Влез в акаунта си

Дерматит при кучетата: Причини за появата и начини на лечение

Дерматит при кучетата: Причини за появата и начини на лечение

Едно от най-честите оплаквания, с които ветеринарните лекари се сблъскват почти ежедневно, са кожни инфекции, „горещи точки“ или алергичен дерматит при кучетата, известен още като атопичен дерматит.

За разлика от хората, които реагират на алергени най-често със симптоми от носа, кучетата реагират с кожни и/или стомашно-чревни проблеми. Това е така, защото в кожата на кучетата има по-голям дял мастоцити. Те освобождават хистамини и други вазоактивни вещества при алергични реакции.

Ето защо, ние от vetclinics.bg, създадохме подробна статия, която включва всичко, което трябва да знаете за дерматита при кучетата.

Дерматит при кучетата

Причини за появата на алергичен дерматит при кучетата

Тези проблеми могат да варират от лоша текстура на козината или дължина на косъма, през сърбеж и дъвчене, до горещи точки и самонараняване, стомашно-чревни болки и дискомфорт, диария. Най-честите причини за алергичен дерматит при кучетата са алергия към бълхи, хранителна алергия, инхалаторна или контактна алергия, както и алергия към нормалната бактериална флора и дрождеви организми на кожата. Хроничните ушни инфекции също могат да бъдат предпоставка за появата на алергии. Ето защо е важно ушите на кучето да се почистват регулярно.

Поява на първи симптоми на дерматит при кучетата. Как да ги разпознаем?

Атопичният дерматит при кучетата (алергичен дерматит) е наследствено предразположение към развитие на алергични симптоми. Те се развиват след многократно излагане на някакво иначе безвредно вещество, наричано накратко „алерген“. Повечето кучета започват да проявяват алергичните си признаци на възраст между 1 и 3 години.

Поради наследствения характер на заболяването няколко породи. Част от тях са голдън ретривър, повечето териери, ирландски сетер, далматинец, английски булдог и френски булдог, са по-често предразположени към алергичен дерматит.

Дерматит при кучетата

Повече информация за грижата за здравето на конкретни кучешки породи, може да видите ТУК!

Атопичните животни обикновено търкат, ближат, дъвчат, хапят или драскат по краката, хълбоците, ушите, подмишниците или слабините. Това води до неравномерно или непостоянно опадане на козината, зачервяване и удебеляване на кожата. Самата кожа може да бъде суха и с корички или мазна в зависимост от кучето. Кучетата могат също така да търкат лицето си в килима; ушните миди могат да станат червени и горещи.

Изследване за алергии

Тестването за алергии е най-добрият диагностичен инструмент и най-добрият път към лечението на кучета, които страдат от умерени и тежки алергии. Съществуват няколко различни метода за тестване. Най-често срещаният е кръвен тест, който проверява за наличие на антитела, предизвикани от антигени, в кръвта на кучето.

Може да се извърши и интрадермален кожен тест. При този метод на изследване малко количество антиген се инжектира в обръсната част от кожата на кучето. Това се прави по определен модел и ред, така че ако кучето покаже малка повишена реакция, да може да се идентифицира антигенът, който го е засегнал.

След определен период от време (часове) обръснатата област се изследва, за да се установи кои антигени са предизвикали реакция. Изследването на алергиите се извършва с цел разработване на специфична терапия за алергичното животно.

Дерматит при кучетата

Лечение на алергичния дерматит при кучетата

Лечебни бани

В много от лекарствените шампоани се съдържат съединения, които успокояват наранената кожа и облекчават възпалението. Освен това честото къпане на кучето (веднъж седмично или веднъж на две седмици) може да премахне алергените от космената покривка, което може да допринесе за появата на кожни алергии.

Лечебните вани, които препоръчваме, са тези, които действително съдържат антимикробни и противогъбични агенти, както и съставки, които позволяват по-често къпане на кожата, без да я изсушават. Използването на изплакване след това също помага да се предотврати изсушаването на кожата и космената покривка.

Добавки

Добавките с есенциални мастни киселини Омега-3 и Омега-6 подобряват цялостното състояние на кожата. Тези мастни киселини са естествени противовъзпалителни и антиоксидантни агенти.

Съобщава се, че те са полезни при 20% от алергичните кучета. Със сигурност си струва да опитате, защото те не са вредни и почти нямат странични ефекти. Омега-3 мастните киселини се съдържат в рибеното масло, а омега-6 мастните киселини се извличат от растения, съдържащи гама-линоленова киселина (GLA). Обърнете внимание, че тези добавки са различни от тези, които се продават за постигане на лъскава козина.

Дерматит при кучетата

Хипоалергенна диета

Алергиите се развиват чрез излагане на въздействието им, така че повечето хипоалергенни диети включват протеини и въглехидрати, които кучето ви никога не е консумирало преди. Както вече споменахме, най-бързият и най-добър начин да определите към кои храни кучето ви може да е алергично или не, е чрез диагностично изследване за алергия.

Тъй като млечните продукти, говеждото месо и пшеницата са причина за 80% от хранителните алергии при кучетата, тези продукти трябва да се избягват. Новите източници на протеини, използвани в хипоалергенните диети, включват еленско месо, яйца, патица, кенгуру и видове риба, които обикновено не се срещат в храните за домашни любимци. Източници на въглехидрати са картофите, грахът, сладките картофи, сладките картофи и консервираната тиква.

Диетите с хидролизиран протеин са диети, при които източникът на протеин е синтетично редуциран до малки фрагменти. Теорията за храненето с хидролизиран протеинов източник е, че протеините в храната трябва да са достатъчно малки, за да може имунната система на алергичното куче да не разпознае протеиновите фрагменти и да не предизвика имунен отговор, който да доведе до алергия.

Повечето домашни любимци с хранителни алергии реагират добре, когато преминат на хипоалергенна диета, закупена от магазина, но понякога животните страдат от толкова силни алергии, че домашно приготвената диета е единствената възможност. В този случай диетата трябва да се адаптира с помощта на ветеринарен лекар.


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!картини от мъх

Прочетете още от Vetclinics.bg:

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

 Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

 Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *