Влез в акаунта си

Кинг Чарлз шпаньол

featured-image

Тегло:

5.9

-

8.2

кг.

5

-

6.5

кг.

Размери:

30

-

33

см.

29

-

32

см.

Живот:

12

-

16

год.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е дребна към средна порода куче и се определя към породите кучета, които са по-скоро декоративни.

Според Международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от семейството на „ Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в раздел „Английски „той“ шпаньоли“.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Кинг Чарлз шпаньол:

Средна порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Кинг Чарлз шпаньол

Великобритания

Представителите на породата се срещат от началото на 16 век в Англия. Набират популярност в средата на 17 век, когато се превръщат в любимци на крал Чарлз ||. Основното разпространение на породата е в пределите на Англия като домашни любимци на редица лордове, но днес са широко разпространени и в България.

С откриването на породата, тя била широко използвана за лов, поради завидните птичарски способности на нейните предшественици. След определен период от време кучетата от породата се възприемат от обществото като изцяло декоративна порода. Породата носи наименованието си от името на крал Чарлс ||. През 19 век популярността на тази порода запада, като неговата чипоноса разновидност набира значителна популярност.

Външен вид при Кинг Чарлз шпаньол

Характер и обучение при Кинг Чарлз шпаньол

Характер

Представителите на породата са изключително любвеобилни и кротки. Това ги прави чудесни компаньони за семейства с деца или по-възрастни хора. Те са привързани към стопаните си и са дружелюбни. Не могат да се разглеждат като охранители или пазачи на дома, тъй като посрещат с равнодушие почти всички непознати.

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол се разбират много добре с други хора или животни.

Спокойствието е отличителен белег за представителите на породата. Те се поддават лесно на обучение, тъй като нямат желание за неконтролируеми активности.

Обучение

Породата е изключително умна и възприемчива. Жадна е за приучаването на нови команди и трикове.

Процесът по обучение на представителите на породата е последователен. Необходимо е да не използвате физически наказания, за да постигнете желания резултат. Поощрението е напълно достатъчно, за да се сдобиете с добре възпитано и уравновесено куче.

Поради желанието им за игра, бихте могли да използвате момента за дресировка.

Активност

Породата не изисква прекомерни физически активности и натоварвания. Нуждаят се от разходки с честота до два пъти дневно. Физиологичните им предразположености или по-късите им лапи, не позволяват на представителите на породата да се впускат в натоварващо или неспирно бягане. Това ги прави не дотолкова подходящи за стопани с предпочитания към катерене и бягане.

Грижи и отглеждане

Породата може да бъде отглеждана свободно в апартамент, на по-малко пространство, но задължително трябва да осигурите на животното необходимото му движение.

За да поддържат добър здравословен статус, е желателно любимците да получават ежедневната си дажба от разходка. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е порода кучета, която не е много ентусиазирана за провеждането на продължителни разходки. Именно това е причината да не пропускате разходките, тъй като вашият любимец бързо ще привикне към мързеливия и по-сънлив начин на живот.

Козината им изисква старание и постоянство, що се касае до нейното поддържане. Важно е да полагате ежедневни грижи за сресването ѝ със специална четка. Областта, където козината им е с очевидно по-дълга и гъста козина, са местата, където следва да обърнете специално внимание.

Задължително е редовно да почиствате ушите им, за да избегнете възможни инфекции. Къпането при тях е с препоръчителна честота поне веднъж на месец със специализирана козметика за домашни любимци.

Ежедневно се почистват техните очи и областта под тях, тъй като те често сълзят. Кучетата от породата не понасят летните горещини. За това, ние от Вет Клиникс, препоръчваме в този период от годината, да извеждате любимците си рано сутрин или по-късно вечер.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Болести

Кучетата от породата са предразположени към здравословни състояния като хроничен порок на сърдечните клапи.

Често срещани заболявания при кучетата Кинг Чарлз шпаньол са и глаукома, епилепсия, ушни инфекции .

Ушите на тези животинки са предразположени към инфекции и множество заболявания. За това е редно да поддържате необходимата хигиена и по-често да ги почиствате и преглеждате при ветеринар.

Развъдници за Кинг Чарлз шпаньол

Действащи развъдници за Кинг Чарлз шпаньол на територията на България:

IBERIAN STAR

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Кинг Чарлз шпаньол - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

850

-

2199

лв.

Любопитно

През 1926 г. американец на име Розуел Елдридж прави опит да възстанови породата в първоначалния ѝ вид и предлага награда за онзи, който намери куче с външния вид на екземплярите от живописта от този период. Внушителната сума от 25 британски лири отива при семейство Кръфт.

Галерия

Подходящи статии

Бъбречна недостатъчност при куче | Как да я лекуваме?

Лептоспироза при кучетата

Петна без козина при кучета: Как да се справим?

Пателарна луксация | Всичко, което трябва да знаете

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!