Влез в акаунта си

Първо раждане при кучетата – какво е необходимо да знаем

Първо раждане при кучетата – какво е необходимо да знаем

Независимо дали става въпрос за първо раждане при кучетата, или вече имате опит с този процес, научаването на повече за процеса на активно раждане и как да го подпомогнете ефективно ще помогне на нещата да вървят по-гладко и ще предотврати всякакви изненади по пътя.

Но за тези от вас, които са нови в това и не са особено запознати с темата за първо раждане при кучетата, какво е раждането?

Казано по-просто, раждането е процес, при който женско куче ражда кученца. Това ръководство ще обхване някои от основите и най-добрите практики при първо раждане при кучетата, за да ви помогне да сте по-подготвени и информирани.

Така че, независимо дали търсите съвети за раждането за развъдчици или първо раждане при кучетата, за да асистирате на вашия домашен любимец, останете с нас и статията по-долу.

Първо раждане при кучетата – подготовка за раждането

По време на бременността и преди раждането, особено ако става въпрос за първо раждане при кучетата, е важно да се уверите, че тялото на майката е готово за раждане, за да може тя да роди здраво котило. Някои от начините, по които можете да помогнете на майката са:

  • Давайте пренатални витамини през цялата бременност, за да поддържате нейните хранителни нужди и нуждите на нейните развиващи се кученца.
  • През последната седмица от бременността преминете към подходящи витамини за кърмачки, за да стимулирате производството на мляко и да й помогнете да се възстанови бързо след раждането.

    Започнете да ги давате седем дни преди планираното цезарово сечение или три до четири дни преди естественото раждане. Искате кученца, родени силни и мама, която да кърми от първия ден. Продължете да й давате от тези витамини всеки ден през цялото време на отбиването.
Първо раждане при кучетата

Важно е да знаете как да направите ложе за раждане на кучета. Около седмица преди термина е време да подготвите мястото за раждане, така че тя да знае, че има безопасно и удобно място, където да роди котилото си. 

Първо раждане при кучетата – в деня преди раждането

Независимо дали става въпрос за първо раждане при кучетата, или поредно такова, процесът преминава през няколко различни етапа, както и при хората.

В течение на около 48 часа бъдещите майки ще преминат през тези няколко етапа на раждане. Тъй като първият етап наближава, има няколко неща, за които трябва да следите:

Прием на храна

С наближаването на термина им е обичайно майките да се чувстват неудобно. Следете за всякакви несъответствия с нейните хранителни навици и се уверете, че получава достатъчно храна, за да поддържа силата си.

Промени в поведението:

Наблюдавайте всяко ново или променящо се поведение. Някои майки се крият или търсят тихо място за почивка.

Тя може да стане по-неспокойна, да се опита да се разтегне и да изисква повече грижа и внимание. Ще забележите повече задъхване и тя ще уринира по-често поради допълнителното налягане.

Първо раждане при кучетата – знаци, че моментът наближава

Физиологично погледнато, ранните знаци, че раждането започва, включват омекване на родовия канал и тъканите стават по-гъвкави.

Едновременно с това, шийката на матката се разширява и изтънява, за да улесни всяко кученце да премине в долната част на родилния канал.

Този процес не включва никакво активно напъване от страна на майката, така че е важно да знаете признаците на кучешко раждане, за да сте готови. Те включват:

Температура

Температурата на вашето куче може да спадне около 12 до 24 часа преди активното раждане.

Използвайте кучешки термометър, за да измервате температурата им три пъти на ден и поддържайте диаграма за една или две седмици преди термина, за да можете да определите кога настъпва това спадане. 

Гнездене и контракции

Гнезденето е, когато вашето куче търси или се опитва да създаде топло и удобно място за лягане. Тя ще изглежда неспокойна и ще се чувства дискомфортно с неволни контракции, които могат да продължат от 6 до 12 часа.

Първо раждане при куче

Промени в поведението:

Тя често ще се ближе и ще започне да се задъхва и да трепери от дискомфорт. В този момент тя трябва да е в зоната си за раждане.

Течение

По време на бременността слузната тапа запечатва шийката на матката, като помага да се поддържа перфектна маточна среда за растеж и развитие на ембрионите.

По време на ранно раждане, тази слузна тапа се освобождава от шийката на матката, така че е обичайно да се наблюдава течение при бременни кучета по време на раждане.

Това течение често е бяло или бистро, но може да стане червено с кръв точно преди да се появи първото кученце.

Първо раждане при кучетата – как да помогнете

Особено ако кучето ви ражда за първи път, вашата помощ и асистиране наистина ще й помогнат значително и ще я напътстват. След като вече знаете как изглежда етапа на ранното раждане. Какво можете да направите, за да помогнете на кучето си през този етап?

Единственото най-важно нещо, което можете да направите на този етап е да й дадете калций. Калцият помага на маточния мускул да се плъзга и създава силни и ефективни контракции. Което помага за това да направи процеса на раждане възможно най-ефективен.

Първо раждане при куче


Бавно раждащите кученца могат да изпитват недостиг на кислород при раждането, което води до слабост и затруднено сучене.

В резултат на това, предприемането на стъпки за насърчаване на по-бързия процес на раждане намалява стреса за вашето куче и помага да се гарантира, че кученцата са силни при раждането. Следвайте тези стъпки, когато започне ранното раждане:

  • След като започне ранно раждане и температурата спадне, дайте калциев гел на вашето куче през устата.
  • Проверявайте я за напредък на всеки три часа. През това време дайте друга доза калций до четири дози, преди да се появи първото кученце. Ако това се случи по-рано от очакваното, чудесно!

Оралният калций е идеален за раждането на кучета. Тъй като може лесно да се абсорбира през мембраните в устата, вместо да бъде погълнат.

Като общо правило, целта при раждането на кученца, особено в големите котила и особено при първо раждане, е да приключи за по-малко от 12 часа, а калцият играе важна роля за това.

Първо раждане при кучетата – колко трае

Обикновено едно куче ще ражда около 6 до 12 часа. Най-добрият начин да разберете кога е приключила с раждането е да направите рентгенова снимка на кучето няколко дни преди термина.

Първо раждане при куче

Когато раждането приключи, тя ще се отпусне и ще започне да си почива, докато се грижи за своите кученца.

Това се случва за кратко и между ражданията на кученцата. Но тя вероятно е готова, ако няма повече малки след два часа. Винаги можете да проверите областта на корема й и да видите дали усещате и друго кученце.

Сега, след като сте запознати с етапите на раждането при кучетата и с какво е свързан този процес. Ще сте готови да помогнете, когато му дойде времето.


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

Вътрешно обезпаразитяване

 Паразити при кучетата

 Ваксинация на куче

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *