Влез в акаунта си

Хипотиреоидизъм при куче – Как да се справим с него?

Хипотиреоидизъм при куче – Как да се справим с него?

Подобно на множество други състояние, хипотиреоидизъм при куче е болест, която се е превърнала в нещо като почти епидемия сред четериногите ни приятели. Ако на вашия домашен любимец е поставена диагноза за някакъв вид дисфункция/заболяване на щитовидната жлеза и искате най-доброто за него, то тази статия, в която разглеждаме симптомите и терапия за хипотиреоидизъм при куче ще ви бъде много полезна.

Хипотиреоидизъм при куче

Холистичните принципи и храненето предлагат огромно предимство пред конвенционалните подходи към проблемите на щитовидната жлеза, тъй като чрез тях се постига цялостен констрол над факторите, влияещи върху здравето на щитовидната жлеза.

Подходът в тази статия е да не се разглежда щитовидната жлеза изолирано, а да се вземе предвид здравето на надбъбречните жлези, функцията на червата, функцията на черния дроб и имунитета, които също могат да бъдат засегнати по неконтролиран хипотиреоидизъм при куче. 

Хипотиреоидизъм при куче – какво представлява?

Хипотиреоидизмът е естественият дефицит на тиреоиден хормон, който регулира метаболизма на вашето куче. Този дефицит може да е причинен от имунно-медиирано разрушаване на щитовидната жлеза чрез естествена атрофия на жлезата, от диетични недостатъци или като вроден проблем.

Ниските нива на хормона на щитовидната жлеза могат да засегнат всички органи и системи на вашето куче и ако бъдат оставени без контрол и могат да се превърнат в нещо наистина сериозно, ако не се приложи лечение.

Симптомите на хипотиреоидизъм при куче могат да варират значително при различните кучета. Има различни форми и причини за заболяването на щитовидната жлеза, но в крайна сметка то се проявява в забавяне на метаболизма.

хипотиреоидизъм при куче

Има две разновидности на хипотиреоидизъм при куче:

Автоимунният тиреоидит (Хашимото) е най-честата причина за първичен хипотиреоидизъм при кучета. Имунната система развива антитела, които атакуват щитовидната жлеза поради свръхреактивен имунен отговор.

Когато клетките бъдат атакувани и унищожени, оставащите клетки трябва да работят по-усилено, опитвайки се да компенсират. Около 95% от хипотиреоидизма се причинява от автоимунен тиреоидит, а не от хранителен дефицит.

Кръвен маркер, наречен TgAA, се използва за установяването на това състояние. Други, по-редки причини за хипотиреоидизъм включват рак и вродени дефекти.

Хипотиреоидизъм (неавтоимунен), когато не е причинен от автоимунен отговор, се дължи на недостатъчното производство на двата основни хормона, Т3 и Т4. Това често се причинява от хранителен дефицит или генетика и представлява около 5% от случаите на хипотиреоидизъм.

Наблюдава се най-често при женски кучета на възраст над 5 години, но може да засегне кучета от всяка възраст и пол. Това хронично състояние обикновено възниква постепенно и може да остане незабелязано дълго време.

Хипотиреоидизъм при куче – възможни проявления на състоянието

 • Агресия
 • Депресия
 • Запек/Диария
 • Суха козина
 • Качване на тегло
 • Летаргия
 • Непоносимост към студа/трептене
 • Удебеляване на кожата
 • Изтъняваща и капеща козина
 • Сърбеж
 • Различни кожни заболявания
 • Анемия
 • Мускулна слабост
 • Възможна скованост
 • Суха кашлица
 • Бавен пулс
 • Развитие на набраздени бръчки по главата

За съжаление, повечето от тези признаци не са непременно специфични за заболяването на щитовидната жлеза, тъй като признаците и симптомите могат да варират в зависимост от случая. Посещението при ветеринарен лекар веднага щом забележите симптоми винаги е най-добрият вариант.

хипотиреоидизъм при куче

Хипотиреоидизъм при куче – възможни причини

Бедна и лоша диета

Ултрапреработената храна може да предизвика възпаление и дисбаланс на имунната система. Храненето със сигурност играе огромна роля за това заболяване, даже и то да не е причината за възникването му. Сухата храна съдържа голямо количество нишесте, небалансирано съотношение на Омега 6:3 и често неподходящи съставки, които водят до възпаление и на свой ред могат да доведат до автоимунен отговор.

Хранителни дефицити

Въпреки че само 5% от случаите на хипотиреоидизъм се свеждат до хранителен дефицит, винаги се препоръчва да си направите тестове, за да сте сигурни, че сте проверили всички причини. Обичайните хранителни вещества, които може да не достигат на организма, са B2, B9, B12, йод, цинк, магнезий и селен.

Хранителни алергии

Чревната лигавица може да се възпали след имунологични реакции, причинени от чувствителност и алергии към някои храни и хранителни продукти. Това може да доведе до слаба стомашна киселина, лоша чревна микробиота, възможен свръхрастеж на бактерии в тънките черва и пропускливи черва.

Лоша стомашна киселина

Най-често срещаният причинител на лошо усвояване сред четириногите пациенти с проблеми с щитовидната жлеза е намаленото ниво на стомашна киселина. Стомашната киселина е необходима за усвояването както на макро-, така и на микро-хранителни вещества, смилането на протеини и убиването на лоши бактерии и дрожди.

Микробиотата влияе върху усвояването на йод, селен и желязо. Ако тя не функционира правилно, това може да промени наличността на L-тироксин в организма и да доведе до болестта.

хипотиреоидизъм при куче

Стрес

Никога не трябва да се подценява патогенезата на тиреоидната дисфункция. Опитите за контрол над реакцията към стрес, както при хора, така и при животни, винаги са полезни при всяко болестно състояние. Стресът е възпалителен процес, който засяга имунната система и може да предизвика автоимунитет.

Ендокринни заболявания

Ендокринната система е точно това, което подразбирате от името й – тя е система, която работи в тясна синергия, за да може тялото да работи и функционира ефективно. Захарният диабет, болестта на Кушинг и чернодробно заболяване могат да бъдат свързани с хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм.

В такива случаи често се проверява глюкозата в кръвта на гладно, чернодробните, бъбречните и панкреатичните ензими, които също могат да бъдат индикатор за заболяване на щитовидната жлеза. 

Заболяване на бъбреците

При по-възрастни кучета с хипертиреоидизъм може да има и бъбречно заболяване като последствие или причина за ендокринното заболяване. Хроничното бъбречно заболяване засяга здравето на щитовидната жлеза, като предотвратява превръщането на хормона Т4 в активен Т3 и така води до дефицит на ендокринния хормон.

Чернодробно заболяване

Черният дроб метаболизира хормоните на щитовидната жлеза и регулира техните системни ендокринни ефекти, така че ако функцията е лоша и се появи заболяване, това може да повлияе на функцията на щитовидната жлеза.

Хипотиреоидизъм при кучета – терапия

Проучванията показват, че проблемът при повечето кучета може да бъдат регулиран с левотироксин веднъж дневно, обикновено с начална доза от 0,02 mg/kg перорално на всеки 24 часа. Някои ветеринари започват с прилагане на левотироксин два пъти дневно (0,02 mg/kg перорално на всеки 12 часа) и се опитват да намалят дозата до веднъж дневно, след като клиничните показатели се подобрят.

Летаргията често се подобрява след няколко седмици. Повечето клинични признаци се подобряват в рамките на 4 до 6 седмици, въпреки че дерматологичните промени отнемат месеци, за да отзвучат.

След 4 седмици терапия се взема кръв 4 до 6 часа след приемане на лекарството за измерване на Т4. Т4 може да се измери най-рано 2 седмици след започване или коригиране на терапията, но изчакването до 4 седмици позволява оценка на подобрението на клиничните признаци при същото посещение. Концентрацията на Т4 след прием на лекарство трябва да бъде в горния край на референтен диапазон или малко над (<6 mcg/dL). Лабораторните референтни диапазони за „първоначалните“ концентрации на Т4 и концентрациите „след хапче“ може да са различни. 


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!картини от мъх

Прочетете още от Vetclinics.bg:

Ортопедични проблеми при куче – характеристики и как да ги предотвратим

Кожни заболявания при куче | Причини и превенция

Артрит при куче | Как да му помогнем?

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *