малък процент от случаите се разглежда увреждане само на едната става. Обикновено, практиката показва двустранно развита тазобедрена дисплазия.

Лечението може да бъде посредством медикаменти или хирургично.

2.Очни заболявания

При представителите на породата се срещат различни патологии в областта на очите. Доберманите са сред породите, предразположени към прогресивна атрофия на ретината.

Това състояние е с генетична обусловеност, но има възможност да се придобие и в последствие.

Като симптоматика се забелязва проблеми с виждането през нощта и слизането по стълби. Това са признаци, които подсказват наличието на патологии в областта на очите. За съжаление, това заболяване е неизлечимо. Патологията прогресира до пълна слепота.

Развъдници-
Доберман

Действащи развъдници за доберман на територията на България:

Defender of Bulgaria

Доберман-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

600 – 1 600 лв.

Любопитно

Доберманът е познат още с наименованието Доберман Пинчер, предвид потеклото на предците си. През 50-те години на 20-ти век думата „пинчер“ е премахната.

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Испанско водно куче

Използва се в Испания като овчарско куче с общо предназначение на пазач. Понякога се използва и като ловджийско куче.
Научи повече

Кавказка овчарка

Впечатляващи размери и войнствен характер.Породата се класифицира като част от групата на „Пинчери и шнауцери.
Научи повече

Кангал

много големи размери, която към момента не е получила признание от Международната федерация по кинология.
Научи повече

Каракачанка

Една от най-старите овчарски породи за в Европа. Има различни синоними, сред които най-популярни са Овчарско куче и Вълкодав.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!