Влез в акаунта си

Гиардия при куче | Как да излекуваме любимеца си ?

Гиардия при куче | Как да излекуваме любимеца си ?

Giardia е вид протозоен паразит, който може да зарази кучета и да причини състояние, известно като ламблиоза. Паразитът се намира в замърсена вода, почва или изпражнения и се предава, когато кучето погълне кистите, които съдържат паразита.

Ако подозирате, че вашето куче може да има ламблиоза, важно е да потърсите ветеринарна помощ. Вашият ветеринарен лекар може да извърши изследване на изпражненията, за да потвърди диагнозата и да препоръча подходящо лечение.

Лечението обикновено включва курс на лечение за унищожаване на паразита, заедно с поддържащи грижи за справяне със симптомите и предотвратяване на дехидратация.

Гиардия при куче

За да предотвратите инфекции с ламблия при вашето куче, трябва да:

 • Практикувайте добра хигиена: Почиствайте след кучето си незабавно и изхвърляйте правилно изпражненията. Измийте добре ръцете си, след като сте боравили с кучето си или сте почистили след него.
 • Избягвайте замърсени водни източници: Не позволявайте на вашето куче да пие от застояли или замърсени водни източници, като езера или стояща вода.
 • Поддържайте жилищната зона на кучето си чиста: Редовно почиствайте и дезинфекцирайте жилищната част на вашето куче, включително техните купи за храна и вода, спално бельо и играчки.
 • Предотвратете контакт със заразени животни: Дръжте кучето си далеч от други животни, които може да са заразени с лямблия, включително диви животни, бездомни животни или кучета с известна инфекция с лямблия.

Като следвате тези превантивни мерки, можете да помогнете за намаляване на риска от заразяване на вашето куче с лямблия и други инфекциозни заболявания.

Симптоми на гиардия при кучета

Гиардията е паразитна инфекция, причинена от паразита Giardia, която може да засегне кучетата.

Гиардия при куче (2)

Симптомите на гиардия при кучета могат да варират, но обикновено включват:

 1. Диария: Най-честият симптом на гиардията е диарията, която може да бъде лека или тежка и може да бъде придружена от слуз или кръв. Диарията също може да бъде периодична или хронична.
 2. Повръщане: Кучетата с ламблиоза също могат да повръщат, което може да е резултат от възпалението, причинено от паразита.
 3. Загуба на тегло: “Giardiasis” може да причини загуба на тегло при кучета, особено в хронични случаи, когато паразитът е присъствал за продължителен период от време.
 4. Летаргия: Кучетата с ламблиоза може също да изглеждат летаргични или уморени, тъй като инфекцията може да изтощи енергията им.
 5. Лош апетит: Някои кучета с лямблиоза може да загубят апетита си или да имат затруднения с храненето поради дискомфорта, причинен от инфекцията.
 6. Дехидратация: Диарията и повръщането могат да доведат до дехидратация при кучета с ламблиоза, което може да бъде сериозно, ако не се лекува.
 7. Коремна болка: Кучетата с ламблиоза могат да изпитат коремна болка или дискомфорт, което може да е резултат от възпалението и дразненето, причинени от паразита.

Как да предотвратим гиардия при нашето куче

“Giardiasis” е често срещана чревна инфекция, причинена от паразита Giardia, който може да засегне както кучета, така и хора.

Гиардия при куче (3)

Ето няколко начина за предотвратяване на гиардия при вашето куче:

 • Поддържайте жизнената среда на вашето куче чиста: Редовно почиствайте и дезинфекцирайте жилищното пространство на вашето куче, включително постелките, играчките и купичките за храна и вода.
 • Практикувайте добра хигиена: Измийте ръцете си старателно със сапун и вода, след като сте боравили с кучето си, особено след като вземете изпражненията му.
 • Избягвайте замърсени водни източници: Не позволявайте на вашето куче да пие от стоящи водни източници. Като езера или езера, или от водни източници, където други животни може да са се изхождали.
 • Избягвайте контакт със заразени животни: Дръжте кучето си далеч от други животни, които може да са заразени с Гиардия.
 • Използвайте превантивни лекарства: Говорете с вашия ветеринарен лекар за превантивни лекарства, които могат да се дават на вашето куче, за да се намали рискът от инфекция.
 • Редовни ветеринарни прегледи: Редовните ветеринарни прегледи са от съществено значение. За да хванете всякакви признаци на лямблиоза навреме и да сте сигурни, че вашето куче е в крак с всички превантивни лекарства или лечения.

Не забравяйте, че ламблиозата е зоонотична болест, което означава, че може да се предава от животни на хора. Практикуването на добра хигиена и вземането на превантивни мерки за вашето куче също може да ви помогне да защитите вас и вашето семейство от инфекция.

Как да лекуваме гиардия при нашето куче

Ламблиозата е често срещана чревна инфекция, причинена от паразита Гиардия при кучета. Лечението на ламблиоза при кучета включва комбинация от лекарства и управление на околната среда. Ето някои стъпки, които можете да предприемете за лечение на лямблиоза при вашето куче:

Посетете вашия ветеринарен лекар: Ако подозирате, че вашето куче има лямблиоза, незабавно го заведете на ветеринар. Ветеринарният лекар ще направи фекален тест, за да потвърди диагнозата и да предпише подходящото лекарство.

Лекарства: Най-често използваното лекарство за лечение на ламблиоза при кучета е метронидазол. Други лекарства, които могат да се използват, включват фенбендазол или сулфадиметоксин. Лекарството обикновено се прилага перорално в продължение на пет до седем дни.

Гиардия при куче (4)

Грижа за околната среда: Giardia може да оцелее за дълги периоди в околната среда. Ето защо е важно да почистите старателно жизнената среда на вашето куче.

Трябва да почистите и дезинфекцирате всички повърхности. С които вашето куче е влязло в контакт, включително леглото, играчките, храната и купичките за вода.

Хигиена: Добрата хигиена е важна за предотвратяване на разпространението на ламблиите. Измийте добре ръцете си, след като сте боравили с кучето си или сте почистили след него и се уверете, че всички членове на семейството правят същото.

Последващи фекални тестове: След като вашето куче завърши лечението, вашият ветеринарен лекар ще препоръча последващи фекални тестове. За да се увери, че инфекцията е изчистена.

В обобщение, ламблиоза при кучета може да се лекува с лекарства. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, за да ви помогне да диагностицирате и управлявате състоянието.


Препоръчваме ви още:

Гастрит при куче – как се проявява и как се лекува

Хипотиреоидизъм при куче – спаси живота на опашатия си приятел

Ортопедични проблеми при куче – характеристики и как да ги предотвратим

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *