Влез в акаунта си

басет

Басет

Басет е средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с децаТе са част от голямото семейство на ловджийските кучета и са характени с късите си крака и големите си уши. 

произход на породата Басет

Великобритания

Името на породата е Басет хаунд и буквалният ми превод е ниска хрътка.

Целта на селекцията на породата е да преследва, но да не убива плячката си. Поради тази причина басетите имат силно и непоколебимо обоняние.

Съвременните басети са представени на широката общественост в края на XIX век. Като настоящият стандарт за породата е одобрен от Международната федерация по кинология през 60-те години на XX век.

Тегло:

Мъжки: 27 килограма

Женски: 25 килограма

Размери:

Мъжки: 33 – 38 сантиметра

Женски: 31 – 37 сантиметра

живот:

10 – 15 години

Басет - външен вид

Козина

Козината им е права и гладка. Около шията и главата си,породата има големи гънки, образувани в следствие на излишна кожа.

Окраската на басета включва следните цветове: Черно, бяло и червеникаво-кафяво. Допускат се и екземпляри без наличието на черен цвят.

Тяло и глава

Тялото им е много издължено, а краката им са къси. Структурата им е масивна с характерно изнесен гръден кош. Лапите му са сравнително големи и улесняват придвижването му през по-недостъпни терени.

Уши

Ушите им са висящи и големи. Те им помагат да надушват и проследяват плячката си, като стигат почти до земята.

Опашка

Опашката им не се слави с характерни особености и е поставена високо.

басет

Характер и обучение

Характер

Породата е много социална и енергична, въпреки привидно не атлетичният им външен вид и структура. Те са популярни със сполучливия си контакт с децата и са много жизнерадостни компаньони. Басетите са толкова социални и привързани, че при липсата на внимание или човешко присъствие ги провокира да се залежават. Това е предпоставка за покачване на телесното им тегло и възможност за затлъстяване.

Обучение

Басета е порода куче с характер и често не е особено податлив на обучение и дресировка. Понякога са своенравни и инатливи, което е предпоставка за голяма доза търпение и постоянство за неговите стопани. Много е важно да стартирате дресировката си от малка възраст и да не губите надежда. 

Активност

Привидно спокойната му натура има нужда от редовни и продължителни разходки. Стопаните на породата трябва да внимават с изкачването на стълби, тъй като физиологията на басета не позволява да се справя с такива препятствия.

Грижи и отглеждане при Басет:

Басетът е много енергичен и се социализира лесно с хора и други животни. Природата му позволява да се чувства комфортно, както в апартамент, така и в къща с дворно пространство.

Той обича активностите и редовно се стреми да развеселява стопаните си.

Козината му не изисква по специални грижи, за да е добре изглеждаща и лъскава. Редовното изчеткване, посредством четка с естествен косъм, е възможност за постигане на добри резултати.

Важно е гънките и муцуната му да бъдат почиствани редовно, за да се избегнат проблеми.

Поради големият размер на ушите му, често пъти събира кърлежи. За това е редно те да се преглеждат и почистват редовно.

Имайте предвид, че това е ловджийско куче, което търси следи и се води по специфични миризми. Поради тази причина е препоръчително да се разхожда на повод, за да не се изгуби.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

басет
басет

Здравен статус и проблеми

1.Наднормено тегло

При залежаване, недостатъчна физическа активност и неправилно хранене, представителите на породата страдат от затлъстяване. Предвид анатомичните им особености, такова състояние е предпоставка за развитие на множество други ставни проблеми и заболявания.

Превантивните мерки включват балансиран хранителен режим, редовни тренировки и профилактични прегледи при специалист.

2.Очни проблеми

Басетите са предразположени към инверсия на клепачите. Това състояние се характеризира със специфично завъртане на долен или горен клепач.

Като симптоматика се разглежда зачервяване, сълзене и тикове на очите. Клепачите се извъртат навън и излагат лигавицата на показ.

3.Тазобедрена дисплазия

Дисплазията на тазобедрената става при кучетата е генетично състояние, което предполага неправилното формиране на тазобедрената става и буквално се превежда като „нарушение на развитието“.

Разглежда се двустранна и едностранна дисплазия, като определящ фактор е броя на засегнатите участъци. В много редки случай, при под 10% от заболелите кучета, заболяването е само едностранно. Съпътстващи фактори, които усложняват патологията са наднорменото тегло, слабо развита мускулатура или прекомерното физическо натоварване. 

Развъдници-
басет

Действащи развъдници за басет на територията на България:

 Karadzha

басет-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

850 – 2 200 лв.

Любопитно

Обонянието на басета се класира на челните позиции в многообразието на ловни породи. Около 20 милиона рецептори изграждат неговото обоняние.

Още породи

Австралийска овчарка

Австралийска овчарка – средна порода куче, която въпреки наименованието си, произлиза от САЩ.
Научи повече

Акита Ину

Екземплярите от породата Акита Ину са големи кучета, известни с жертвоготовността си и отдадеността си към стопанина.
Научи повече

Английски булдог

Средна по размер порода кучета с плоска муцуна. Породата е с отличителни черти и е изключително мускулеста, предвид размерите си.
Научи повече

Басенджи

Дребна порода кучета известни още под наименованията Африканско басенджи, Конго териер и Африканско ловно куче.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!