Влез в акаунта си

Австралийско келпи

featured-image

Тегло:

20

-

22

кг.

13

-

15

кг.

Размери:

50

-

55

см.

43

-

49

см.

Живот:

10

-

13

год.

Първоначално Австралийското келпи е било отглеждано, за да притежава енергията, интелигентността и независимостта да пасе добитъка през целия ден в горещия австралийски климат, без да има нужда от надзор. Те запазват тези качества и до днес.

Желаещите да отглеждат представител на тази порода трябва да знаят, че това куче има нужда от повече активности и ежедневни упражнения. В противен случай отегченото Австралийско келпи може да се забавлява, като се държи агресивно или показва деструктивно поведение..

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Висока

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Австралийско келпи:

Средна порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Австралийско келпи

Австралия

Първоначално австралийското келпи е било отглеждано, за да притежава енергията, интелигентността и независимостта да пасе добитъка през целия ден в горещия австралийски климат, без да има нужда от надзор. Те запазват тези качества и до днес.

Желаещите да отглеждат представител на тази порода трябва да знаят, че това куче има нужда от повече активности и ежедневни упражнения. В противен случай отегченото Австралийско келпи може да се забавлява, като се държи агресивно или показва деструктивно поведение.

 

Външен вид при Австралийско келпи

Характер и обучение при Австралийско келпи

Характер

Кучетата от тази порода имат независим характер, който е много полезен за пастирската работа. Това обаче също така означава, че те трябва да бъдат умствено предизвикани, защото в противен случай могат да се отегчат и да започнат да се държат деструктивно.

Въпреки този независим характер австралийските келпи не бива да остават дълго време без човешка компания, особено когато са затворени вкъщи.

Обучение

Те имат чувствителна страна, която не реагира добре на строги порицания или наказания, но компетентен треньор, който разчита на положително подсилване, ще открие, че тези кучета са повече от достатъчно интелигентни, за да изпълняват команди, дори на големи разстояния.

Австралийските келпи не се доверяват твърде много на непознати и са много териториални.

Въпреки че това ги прави чудесни кучета пазачи, които ще лаят при всеки признак на опасност, те също така се нуждаят от обучение за социализация от ранна възраст и за тях може да е най-добре, ако на съседните домашни любимци не се позволява да се разхождат в имота.

 

Те трябва да научат кога е подходящо да реагират с подозрение и кога да позволят на гостите да се приближат.

Активност

Начинаещите стопани може да сметнат, че нуждите от упражнения на австралийското келпи са твърде големи.

За да бъдат спокойни и щастливи, те се нуждаят от няколко разходки, добро бягане всеки ден и умствени упражнения, като например научаване на нови трикове или команди.

Грижи и отглеждане

Австралийското келпи се нуждае от сравнително малко редовни грижи.  Едно или две четкания на седмица трябва да помогнат за премахването на мъртвата козина и да намалят линеенето. Често те имат двойна козина, като външната е по-устойчива на атмосферни влияния. Австралийските келпи са склонни да линеят по-силно през пролетта, така че може да се наложи допълнително четкане през това време.

Ноктите на тази порода кучета обикновено се изпиляват по естествен начин, докато ходят, но трябва да се проверяват и да се подрязват, ако е необходимо.

Ветеринарните лекари препоръчват зъбите на австралийското келпи да се почистват редовно. Ушите му трябва да се проверяват за следи от замърсявания, паразити или инфекции и да се поддържат чисти. При необходимост трябва да се правят бани.

Диетата за австралийско келпи трябва да бъде съставена за порода със среден размер, която има високи изисквания към енергията и интензивните упражнения.

Трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за съвет относно това с какво да храните вашето австралийско келпи и какъв да бъде размерът на порциите. Нуждите им от храна се променят с израстването им от кученце до възраст и старческа възраст. Спазвайте тези хранителни изисквания.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Здравословното състояние на австралийското келпи като цяло е добро. Породата обаче може да е генетично предразположена към някои заболявания, за които собствениците трябва да внимават. Сред тях са:

– крипторхизъм;

– дисплазия на тазобедрената става;

– прогресивна атрофия на ретината;

– аномалия на окото на Коли;

– церебеларна абиотрофия, която е неврологично състояние, засягащо движението.

Тези състояния са сравнително рядко срещани, но е важно да бъдете бдителни и да следите за редовните посещения при ветеринарен лекар.

Развъдници за Австралийско келпи

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Австралийско келпи - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

450

-

1200

лв.

Любопитно

Австралийско келпи на една година стана най-скъпото куче в Австралия. То е продадено за повече от 31 000 долара на търг.

Галерия

Подходящи статии

Артрит при куче | Как да му помогнем?

Кастрация на котка

Кучешка тения | Що е то и как да предпазим нашите любимци?

Разстройство при кучета – причини и как да помогнем

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!