Влез в акаунта си

Басет

featured-image

Тегло:

25

-

27

кг.

23

-

25

кг.

Размери:

33

-

38

см.

31

-

37

см.

Живот:

10

-

15

год.

Басет е средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с децаТе са част от голямото семейство на ловджийските кучета и са характени с късите си крака и големите си уши. 

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Ниско

Темперамент на Басет:

Средна порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Басет

Великобритания

Името на породата е Басет хаунд и буквалният ми превод е ниска хрътка.

Целта на селекцията на породата е да преследва, но да не убива плячката си. Поради тази причина басетите имат силно и непоколебимо обоняние.

Съвременните басети са представени на широката общественост в края на XIX век. Като настоящият стандарт за породата е одобрен от Международната федерация по кинология през 60-те години на XX век.

Външен вид при Басет

Характер и обучение при Басет

Характер

Породата е много социална и енергична, въпреки привидно не атлетичният им външен вид и структура. Те са популярни със сполучливия си контакт с децата и са много жизнерадостни компаньони. Басетите са толкова социални и привързани, че при липсата на внимание или човешко присъствие ги провокира да се залежават. Това е предпоставка за покачване на телесното им тегло и възможност за затлъстяване.

Обучение

Басета е порода куче с характер и често не е особено податлив на обучение и дресировка. Понякога са своенравни и инатливи, което е предпоставка за голяма доза търпение и постоянство за неговите стопани. Много е важно да стартирате дресировката си от малка възраст и да не губите надежда.

Активност

Привидно спокойната му натура има нужда от редовни и продължителни разходки. Стопаните на породата трябва да внимават с изкачването на стълби, тъй като физиологията на басета не позволява да се справя с такива препятствия.

Грижи и отглеждане

Басетът е много енергичен и се социализира лесно с хора и други животни. Природата му позволява да се чувства комфортно, както в апартамент, така и в къща с дворно пространство.

Той обича активностите и редовно се стреми да развеселява стопаните си.

Козината му не изисква по специални грижи, за да е добре изглеждаща и лъскава. Редовното изчеткване, посредством четка с естествен косъм, е възможност за постигане на добри резултати.

Важно е гънките и муцуната му да бъдат почиствани редовно, за да се избегнат проблеми.

Поради големият размер на ушите му, често пъти събира кърлежи. За това е редно те да се преглеждат и почистват редовно.

Имайте предвид, че това е ловджийско куче, което търси следи и се води по специфични миризми. Поради тази причина е препоръчително да се разхожда на повод, за да не се изгуби.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Наднормено тегло

При залежаване, недостатъчна физическа активност и неправилно хранене, представителите на породата страдат от затлъстяване. Предвид анатомичните им особености, такова състояние е предпоставка за развитие на множество други ставни проблеми и заболявания.

Превантивните мерки включват балансиран хранителен режим, редовни тренировки и профилактични прегледи при специалист.

2.Очни проблеми

Басетите са предразположени към инверсия на клепачите. Това състояние се характеризира със специфично завъртане на долен или горен клепач.

Като симптоматика се разглежда зачервяване, сълзене и тикове на очите. Клепачите се извъртат навън и излагат лигавицата на показ.

3.Тазобедрена дисплазия

Дисплазията на тазобедрената става при кучетата е генетично състояние, което предполага неправилното формиране на тазобедрената става и буквално се превежда като „нарушение на развитието“.

Разглежда се двустранна и едностранна дисплазия, като определящ фактор е броя на засегнатите участъци. В много редки случай, при под 10% от заболелите кучета, заболяването е само едностранно. Съпътстващи фактори, които усложняват патологията са наднорменото тегло, слабо развита мускулатура или прекомерното физическо натоварване.

Развъдници за Басет

Действащи развъдници за басет на територията на България:

Karadzha

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Басет - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

850

-

2200

лв.

Любопитно

Обонянието на басета се класира на челните позиции в многообразието на ловни породи. Около 20 милиона рецептори изграждат неговото обоняние.

Галерия

Подходящи статии

Видове териери | Научете повече за всички 10 вида

кожни проблеми

Кожни проблеми при животните

Ваксинация на куче| Защо е важно да ги ваксинираме?

Паразити при котките

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!