Влез в акаунта си

Рахит при кучетата | Как да се справим и защо е опасен?

Рахит при кучетата | Как да се справим и защо е опасен?

Рахитът, известен също като хранителен вторичен хиперпаратироидизъм, е метаболитно заболяване на костите, което може да възникне при кучета. Причинява се от дефицит на витамин D или калций, което води до лоша минерализация и растеж на костите.

Рахитът се наблюдава по-често при кученца, тъй като костите им все още растат и се развиват. Това може да се случи, когато се хранят с диета с дефицит на витамин D или калций, или ако не са изложени на достатъчно слънчева светлина, която е естествен източник на витамин D.

Лечението на рахит при кучета обикновено включва справяне с основния хранителен дефицит. Това може да включва добавки с витамин D, калций или и двете.

Рахит при кучета

Може също да се препоръча балансирана диета, която е подходяща за възрастта, породата и размера на кучето. В тежки случаи може да се наложи ортопедична интервенция за коригиране на костни деформации.

Предотвратяването на рахит включва гарантиране, че кученцата получават балансирана диета, която е богата на витамин D и калций, и осигуряването им на редовно излагане на слънчева светлина.

Важно е да работите с ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че кучето ви получава подходящо хранене и да наблюдавате растежа и развитието му.

Симптоми на рахит при кучета

Симптомите на рахит при кучета могат да включват:

 1. Забавен растеж и развитие
 2. Меки, гъвкави кости
 3. Извити крака или изкривяване на гръбначния стълб
 4. Болка или чувствителност при допир
 5. Затруднено ходене или стоене
 6. Мускулна слабост

Ако подозирате, че вашето куче може да изпитва симптоми на рахит, важно е да потърсите ветеринарна помощ възможно най-скоро.

Рахит при кучета (2)

Вашият ветеринарен лекар може да извърши диагностични тестове и да препоръча подходящо лечение, за да помогне за справяне със симптомите и подобряване на цялостното здраве и благосъстояние на вашето куче.

Как да предотвратим рахит при нашето куче

Рахитът или хранителният вторичен хиперпаратиреоидизъм може да бъде предотвратен при кучета, като се осигури адекватно хранене и излагане на слънчева светлина. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите рахит при вашето куче:

 • Поддържайте балансирана диета: Хранете кучето си с висококачествена, балансирана диета, която е подходяща за неговата възраст, порода и размер. Изберете търговска храна за кучета, която отговаря на стандартите, определени от Асоциацията на американските служители за контрол на фуражите (AAFCO).
 • Осигурете достатъчно калций и витамин D: Уверете се, че диетата на вашето куче съдържа адекватни количества калций и витамин D. Можете също така да допълвате диетата им с добавки с калций и витамин D, но не забравяйте първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.
 • Излагане на слънчева светлина: Позволете на вашето куче да прекарва време навън на слънчева светлина. Слънчевата светлина е естествен източник на витамин D, който е от съществено значение за здравето на костите. Просто не забравяйте да предпазите кучето си от прекомерна топлина и слънчево изгаряне.
 • Редовни ветеринарни прегледи: Планирайте редовни прегледи при вашия ветеринарен лекар, за да наблюдавате растежа и развитието на вашето куче. Вашият ветеринарен лекар може също да препоръча подходящо хранене и добавки въз основа на индивидуалните нужди на вашето куче.

Като следвате тези превантивни мерки, можете да помогнете да се уверите, че вашето куче поддържа добро здраве на костите и да намалите риска от развитие на рахит.

Как да лекуваме рахит при нашето куче

Ако вашето куче е диагностицирано с рахит или хранителен вторичен хиперпаратиреоидизъм, лечението ще зависи от тежестта на състоянието и основната причина. Ето някои стъпки, които вашият ветеринарен лекар може да препоръча за лечение на рахит при вашето куче:

Хранителна терапия: Вашият ветеринарен лекар може да препоръча диета, която е специално разработена за справяне с хранителните дефицити, които допринасят за състоянието. Това може да включва диета, която е богата на калций, фосфор и витамин D.

Рахит при кучета (3)

Добавки с калций и витамин D: Ако вашето куче има дефицит на калций или витамин D, вашият ветеринарен лекар може да препоръча добавки, които да помогнат за подобряване на техните нива.

Ортопедична интервенция: В някои случаи може да е необходима ортопедична интервенция за коригиране на всички костни деформации, които са се развили в резултат на състоянието.

Облекчаване на болката: Ако кучето ви изпитва болка или дискомфорт в резултат на рахит, вашият ветеринарен лекар може да препоръча лекарства за облекчаване на болката, за да помогне за справяне със симптомите.

Мониторинг и проследяване: Вашият ветеринарен лекар вероятно ще препоръча редовни прегледи, за да наблюдава напредъка на вашето куче и да коригира плана му за лечение, ако е необходимо.

Важно е да следвате препоръките на вашия ветеринарен лекар за лечение и да осигурите на вашето куче безопасна и удобна среда, за да подпомогнете възстановяването му. С подходящо лечение и управление кучетата с рахит могат да водят щастлив и здравословен живот.

Какво причинява рахитът на вашето куче

Ето някои от начините, по които рахитът може да засегне вашето куче:

Рахит при кучета (4)
 • Лоша минерализация на костите: Рахитът причинява дефицит на витамин D или калций, което води до лоша минерализация на костите. Това може да причини меки, гъвкави кости, извити крака и изкривяване на гръбначния стълб.
 • Забавен растеж и развитие: Кученца с рахит може да имат забавен растеж и развитие, което може да доведе до забавен растеж и неправилно образуване на кости.
 • Болка и дискомфорт: Кучетата с рахит могат да изпитват болка и дискомфорт в резултат на деформациите, които се развиват в костите им.
 • Мускулна слабост: В някои случаи рахитът може да причини мускулна слабост и затруднено ходене или изправяне.
 • Органно увреждане: В тежки случаи рахитът може да доведе до увреждане на органите, включително бъбречна недостатъчност.

Ако подозирате, че вашето куче може да изпитва симптоми на рахит, важно е да потърсите ветеринарна помощ възможно най-скоро.

Ранната диагностика и лечение могат да помогнат за предотвратяване на развитието на сериозни усложнения и да подобрят цялостното здраве и благосъстояние на вашето куче.


Препоръчваме ви още:

Превъртане на стомаха – що е то и как да предпазим четириногите?

Пателарна луксация | Всичко, което трябва да знаете

Парвовироза | Всичко, което собственикът на куче трябва да знае

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *