Влез в акаунта си

Пудел

featured-image

Тегло:

5

-

6

кг.

4

-

6

кг.

Размери:

28

-

28

см.

28

-

28

см.

Живот:

14

-

16

год.

Пудел е порода куче, която е изключително популяна сред собствениците на домашни любимци. Често пъти, любители на четериногите приятели, смятат, че произходът на Пудела е Франция, но грешат.

Според Международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в секция „Пудели“.

Нужда от внимание:

Висока

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Висока

Време за разходки:

3+ часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Пудел:

Средна порода

Подходящо за хора с алергии

Високо ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Пудел

Германия

В миналото, породата е използвана предимно за ловни кучета, пазачи и дори като водачи на селскостопански животни. В днешно време представителите на породата са популярни участници в циркови представления и като домашен любимец за множество семейства

Регистрирането на породата се осъществява във Франция. Наименованието на породата произлиза от думата „pfudel“, която на немски език означава локва. Счита се, че това сравнение произлиза от възможността на кучето да се използва като ловец на водни птици. Срещат се четири вида пудел – голям, среден, малък и „играчка“. „Оригиналът“ е големият, т.нар. „кралски“ пудел (от френски: caniche royale). Той е и най-здрав от четирите разновидности.

Външен вид при Пудел

Характер и обучение при Пудел

Характер

Кучетата от породата са изключително привързани към стопаните си. Те се радват на внимание и жизнерадостно отвръщат със същото. Много рядко срещано явление е представител от породата да прояви агресия спрямо непознати хора или други животни.

Те са активни и динамични. Приспособяват се лесно към динамиката на ежедневието на стопанина си. 

Тази порода е много добронамерена и често пъти се старае да копира поведението на своя стопанин. Стойката на пудела изглежда елегантно, а походката му радва много любители на животните. Той придобива широка популярност като домашен любимец и към днешна дата е един от най-често срещаните кучета.

Обучение

Пуделите лесно се поддават на обучение и дресировка. Те са умни и възприемчиви и от раз разбират изискванията на стопанина си. Това е и основната причина четириногите от породата да бъдат широко използвани като циркови артисти, в редица изложби и дори като актьори във филми.

Кучето е весело и игриво. Необходимо е да изразходва натрупаната енергия и да се извежда редовно.

Въпреки неговата възприемчивост, е редно кучето да се социализира от малко и процесът на възпитание да стартира още в най-ранна възраст.

Важна стъпка е собствениците на такъв тип кучета да направят всичко възможно да работят за взаимоотношенията с кучето. По този начин представителите на породата ще имат възможност да се доверят напълно на техния стопанин и да не подлагат на съмнение нито една тяхна команда.

Активност

Тази порода кучета е изключително активна и енергична. Чувства се добре при високо интензивни тренировки и се нужда от продължителни разходки. Съветваме собствениците на такъв тип куче да се вгледат внимателно в поведението на своите любимци и да не пренебрегват действията им.

Всяко куче, независимо от неговата порода, има свои специфики и най-вече характер. По този начин ще откриете чудесни възможности и ще направите обучението и съвместният ви живот истинска приказка.

Грижи и отглеждане

Породата е подходяща за отглеждане в апартамент, тъй като козината му не линее много, особено при правилните грижи. Козината им е специфична по вид и структура и налага специализирани грижи. Подстригването е задължително на 3 – 4 месеца, а различните прически варират в зависимост от това, дали кучето е изложбено или домашен любимец. Обикновено, само опитен груумър се справя с прическата и подстригването на тези красавци.

Грижата за ноктите, очите и ушите остава на дневен ред, без изключение от породата на кучето в дома. Важно е да извършваме регулярно всички манипулации, които да допринасят за комфорта и за пълноценният живот на любимеца ни.

Консултации и профилактични прегледи при ветеринарен лекар са основно задължение на всички стопани. Тези прегледи са в състояние да спасят живот.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Вследствие на неправилен хранителен режим, често пъти представителите на породата страдат от проблеми в областта на стомаха. Основни патологии са язвата и кучешкият гастрит. Обикновено тези състояния предизвикват промяна в поведението на любимеца. Животните, жертва на това здравословно състояние, стават лениви и отказват да извършват традиционните за тях активности.

За да избегнете проблеми или инфекции с ушите, препоръчваме редовно да посещавате ветеринар и да почиствате ушите на любимеца си. 

Развъдници за Пудел

Действащи развъдници за пудел на територията на България:

Poodles Kennel

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Пудел - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

900

-

3500

лв.

Любопитно

Офицерите взимали със себе си пуделите на бойното поле, като ги носели в чанти. Идеята била при раняване на офицера кучето да изскочи от чантата и да привлече вниманието на доктор с лаенето си.

Галерия

Подходящи статии

Хипотиреоидизъм при куче – Как да се справим с него?

Артрит при куче | Как да му помогнем?

Паразити при кучетата

5-те най-опасни кучешки болести | Какви са признаците?

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!