Влез в акаунта си

Хъски

featured-image

Тегло:

20

-

27

кг.

16

-

23

кг.

Размери:

55

-

60

см.

51

-

56

см.

Живот:

12

-

13

год.

Породата сибирско хъски е средна към голяма по размер.

Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Шпицове и примитивни породи“ в секция „Северни кучета за впряг“.

Нужда от внимание:

Висока

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

30 минути

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Хъски:

Средна порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Хъски

Русия

Представителите на породата произхождат от Сибир и са селектирани за теглене на шейни. Поради тяхната издръжливост, в миналото са използвани за редица социални дейности.

Набират популярност, тъй като през вековете са помагали за лова и защитата от хищници на сибирските народи.

В периода на Златната треска през XIX век в Аляска се нуждаели от впряг за шейните и транспорт през дълбоките преспи, като породата се оказала подходяща. Това е моментът на популяризиране и развъждане на породата в пределите на САЩ.

Към днешна дата породата е изключително популярна за домашен любимец в цял свят и е притъпила множество от функциите си в минало.

Външен вид при Хъски

Характер и обучение при Хъски

Характер

Представителите на породата са изключително активни, енергични и добронамерени. Те са чудесни във взаимоотношенията си със деца и се разбират добре с непознати. Тези факти са и в основата на това, че породата е много предпочитана за отглеждане като домашен любимец.

Те са много игриви и издръжливи. Предвид техния произход, обичат студовете и снега.

При отглеждането им е много важно да се внимава с горещините и прекомерното им натоварване.

При неизразходване на неспирната им енергия е възможно да провокирате любимеца си да проявява прекомерно своеволие и да не изпълнява нищо от това, което му казвате.

Те имат склонността да бягат и много обичат да го правят. Това е проблем при разходките без повод, тъй като съществува възможност да го изгубите.

Обучение

За обучението на Хъскито трябва да има един изявен лидер, който да се заеме с процесите. Породата е сравнително интелигентна и се поддава на обучение, но е следва да проявите необходимото търпение, последователност и постоянство.

Както при дресировката на почти всички породи кучета, следва да стартирате дейностите още в много ранна възраст. Тогава вашият четириног привтел е най-възприемчив и още не е проявил своята своенравност.

Физическите наказания са неприемливи за тях, което е предпоставка за неправилен подход. Следва да намерите индивидуален подход, за да заздравите връзката между стопанин и куче.

Активност

Породата е много активна и изисква регулярни разходки с по-дълга продължителност.

Грижи и отглеждане

За породата е важно да се храни по специализиран режим и да получава храни по-богати на протеини и мазнини. За разлика от други породи със същото телесно тегло, Хъскито се нуждае от по-малко количество храна. Ето защо е препоръчително да съгласувате хранителния режим на Вашия любимец със специалист.

При отглеждане в апартамент е наложително да осигурявате на любимеца си необходимите продължителни разходки, за да подсигурите пълноценния им живот и доброто здраве.

Козината им е доста дълга и гъста и изисква своята поддръжка. За да запази здравината и блясъка си, е редно регулярно да я разресвате със специална четка. В някои случай, представители на породата са с чувствителна кожа и проявяват раздразнения, вследствие на някои шампоани. Препоръчваме да консултирате покупката им със специалист.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Тазобедрена дисплазия

Тазобедрената дисплазия е състояние, което се разглежда като здравословен проблем в областта на опорно-двигателната система при кучетата.

Тази патология може да бъде наследствено предадена или придобита в последствие. Патологични изменения настъпват в период след 4-ия месец като израз на неправилно формирана става.

Като симптоматика, кучето започва да накуцва и при ненавременни мерки прогресира до артрит.

Диагностицирането и лечението се извършват от специалист ветеринар. Може да бъде медикаментозно или хирургично. Ако забележите симптоми, препоръчваме да запишете час за преглед при ветеринар.

2. Прогресивна ретинална атрофия

Прогресивната ретинална атрофия е очно заболяване, към което представителите на породата Сибирско Хъски имат предразположеност. Атрофията на ретината може да се разглежда като генетично обусловена или да се придобие в последствие.

Като често срещана симптоматика се откроява проблемът с невъзможността на животното да вижда през нощта. Кучето отказва да излиза навън, когато се стъмни. Забелязва се и друг признак на очно заболяване или именно проблем при слизане по стълби. Състоянието е неизлечимо и прогресира до етап на пълна слепота.

Ако искате да положите допълнитени грижи за вашето Хъски, тогава прочетете статията – Хъски – Грижи за здравето.

Развъдници за Хъски

Действащи развъдници за сибирско хъски на територията на България:

JulyVell, Nylabell, Golden Nicol

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Хъски - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

300

-

1500

лв.

Любопитно

Поради характерните особености на техния вид, представителите на породата нямат характерната кучешка миризма, както и при тези от Унгарската визла.

Галерия

Подходящи статии

Профилактичен преглед при ветеринар

Дерматит при кучетата: Причини за появата и начини на лечение

Превъртане на стомаха – що е то и как да предпазим четириногите?

Здравословни проблеми | Бяс при кучетата

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!