Влез в акаунта си

Бордър коли

featured-image

Тегло:

20

-

27

кг.

15

-

23

кг.

Размери:

50

-

55

см.

47

-

52

см.

Живот:

10

-

14

год.

Бордър коли е средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета. Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи“ в секция „Овчарски и пастирски кучета“.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Висока

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Бордър коли:

Средна порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Бордър коли

Великобритания

През 70-те години на XVI век са описани първите сведения и описания на порода овчарско куче, което прилича на днешното Бордър коли. Това е книгата „Трактат за английски догове“, която е написана от Джон Кай, личен лекар на Елизабет I.

През 80-те години на XIX век е официално разработен и стандарта за породата. В началото на XX век е съставено и днешното му наименование, което идва от популярни представители на породата от граничен район между Шотландия и Англия.

Външен вид при Бордър коли

Характер и обучение при Бордър коли

Характер

Представителите на породата Бордър коли се славят с челното място на класацията за най-интелигентна порода куче. Те са изключително възприемчиви и изпълнителни.

Нуждаят се от много пространство и възможност за редица активности. Това е и основната причина да не се препоръчва отглеждането им в апартамент или малки пространства.

Бордър колитата са много отзивчиви и енергични. Те са лоялни и привързани към своя стопанин и са винаги нащрек.

Породата следва да бъде много стимулирана, както физически, така и психически. Тези пастирски кучета имат голям капацитет и непреодолима жажда за още знания. Липсата на постоянно стимулиране ги провокира да проявяват нетипичен за тях характер, като лай, енергично и невротично копаене и още много други.

Тези кучета изискват внимание и са очарователни компаньони за активно спортуващи хора с възможност за екстремни физически натоварвания.

Поради силната им привързаност към семейството им, при среща с непознати и усещане на опасност, могат да проявят агресия.

Обучение

За обучението на представителите на породата трябва да има един изявен лидер, който да се заеме с процесите, тъй като те са изключително самостоятелни и смятат, че могат те да вземат самоинициатива. Породата е много умна и възприемчива и всеки ден е в очакване на нови и нови знания.

Обучението следва да стартира в ранна възраст, за да избегнете своенравието на Бордър колито.

Бъдете последователни и иновативни. Намерете своя подход и изградете силна връзка със своето куче. Не използвайте физически методи в процеса на дресировка, а заложете на сигурност, чрез тон, категоричност, добро отношение и лакомство.

Активност

Тази порода изисква много активни стопани, които да се ангажират със постоянното физическо и психологично стимулиране на породата.

Грижи и отглеждане

Отглеждането на породата следва да бъде на просторно място с възможност за дълги и продължителни разходки.

Пастирският им характер ги прави не особено подходящи за съжителство с малки деца. Твърде вероятно е да ги възприеме като част от „неговото стадо“ и редовно ще ги насочва в правия път, чрез лай и побутване. За това препоръчваме игрите му с малки деца да бъдат под надзора на по-възрастните.

Добрият вид на тяхната козина изисква регулярни грижи за поддържане. Редовното разресване е само част от изискваните дейности. Редовно проверявайте ушите, очите и ноктите на вашите любимци.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Лакътна дисплазия

Дисплазия на лакътната става е състояние, което се разглежда като здравословен проблем в областта на опорно-двигателната система при кучетата.

Тази патология е наследствено предадена и се проявява след 4-тия месец. Забелязва се накуцване с предните крайници.

Диагностицирането и лечението се извършват от специалист ветеринар. Може да бъде медикаментозно или хирургично.

2. Глаукома

Глаукомата е очно заболяване, което представлява прекомерно увеличение на вътреочното налягане и предизвиква изменения и деформации на очния нерв и ретината. Симптоматично, при заболелите кучета се забелязва помътняване на окото, подуване и болка. Поради възможността за загуба на зрение, това състояние се разглежда като спешно и се изисква намеса на специалист – ветеринарен лекар.

Развъдници за Бордър коли

Действащи развъдници за бордър коли на територията на България:

Riverside Forest

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Бордър коли - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

300

-

1400

лв.

Любопитно

Най-популярен представител на породата е Old hemp. През 90-те години на 19 век е отличен като най-добрия и тихия в неговата сфера. Съответно, кучето е най-търсено за разплод в района на Нортумбърланд, Англия. Това е мястото, където е изграден и негов мемориал.

Галерия

Подходящи статии

Ваксинация на куче| Защо е важно да ги ваксинираме?

Ортопедични проблеми при куче – Как да ги предотвратим?

Ротавируси при кучетата

Паразити при котките

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!