Влез в акаунта си

Питбул

featured-image

Тегло:

15

-

27

кг.

13

-

25

кг.

Размери:

62

-

62

см.

46

-

46

см.

Живот:

10

-

12

год.

Съвременните американски питбул териери могат да имат силен стремеж към плячка и невинаги се разбират с други кучета. Те са известни с това, че създават силни връзки със своите семейства. И както повечето питбули, те са склонни да бъдат лоялни и привързани.

Нужда от внимание:

Висока

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Висока

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Питбул:

Средна порода

Не е подходящо за хора с алергии

Високо ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Питбул

САЩ

Историята на  тази порода датира от началото на XIX в. в Обединеното кралство. Първоначално американските питбул териери са били развъждани от староанглийски булдози (на външен вид тези кучета приличат на днешния американски булдог) и са били използвани за боеве с други кучета.

Макар че боевете с кучета са забранени от близо 200 години, днес все още има хора, които вярват на старите стереотипи,  че тези силни, мускулести кучета са много агресивни и не са подходящи за гледане в домашни условия.

Външен вид при Питбул

Характер и обучение при Питбул

Характер

Тази порода се адаптира към почти всякакви условия на живот. Единствените условия са да е добре социализирано и да получава ежедневни упражнения и внимание.

Обучение

Американският питбул териер е изключително интелигентна порода и с лекота усвоява команди и трикове. Препоръчва се ранно обучение по послушание и социализация.

Активност

Нуждае се от редовни физически упражнения и регулиране на диетата, за да избегне наддаване на тегло.

Грижи и отглеждане

Американските питбул териери са изключително любвеобилни към стопаните си и обичат да участват във всичко, което се случва около тях. Те запазват кучешкото си поведение и в зряла възраст, а тази жизненост прави живота с тях радостен. Веднъж щом се запознаете с тази порода, ще се чудите как сте живели без нея.

На какво да обърнете внимание преди да посрещнете кученце американските питбул териери в дома си:

Проявяват свръхзащита на семейството и територията, ако не са социализирани правилно;

Възприема котките и малките животни като плячка, освен ако не е обучен по друг начин.

 

Породата е предразположена към контузии, поради издължената си форма и късите крайници.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Заболяване на зъбите

Зъбното заболяване е най-често срещаният хроничен проблем при домашните любимци, който засяга 80% от всички кучета до двегодишна възраст. За съжаление, вероятността американският питбул териер да има проблеми със зъбите е по-голяма от тази при другите кучета. Започва с натрупване на зъбен камък по зъбите и преминава в инфекция на венците и корените на зъбите. Ако не предотвратите или не започнете да лекувате зъбните заболявания навреме, вашето приятелче ще загуби зъбите си и ще има опасност да увреди бъбреците, черния дроб, сърцето и ставите си.

Затлъстяване

Затлъстяването може да бъде сериозен здравословен проблем при американските питбул териери. Това е сериозно заболяване, което може да причини или да влоши ставни проблеми, метаболитни и храносмилателни нарушения, болки в гърба и сърдечни заболявания.

Дисплазия на тазобедрената става

Вероятно сте чували за дисплазия на тазобедрената става. Тя води до неправилно формиране на тазобедрените стави, включително и до артрит. Първите симптоми са леко накуцване на задни крака или трудно изправяне от легнало положение.

Обърнете внимание, че американските питбул териери са предразположени към появата на тази диагноза, тъй като им е генетично заложена. Ето защо, за да избегнете дискомфорта и болката на вашия домашен любимец, веднага щом забележите някой от посочените признаци, е добре да запишете час при вашия ветеринар и да започнете лечение възможно най-скоро.

Развъдници за Питбул

Действащи развъдници за чихуахуа на територията на България:

Bulgarian Pitbull Club

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Питбул - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

200

-

900

лв.

Любопитно

Един от големите митове за питбулите е, че характерът на тези кучета е непредсказуем и че те могат да атакуват без предварително предупреждение. Разбира се, трябва да помним това, че агресивността не е присъща характеристика на никоя порода. Това е сериозен поведенчески проблем, който може да засегне всяко куче, независимо от породата, възрастта или пола.

Галерия

Подходящи статии

Паразити при кучетата

ветеринарен лекар

Ветеринарен лекар | ТОП 5 типа ветеринари

Видове териери | Научете повече за всички 10 вида

Име за котка – Вдъхновяващи идеи за имена за котка

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!