Влез в акаунта си

Бъбречна недостатъчност при куче | Как да я лекуваме?

Бъбречна недостатъчност при куче | Как да я лекуваме?

Бъбречната недостатъчност при кучета е сериозно състояние, което възниква, когато бъбреците вече не могат да функционират правилно.

Бъбреците са отговорни за филтрирането на кръвта и отстраняването на отпадъчните продукти от тялото.

Когато бъбреците откажат, тези отпадъчни продукти могат да се натрупат в кръвта, което може да причини редица симптоми и усложнения.

Има два вида бъбречна недостатъчност при кучета:

Остра бъбречна недостатъчност: Този тип бъбречна недостатъчност възниква внезапно и може да бъде причинена от различни фактори. Като поглъщане на токсини, дехидратация или внезапно спадане на кръвното налягане.

Хронична бъбречна недостатъчност: Този тип бъбречна недостатъчност се развива постепенно с течение на времето и обикновено се причинява от основно медицинско състояние. Като бъбречно заболяване или промени, свързани с възрастта.

Бъбречна недостатъчност при куче

Ако подозирате, че вашето куче може да страда от бъбречна недостатъчност, важно е да потърсите ветеринарна помощ възможно най-скоро. Лечението може да включва поддържащи грижи, като течна терапия и диетични промени. Както и лекарства за справяне със симптомите и основните медицински състояния.

Предотвратяването на бъбречна недостатъчност при кучета включва осигуряване на правилно хранене, редовни упражнения и рутинни ветеринарни грижи. Включително редовни изследвания на кръв и урина за проследяване на бъбречната функция.

Също така е важно да държите кучето си далеч от потенциално токсични вещества, като антифриз, които могат да причинят увреждане на бъбреците.

Симптоми на бъбречна недостатъчност при куче

Бъбречната недостатъчност, известна още като бъбречна недостатъчност, е сериозно състояние, което може да засегне кучета от всички възрасти и породи.

Някои често срещани симптоми на бъбречна недостатъчност при кучета включват:

Повишена жажда и уриниране: Кучетата с бъбречна недостатъчност може да пият и уринират по-често от обикновено. Това е така, защото техните бъбреци не са в състояние да концентрират правилно урината, което води до повишен прием на вода и отделяне на урина.

Загуба на апетит: Кучетата с бъбречна недостатъчност може да загубят апетита си или да станат по-малко заинтересовани от храната.

Това е така, защото бъбреците им не функционират правилно, което води до натрупване на отпадъчни продукти в кръвта. Което може да причини гадене и други стомашно-чревни симптоми.

Бъбречна недостатъчност при куче (2)

Повръщане и диария: Кучетата с бъбречна недостатъчност могат да получат повръщане и диария в резултат на натрупването на отпадъчни продукти в кръвта.

Загуба на тегло: Кучетата с бъбречна недостатъчност могат да отслабнат, въпреки че имат нормален или повишен апетит.

Летаргия и слабост: Кучетата с бъбречна недостатъчност могат да станат летаргични и слаби в резултат на натрупването на отпадъчни продукти в кръвта. Което може да повлияе на нормалното функциониране на мускулите и органите.

Лош дъх: Кучетата с бъбречна недостатъчност могат да развият неприятна миризма в дъха си в резултат на натрупването на отпадъчни продукти в кръвта им.

Лошо състояние на козината: Кучетата с бъбречна недостатъчност може да имат матова и неподдържана козина в резултат на лошо хранене и дехидратация.

Ако подозирате, че вашето куче може да има бъбречна недостатъчност, важно е незабавно да потърсите ветеринарна помощ. Ранната диагностика и лечение могат да помогнат за подобряване на качеството на живот на вашето куче и да увеличат шансовете му за възстановяване.

Как да предотвратим бъбречна недостатъчност при куче

Докато някои причини за бъбречна недостатъчност при кучета, като например генетично предразположение, може да не са предотвратими. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от бъбречна недостатъчност при вашето куче:

Бъбречна недостатъчност при куче (3)
 • Правилно хранене: Хранете кучето си с балансирана, висококачествена диета, която е подходяща за неговата възраст, порода и ниво на активност. Избягвайте да им давате храни с високо съдържание на фосфор или натрий.
 • Адекватна хидратация: Уверете се, че вашето куче има достъп до чиста, прясна вода по всяко време. Насърчете ги да пият повече вода, като добавите пилешки или телешки бульон с ниско съдържание на натрий в купата им с вода.
 • Редовни упражнения: Редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на цялостното здраве на вашето куче и да помогнат за поддържане на здравословно тегло. Което може да помогне за намаляване на риска от бъбречно заболяване.
 • Редовни ветеринарни прегледи: Редовните ветеринарни прегледи могат да помогнат за откриване на ранни признаци на бъбречно заболяване, което позволява ранна намеса и лечение.
 • Избягвайте излагането на токсини: Дръжте кучето си далеч от вещества, които могат да бъдат токсични за бъбреците им, като антифриз, пестициди и някои лекарства за хора.
 • Следете кръвното налягане: Високото кръвно налягане може да увреди бъбреците с течение на времето. Редовното проследяване на кръвното налягане може да помогне за откриване и лечение на високо кръвно налягане, преди да причини увреждане на бъбреците.
 • Наблюдавайте отделянето на урина: Следете отделянето на урина на вашето куче и търсете промени в цвета, честотата или миризмата. Всички промени може да са признак на инфекция на пикочните пътища или бъбречно заболяване.

Като вземете тези превантивни мерки, можете да помогнете за намаляване на риска от бъбречна недостатъчност при вашето куче и да насърчите цялостното му здраве и благополучие.

Как да се лекува бъбречна недостатъчност при куче

Лечението на бъбречна недостатъчност при кучета ще зависи от основната причина за състоянието, тежестта на заболяването и индивидуалните нужди на кучето. Като цяло лечението на бъбречна недостатъчност при кучета може да включва:

 1. Течна терапия: Интравенозната флуидна терапия може да е необходима за коригиране на дехидратацията и поддържане на електролитния баланс.
 2. Модификация на диетата: Може да се препоръча специализирана бъбречна диета, която е с ниско съдържание на протеини, фосфор и натрий и с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Този тип диета може да помогне за намаляване на натоварването на бъбреците и да подпомогне тяхната функция.
 3. Медикаменти: Различни лекарства могат да се използват за подпомагане на овладяването на симптомите на бъбречна недостатъчност и поддържане на бъбречната функция. Включително лекарства за контрол на кръвното налягане, фосфатни свързващи вещества и еритропоетин за стимулиране на производството на червени кръвни клетки.
 4. Лечение на основни заболявания: Ако бъбречната недостатъчност е причинена от основно заболяване, като инфекция или обструкция, може да е необходимо подходящо лечение за това състояние.
 5. Диализа: При тежки случаи на бъбречна недостатъчност може да се обмисли диализа или бъбречна трансплантация.

  Диализата може да помогне за отстраняването на отпадните продукти и излишните течности от кръвния поток. Докато бъбречната трансплантация включва замяна на увредения бъбрек със здрав бъбрек на донор.

Важно е да се отбележи, че лечението на бъбречна недостатъчност при кучета често е дългосрочно и изисква непрекъснато управление и наблюдение.

Може да са необходими редовни ветеринарни прегледи, изследвания на кръв и урина и корекции на плана за лечение. За да се помогне за справяне със състоянието и подобряване на качеството на живот на кучето.

Какво трябва да направите, ако забележите бъбречна недостатъчност при вашето куче

Ако забележите симптоми на бъбречна недостатъчност при вашето куче, важно е да потърсите ветеринарна помощ възможно най-скоро.

Бъбречната недостатъчност е сериозно състояние, което изисква бърза диагностика и лечение, за да се помогне за справяне със симптомите и предотвратяване на по-нататъшно увреждане на бъбреците. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, ако подозирате, че вашето куче може да има бъбречна недостатъчност:

Бъбречна недостатъчност при куче (4)
 • Свържете се с вашия ветеринарен лекар: Уговорете среща с вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро. Предоставете им подробна история на симптомите на вашето куче и всякаква друга подходяща информация. Като промени в диетата или излагане на токсини.
 • Следвайте инструкциите на вашия ветеринарен лекар: Вашият ветеринарен лекар може да препоръча диагностични тестове. Като тестове на кръв и урина, за да ви помогне да диагностицирате състоянието и да определите основната причина. Те могат също така да препоръчат план за лечение, съобразен с индивидуалните нужди на вашето куче..
 • Прилагайте лекарства и следвайте диетичните препоръки: Ако вашият ветеринарен лекар предписва лекарства или препоръчва промени в диетата на вашето куче. Не забравяйте да следвате инструкциите им внимателно.
 • Наблюдавайте симптомите на вашето куче: Следете внимателно симптомите на вашето куче и незабавно докладвайте за всички промени или притеснения на вашия ветеринарен лекар.
 • Осигурете поддържаща грижа: Осигурете на кучето си много прясна вода, удобно място за почивка и среда с нисък стрес, за да подпомогнете възстановяването му.

Като потърсите ветеринарна помощ възможно най-скоро и следвате препоръките на вашия ветеринарен лекар. Можете да помогнете за справяне със симптомите на бъбречна недостатъчност при вашето куче и да подобрите шансовете му за възстановяване.


Пепоръчваме ви още:

Първо раждане при кучетата – какво е необходимо да знаем

Разстройство при кучета – причини и как да помогнем

Гастрит при куче – как се проявява и как се лекува

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *