Влез в акаунта си

Лептоспироза при кучетата

Лептоспироза при кучетата

Лептоспироза е едно от често срещаните заболявания, за които ще си говорим повече днес.  Важно е да знаете кои са причинителите на болестта, тъй като при ненавременно диагностициране и неправилно лечение може да завърши с фатален край.

Домашните ни любимци боледуват точно толкова колко и ние хората? При тях, обаче много от заболяванията или алергиите могат да завършат фатално и поради тази причина във всяка една статия, в която си говорим за опашатите ни приятели не пропускаме да споделим колко важно е да посещавате ветеринар. Редовният профилактичен преглед при ветеринар е най-сигурния начин да предпазите или спрете развитието на множество болести.

Ние от vetclinics.bg, събрахме най-важната информация в следващите редове.

Лептоспироза

Какво е лептоспироза?

Лептоспирозата е вид бактериална инфекция, с която могат да се заразят всички бозайници включително и човека. Тя често е наричана водна треска, тъй като заразяването се случва чрез питейната вода.

Заболяването е често срещано при кучетата от всякаква възраст като малките са по-податливи заради все още слабата си имунна защита. Някои породи понасят заболяването по-тежко от останалите и е добре да го знаете още щом закупите или осиновите куче от следните породи – мастино неаполитано, булмастиф, английски булдог, френски булдог, боксер, болонка, блъдхаунд, басетхаунд.

Освен във водата инфекцията може да бъде открита в почвата, храната и дори на постелката върху, която лежи кучето. Бактериите наречени лептоспири проникват в организма на животното чрез лигавиците на устата и носната кухина, очите, половите пътища и стомашно-чревния тракт както и чрез рани, драскотини и ухапвания по кожата.

Какви са симптомите на лептоспироза?

Симптоматиката на заболяването е различна при отделните животни. При някои се проявява леко, а при други мълниеносно с висока температура и силна треска.

Ето и кои са най-често срещните симтоми на лептоспироза:

  • треска
  • повръщане
  • загуба на апетит
  • кашлица
  • секрет
  • диария
  • слабост
  • болки в мускулите

Инкубационния период обикновено е между 3 и 20 дни.  След първоначалнатата треска, която продължава максимум 10 дни може да забележите рязко пожълтяване на кожата и затруднено уриниране.

Диагностициране

При наличието, на който и да е от гореизброените симптоми веднага посетете ветеринарен лекар, тъй като заболяването се развива изключително бързо. За диагностицирането на лептоспироза е необходимо да се направят редица изследвания – бактериологично, микроскопско, хистологично и серологично. При диагностицирането е възможно да установи, че заболяването е причинето посредством отслабен имунитет или неправилно хранене.

Лептоспироза

Лечение на лептоспироза

По време на лечението е добре животното да се изолира за няколко дни. През това време то приема множество витамини изписани от ветеринар, които имат за цел да активират обменните процеси в организма и работата на вътрешните органи.

Диетата е изключително важна за бързото възстановяване на животното. Тя отново е по медицинска препоръка като в нея трябва да бъдат влючени само висококачествени храни. Лекарите съветват животните да приемат малко количество храна, но на често, а в по-тежки ситуации оставят животното само на вода за ден или два. След това постепенно се захранва с по-леки храни.

Превенция срещу заболяването

Най-ефикасния начин да предпазите кучето си от заболяването лептоспироза е като го ваксинирате като това е една от задължителните ваксини, която никак не е желателно да пропускате.

Ваксината срещу лептоспироза се поставя през 11-ата до 13-ата седмица и още веднъж през 15-ата до 17-ата седмица. Дори след втората игла кучето ви не е напълно защитено от заболяването, тъй като през годините се развиват нови и нови щамове. В никакъв случай не допускайте домашният ви любимец да яде умрели диви животни като плъхове, мишки и др.

Пазете го от уличните кучета, тъй като голяма част от тях не са имунизирани, което неминуемо излага на риск вашия опашат приятел. При взимането на тези няколко прости мерки може да бъдете сигурни, че животното ви ще бъде максимално защитено от лептоспирозата и все пак дори при най-малкото колебание, че кучето ви е заразено веднага посетете ветеринар.кар


хЗа да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочете още полезна информация от vetclinics.bg:

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Човешките храни – вредни за нашите любимци | част 2

Цистит при котките – причини и лечение

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *