Влез в акаунта си

Вътрешно обезпаразитяване

Вътрешно обезпаразитяване

Вътрешно обезпаразитяване е манипулация също толкова важна, колкото и външното обезпаразитяване за здравето на нашите домашни любимци. Въпреки това много хора все още не са наясно с изключителното значение на антипаразитните средства.

Собствениците, които не обезпаразитяват кучетата си, оставят животните си изложени на зарази,. Те могат да доведат до неразположение, заболяване и дори смърт в най-лошия случай. Важно е да разберете, че кучетата трябва да се обезпаразитяват вътрешно и външно няколко пъти годишно. Съобразете се с рисковете на териториите, които обитава Вашия любимец.

И тъй като ние от vetclinics.bg знаем, че вътрешното обезпаразитяване се обсъжда по-рядко, с тази статия решихме да ви информираме защо е необходимо да се прави при кучетата.

вътрешно обезпаразитяване

Чести вътрешни паразити при кучета

Основната цел на лечението с обезпаразитяване е да предотврати и лекува появата на паразити при нашите кучета. Двойното обезпаразитяване е най-ефективното и препоръчвано от ветеринарните лекари. Това е така, защото има паразити, които могат да се настанят в тялото на животните и да повлияят на здравето им.

Като цяло, най-честите вътрешни паразити при кучета са чревни червеи, белодробни и сърдечни червеи. Всичко това може да причини сериозни щети на животно гостоприемник.

Следователно, важно е да извършите адекватно вътрешно обезпаразитяване на вашето куче. Ето защо, не се колебайте да поискате от вашия ветеринарен лекар протокол, както за външно, така и за вътрешно обезпаразитяване. Това е част от основните грижи за вашия домашен любимец.

Вътрешно обезпаразитяване: чревни паразити при кучета

Повечето вътрешни паразити при кучетата могат да поддържат яйцата си живи в околната среда за дълги периоди. Тези паразити са заразни и кучето може да се зарази чрез облизване или просто подушване на тази заразена област. Майките с тези видове инфекции също могат да предадат паразитите на своите кученца.

За разлика от това, което се случва с външните антипаразити, които поддържат ефекта си със седмици, вътрешните елиминират само паразитите, които присъстват в момента. Те елиминират паразитите чрез храносмилателната система. Това обяснява защо е необходимо редовно да обезпаразитяваме кучето си и  особено малките кученцата.

Симптомите на такива инфекции обикновено не са много очевидни при здрави животни. Въпреки това, в случай на кученца или имуносупресирани животни, те ще покажат симптоми на: диария, загуба на тегло или анемия. Ветеринарният лекар, като изследва проба от изпражнения под микроскоп, може да идентифицира вида на червея и да предпише подходящ препарат.

Прочетете още: 10 неща в нашия дом – отровни за домашните любимци

Симптоми на паразити при кучета

Белодробните червеи засягат дихателната система на кучетата. Тези белодробни червеи могат да засегнат куче, което поглъща охлюви или охлюви, които са заразени с ларвите на този паразит.

От този момент нататък кучето може да започне да показва признаци на кашлица и затруднения при упражняване. Паразитите могат да се наблюдават и в изпражненията на животното.

Филариоза при кучета | Вътрешно обезпаразитяване

Филариозата при кучета е друго от паразитните заболявания, за които вече говорихме подробно с вас по-рано в нашия блог, и е известно още като дирофилариоза или дирфилария. Филарията е червей, който живее в белодробните артерии и с нарастването на заболяването се придвижва към сърцето и може да причини тромбоемболизъм и белодробна хипертония и/или синдром на празна вена.

Това заболяване се проявява чрез симптоми на диспнея (затруднено дишане) и сърдечни шумове, които могат да причинят възможна смърт на всяко животно, което страда от него.

Вътрешно обезпаразитяване

Филария достига до кучета чрез комар. При ухапване на кучето паразитите навлизат в тялото, където преминават през различни съзряване, които завършват с миграцията им към белодробните артерии и дясната страна на сърцето. Женските филарии отделят микрофиларии в кръвния поток. Ако комар ухапе вече заразено куче, той може да предаде паразита, като ухапе друго куче.

Най-общо казано, симптомите включват: кашлица, непоносимост към упражнения и дори синкоп (загуба на съзнание). Поради местоположението на тези паразити, тъй като са толкова близо до сърцето, това може да завърши със смъртта на животното.

Лечението крие и рискове, тъй като мъртвите паразити могат да причинят блокиране на жизненоважни органи. Сериозните последици от филариозата при кучетата напълно обясняват защо трябва редовно да обезпаразитяваме кучетата си вътрешно, тъй като превенцията е най-доброто оръжие срещу този вид здравословен проблем.

Вътрешно обезпаразитяване

Как да обезпаразитите куче? | Вътрешно обезпаразитяване

Превенцията е най-добрият вариант, който можем да изберем срещу вътрешните паразити. Консултацията с ветеринарен лекар ще ви позволи да анализирате вашето куче и околната среда, като гарантирате, че вашето куче получава най-добрата защита, от която се нуждае за неговия конкретен начин на живот. За външно обезпаразитяване можете лесно да намерите продукти, като известните пипети, определени спрейове или колиета.

За вътрешно обезпаразитяване може да се наложи да помолите вашия доверен ветеринарен лекар за лечение: има хапчета, които можете да добавите към храната на кучето си и които ще ви помогнат да изхвърлите най-често срещаните възможни чревни паразити.

В по-сериозни случаи като филариоза, ветеринарният лекар ще предпише най-подходящото лекарство за започване на лечението.

След като ветеринарният лекар установи лечението за обезпаразитяване  (от какъвто и да е вид), важно е да го следвате стриктно, за да предпазите кучето си от паразити.

Щетите, които паразитите могат да причинят, са много сериозни, така че редовното обезпаразитяване на нашите кучета е нещо, което трябва да включим в редовните грижи за тяхното здраве. Редовният профилактичен преглед при ветеринар, може да предотврати множество главоболия.картини от мъх


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Вижте полезни и интересни статии от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *